Денков: Следобед ще е ясно от днес или от понеделник ще се учи онлайн в София

Общини в Ловеч и Монтана минават към дистанционно обучение от утре

Александра Маркарян 20 октомври 2021 в 13:39 3782 0

Николай Денков, Стойчо Кацаров

Снимка БТА, архив

Министрите на образованието проф. Николай Денков и на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров

Днес следобед ще има окончателно решение по въпроса дали учениците в София преминават към онлайн обучение от утре или от понеделник. Това стана ясно от думите на министъра на образованието проф. Николай Денков, който коментира въпроса след заседанието на Министерския съвет. Той допълни, че очаква официална информация от здравния инспектор на София за заболеваемостта и веднага след това ще реагира.

Недоразумение по този въпрос породиха разнопосочни изказвания от ръководството на здравното министерство тази сутрин. Министър Стойчо Кацаров заяви, че от утре София и останалите "тъмночервени" COVID общини ще учат от вкъщи, а заместникът му Александър Златанов каза, че този въпрос тепърва ще се решава в понеделник.

Съгласно заповедта на д-р Кацаров от вчера там, където заболеваемостта от COVID-19 е над 750 на 100 хил. души население на 14-дневна база се преминава към онлайн обучение. Към днешна дата по данни от Националния информационен портал това е факт в София (столица), Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник.

Потърсени от OFFNews за разяснение, от МОН по-рано днес коментираха, че датата, от която ще се учи онлайн ще стане ясна, "когато СРЗИ ни предостави официална информация за 14-дневната заболяемост в София град".

Потърсихме и Столичната РЗИ, за да разберем какво се случва с необходимата за заповедта писмена справка. Оказа се, че тя е била изпратена и до МЗ, и до МОН, но и без нея е лесно не само министерствата, а и всеки български гражданин да се информира чрез Единния информационен портал. Данните показват че, че към 20 октомври заболеваемостта в София е 812,7 на 100 00 души население. Според справката, с която OFFNews разполага, още във вторник (19.10) нивата на разпространение на инфекцията в столицата са били над 750 на 100 000 (751,4) и според новата заповед на здравния министър училищата трябва да преминат към онлайн обучение.

От СРЗИ уточниха, че актуализацията на тези данни се извършва от Националния център по заразни и паразитни болести, които ги обновяват всеки понеделник. Актуална информация за заболеваемостта по област вече може да бъде открита в Единния информационен портал.

Кацаров потвърди: "Заповедта влиза в сила от 00:00 ч тази вечер. Според нея всяка община, в която заболеваемостта е над 750 на 100 хил. за 14-дневен период се спират присъствените учебни занимания след 1. клас. Ако София утре е със заболеваемост над 750 на 100 хил. учебните занимания ще бъдат прекратени. Не е необходимо да се взема допълнително решение за това нещо".

По повод новите изисквания и обсъждането зеленият сертификат да стане задължителен за учителите, за да могат да влязат в училищата и да преподават, министър Денков потвърди, че засега не се предвижда въвеждането на зеления сертификат в образователната система. По-гъвкав е механизмът за вземане на решения за спиране на присъствените занятия - това ще се случва на общинско ниво, а не на областно. Така общини, в които заболеваемостта не е висока, ще могат да останат с отворени училища.

В същото време днес бяха взети решения за преминаване към е-обучение в общини в Монтана и Ловеч.

Със заповед на директора на РЗИ Монтана Елена Борисова от 21 октомври до 3 ноември дистанционно ще учат общините: Монтана, Лом, Брусарци, Вършец, Медковец, Якимово, Чипровци и Георги Дамяново. Преустановяват се присъствените учебни занимания на 50% от паралелките на територията на общините Берковица и Вълчедръм.

Всички ученици в община Ловеч преминават на обучение от разстояние в електронна среда от 21.10. до 29.10. включително, решил Общинският оперативен щаб, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) Еленко Начев. Дистанционното обучение се отнася за всички от 1. до 12. клас, включително и за предучилищната възраст в училищата. Детските градини остават отворени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови