Часът на Земята на WWF обедини хиляди хора у нас в името на природата

Ето как отбелязахме празника на планетата тази година

OFFNews 27 март 2022 в 12:33 992 0

За поредна година Часът на Земята обедини милиони хора по света. Най-мащабната международна инициатива, посветена на опазването на планетата, за 15-и пореден път се проведе и у нас, благодарение на WWF България. Възрастни и деца се забавляваха, включвайки се в първото събитие на живо за Часа на Земята от началото на пандемията.

За първи път от две години насам Часът на Земята се проведе на живо. За нас това е изключително важно, защото ни дава възможност да застанем рамо до рамо с нашите съмишленици – не само пред екраните, но и физически, да споделяме един с друг своите идеи и заедно да се стремим към тяхното реализиране. За съжаление, моментът е изключително труден, както за нас хората, така и за природата. Продължаващите военни действия в Украйна нанасят сериозни щети върху околната среда, които ще се проявяват дълго след края на боевете. А това, уви, ще засегне всички нас“, предупреждава Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF България.

С призив за мир

Изпращайки силно послание за мир, жители и гости на София сглобиха красива мозайка от капачки във формата на планетата Земя, предоставена от WWF и техните партньори от Център АЛОС и училище ПГИИ “Проф. Н. Райнов". Не липсваха желаещи да поставят лично своята капачка в мозаечното пано, показвайки символично своята съпричастност към бъдещето на нашия общ дом Земята. Материалите бяха откупени от „Капачки за бъдеще“, а всички, които останаха неизползвани, бяха върнати обратно, за да се използват за каузите на благотворителната организация. Завършената арт инсталация ще бъде изложена на обществено място в столицата.

Изгасихме светлините за 15-а поредна година

По традиция, датираща от 2008 г., през последната събота на март милиони хора от цял свят изгасят осветлението в домовете си точно в 20:30 за един час, отправяйки призив за устойчиво и отговорно бъдеще. Знакови сгради на планетата и тази година притъмниха фасадите си в знак на солидарност с природата. Редица публични сгради и паметници на културата у нас също се включиха в кампанията като потънаха в мрак за 60 минути. Сред тях бяха: Храм-паметника „Св. Александър Невски“, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, статуята „Св. София“, Националната и Градската художествени галерии, Археологическия музей, паметника на Васил Левски на площад „Васил Левски“ и много други. А редица светофари в центъра на столицата светеха със зелени сърца през целия ден.

Часът на Земята под формата на изкуство

Националният природонаучен музей при БАН, Столична община и фотографът Димитър Караниколов също подкрепиха Часа на Земята с тематичната фотоизложбата „Природен калейдоскоп“. Кадрите представят пейзажни ракурси от България, Мексико, Боливия, Гърция, Турция, Мианмар, Бразилия, Намибия, Ботсвана, Исландия, Индонезия, Малта, Монголия и Танзания. Изображенията са селектирани така, че да показват човешкото присъствие на фона на природните стихии. Изложбата ще може да бъде разгледана до 01.04. (петък) в Галерии на открито в Градина „Кристал“.

WWF прави подарък в името на природата

По случай Часа на Земята WWF България подготви специален подарък на всички любители на природата: 20 нови стикера за комуникация във Viber вече чакат да бъдат използвани. Това е първият изцяло български Viber пакет стикери с главен герой пандата Пан, който по един забавен начин ни напомня да опазваме природата всеки ден. Стикерите с посланията на Пан можете да намерите тук.

Часът на Земята по света

Часът на Земята вдъхновява природозащитни дейности на всички континенти. Тази година WWF-Намибия се фокусира върху безработни младежи и деца, останали извън училище, ангажирайки ги да поемат активна роля в опазването на природата в своите региони. WWF-Хонг Конг насочи общественото внимание към възстановяването на влажните зони и резервата с международно значение Май По – изключително важен не само за птиците, преминаващи по източноазиатския прелетен път, но и за цялата глобална екосистема на влажните зони. WWF-Великобритания призова всички ни да изчислим екологичния отпечатък от начина си на живот чрез приложението My Footprint app. Така всеки сам ще може да прецени какво да промени в ежедневието си, за да даде своя принос в борбата с климатичната криза.

Часът на Земята в България се реализира с безвъзмездната медийна подкрепа на: НОВА, БНР, БНР-Благоевград, БНР-Бургас, БНР-Варна, БНР-Видин, БНР-Стара Загора, Dnevnik.bg, сп. „Бакхус“, Karieri.bg, Vesti.bg, Sinoptik.bg, ClubZ.bg, OFFNews.bg, Под Тепето, GoBio.bg, Programata.bg, сп. „Българка“, ТВ Туризъм и See.bg
Столична община е официален партньор на инициативата Часът на Земята.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови