БПЦ иска да участва в изработването на законите

OFFNews 08 август 2015 в 13:51 4154 39

Снимка БГНЕС

Светият Синод не само от години наред поставя жизненоважния въпрос за духовното и телесно здраве на българското общество - въвеждането на вероучение в българското училище, но и може да бъде полезен по принципни въпроси, свързани с развитието на човешката личност, които са в основата на Христовото учение и християнската нравственост.

Това посочва Българският патриарх Неофит в писмо до председателя на парламента Цецка Цачева.

В него патриарх Неофит пише още, че Законопроектът за предучилищното и училищно образование не е изпратен за становище на Св. Синод, нито са поканени представители на БПЦ на обсъждането му на първо и второ четене в заседанията на Комисията по образованието и науката.

Публикуваме пълния текст на писмото:

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

По решение на Св. Синод на Българската православна църква - Българска Патриаршия от заседанието му на 09.07.2015 г., прот. № 19 – пълен състав, се обръщаме към Вас по повод сътрудничеството ни във взаимна полза за обществения диалог в законодателния процес по приемането на закони, потребни на българския народ.

Светата ни родна Православна църква всякога е проявявала загриженост и е изразявала позиция по онези обществени отношения, които намират законодателна уредба.

Трайно се утвърди в деловите отношения между законодателния орган и Св. Синод на БПЦ - БП взаимно полезно сътрудничество в обществен интерес.

През последните близо 15 години установила се практика е законопроекти с предметен обхват по важни обществени въпроси, които се отнасят до живота, здравето, морала, образованието, културното наследство, здравен и социален статус на духовенството, статус на вероизповеданията, данъци, вещно-правни въпроси и др. да се изпращат за становище на Св. Синод от председателя на съответната водеща постоянна комисия.

Светият Синод всякога се е отзовавал и е представял своите становища, както за първо четене по принципите на изпратените му законопроекти, така и с предложения за конкретни редакции за второ четене.

Добра практика беше да се канят определените от Св. Синод представители при обсъждането на законопроектите на първо и второ четене в постоянните комисии, за да вземат отношения по принципите и конкретните разпоредби на законопроектите.

Прави впечатление, че в последно време, тази взаимно полезна практика и за двете институции е позабравена, но искрено се надяваме, че не е изоставена.

Конкретен пример, който можем да посочим, е Законопроектът за предучилищното и училищно образование, който не е изпратен за становище на Св. Синод на БПЦ - БП, нито са поканени негови представители на обсъждането му на първо и второ четене в заседанията на водещата постоянна Комисия по образованието и науката. От отделни народни представители и общественици се информирахме, че е приключило обсъждането на законопроекта за второ четене във водещата комисия и се очаква доклад за второ четене в пленарно заседание на Народното събрание. От доклада на водещата комисия за първо четене на 17 декември 2014 г. става ясно, че на обсъждането му за първо четене са поканени голям кръг институции и обществени организации, но за съжаление сред тях не е представител на Св. Синод на БПЦ - БП. Този факт говори сам по себе си.

Държим да Ви уверим, че Св. Синод не само от години наред поставя жизненоважния въпрос за духовното и телесно здраве на българското общество - въвеждането на вероучение в българското училище, но и може да бъде полезен по принципни въпроси, свързани с развитието на човешката личност, които са в основата на Христовото учение и християнската нравственост. Не бива да се забравя, че когато е нямало българска държава и образователна система в годините на робството, единствено Църквата е съхранила образованието чрез училищата, създадени и поддържани от нея.

Приемете нашето писмо до Вас и в контекста на актуалността на внесения от Министерския съвет законопроект за изменение и допълнение на Закона за нормативните актове, чийто основен предмет е необходимостта от обществено обсъждане на законопроектите.

Уважаема г-жо Председател,

Мотивирани сме да се обърнем към Вас за съдействие, като направите достояние нашето писмо до председателите на постоянни комисии в 43-то Народно събрание и председатели на парламентарни групи, като вярваме и се надяваме, че както и досега, ще работим във взаимно полезно сътрудничество за добруването на българския народ.

С уважение,

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Н Е О Ф И Т

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!