Митрополит Николай заплаши, че ще се занимава с политика

ОFFNews Последна промяна на 06 август 2015 в 18:24 6684 16

Снимка Дарик

Митрополит Николай.

Пловдивският митрополит Николай заяви намерението си да се занимава с политиката и с политиците, защото в последно време те са решили да се занимават пагубно с Българската православна църква, съобщи "Фокус".

Това се случи по време на речта му за храмовия празник на църквата „Свето Преображение” в пловдивския квартал „Тракия”. Там той засегна и йогата, опреличавайки я на сатанинска ерес, която според него е станала "някаква национална стратегия, внушавана на младото поколение".

Повод за думите му е двукратното използване на текстове за йогата от страна на образователното министерство в зрелостни изпити - при задължителния изпит за седмокласници и при този по английски след 8 клас.

Светият синод силно се възмути от пропагандирането на йогата на държавно ниво при положение, че в училищата у нас има забрана да се изучава християнската религия. 

„Всичко това, когато България празнува 1150 години от покръстването, нашата държавна политика проверяваше познанията на нашите деца не по история на България, не по християнска просвета, а по познания за йога. Как един митрополит да премълчи, освен и той да стане йога", каза той.

Владиката се обърна и персонално към кмета на града Иван Тотев, като заяви, че отношението му към храмовете в Пловдив е арогантно, имайки предвид конкретен случай с най-бедния храм в квартал „Изгрев”.

„Политиката на кмета Иван Тотев е да осъди църквата на 13 000 лв. такса смет и понеже църквата няма откъде да ги вземе, идва съдия-изпълнител да опише иконите, кандилата, полилеите и да ги изнесе за продан. Хайде г-н кмете, да Ви видя как ще стане това, да видя докъде ще стигне арогантността ти по отношение на БПЦ”, уточни митрополит Николай.

Митрополитът запита и защо съветникът по религиозни въпроси в Министерството на образованието е председателят на Израелтянския съвет, софийският равин, а не християнско духовно лице.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.08 2015 в 08:11

Скъпи братя и сестри, моля ви, пазете се от такова осъждане на митр.Николай. Ако прочетете житието на св.Николай Чудотворец - известния на всички защитник на вярата, ще разберете дали митр.Николай има право да се занимава с политика или не. Не само че има право, но е и задължен да го прави - от деня, в който е станал епископ. Това е задължение на всеки епископ - да бди за справедливостта и за душите на хората. Самият св.Николай много пъти се е застъпвал за несправедливо осъдени хора и ги е спасявал от смърт. Не се е колебаел да се противопостави дори на царя, когато е знаел, че заповедта му е несправедлива. Никой от нас няма право да съди д.Николай, ако не е на неговото място, ако не е понесъл поне веднъж бремето на епископа - да отговаря за толкова човешки души.Това не е политика, това е изпълняване на отговорността пред Бога. За съжаление са много малко духовниците, които изпълняват този дълг. Ако всички го изпълняваха, никой нямаше да се възмущава и негодува срещу д.Николай, като единствен, който върви срещу течението. Нека се замисляме накъде върви това течение.Зад думите на митр.Николай стоят хиляди православни християни, които желаят да изкажат същото, но нямат възможност. Той е нашият общ глас.

07.08 2015 в 14:28

„Отдайте, прочее, кесаревото кесарю, а Божието Богу". Не беше ли казал така вашият спасител, г-н митрополит? А данъци кога ще започнете да плащате?

07.08 2015 в 07:58

13 - мутрополита е имал Впредвид "християнско ДС лице".
духовните ги растреляха още след 9-ти

07.08 2015 в 00:51

"Митрополитът запита и защо съветникът по религиозни въпроси в Министерството на образованието е председателят на Израелтянския съвет, софийският равин, а не християнско духовно лице."
Това предполагам е риторичен въпрос

06.08 2015 в 23:02

С нетърпение чакам светиня мУ да стане политик и официално.

Тогава ще имам удоволствието да гледам как фандъци от хубавата мУ брада се въргалят по жълтите павета.

06.08 2015 в 21:34

Тоя лукави дедо поп оня с Ролекса ли беше или оня с Крайслера? Бая станаха вече, та се обърква човек...

06.08 2015 в 20:39

Николай е всичко друго, но не и ДУХОВНИК. Този изрод няма дух, а само материя. И тази материя е силно дефектна. Той отблъсна от църквата толкова хора, колкото и турците не успяха да покръстят.

06.08 2015 в 20:27

Леле тоя изцъкления ако го изберат във Парламента ще го налепи със гръцки тапети ефтинджос.Ебати цирковете ни предстоят-кеф ти учиндолския дългуч Трифоноф,кеф ти попа със Ролекса. Това вече нема да е парламент а пълен цирк

06.08 2015 в 20:03

Освен, че поповете, монасите и др. служители към храмовете правят боклук, боклук правят и миряните, както и наемателите и концесионерите на множеството им имоти.Така, че такса смет ще плащат и те.

06.08 2015 в 19:24

Дядо Николай е напълно прав. Светата Българска Православна Църква не е в цветущо финансово състояние, за което главна вина имаме ние, миряните. Прав е и че храмовете не изхвърлят отпадъци - единствените остатъци са от свещи, които се рециклират пак от църквата.
Бог да пази България, българите и всички Православни свещеници.