Св. Синод обяви официално Симеон за "цар на българите"

OFFNews Последна промяна на 30 април 2015 в 12:55 16118 52

Светият синод на БПЦ обяви официално Симеон Сакскобургготски за цар на българите. На свое заседание митрополитите решиха на всяко богослужение да се споменава бившия премиер като „благоверен цар на българите Симеон”. 

Решението, публикувано на сайта на Светия синод, е по предложение на Пловдивския митрополит Николай. Споменаването на „благоверния цар на българите Симеон” се очаква да прозвучи за първи път по време на тържествената света литургия, която ще бъде отслужена от патриарх Неофит и владиците в Плиска по случай 1150 г. от покръстването на България. 

Досега споменаването на светската власт в църквите е „благочестивият и православен български народ, правителството и христолюбивото войнство”. 

На 2 май в Голямата базилика в Плиска патриарх Неофит ще оглави тържествена литургия и ще връчи орден „Св. Цар Борис-Михаил“ на премиера Бойко Борисов. Симеон Сакскобургготски пък ще получи орден „Св. Иван Рилски“.

Съобщението на Св. синод: 

Св. Синод разгледа предложение на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и след проведеното гласуване единодушно Р Е Ш И:

Дава благословение при извършването на обществени и частни богослужения във всички църкви и манастири в диоцеза на Българската православна църква да се споменава името на Негово Величество Симеон ІІ, цар на българите, както следва:

По време на Светата Литургия:

- на Великата ектения: „О благочестивом и христолюбивом царе болгарстем Симеоне”;

- на Сугубата ектения: „Еще молимся о благочестивом и христолюбивом царе болгарстем Симеоне”;

- на Великия вход: „Благочестиваго и христолюбиваго царя болгарскаго Симеона”;

след което следва поменаването на народа и т.н., както и да се включи в последованието на Многолетието след „О Святейшем отце нашем”, преди поменаването на народа. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.05 2015 в 14:58

Според конституцията - религиозните институции са отделени от държавите, но пък няма истински закон за секуларизацията, който да проведе наистина отделянето, затова ще слушаме отново и отново за вероучение в държавните училища и за финансиране на религиозни училища от държавния бюджет, за "правото" да ви пеят и озвучават на 120 дб, щото трябвало да се чува по добре, както и за "правата" да се носи бурка на обществено място, и за забрадка на снимката за лични документи, и всякакви подобни дивотии ...
Добре е да се приеме закон за провеждане на конституционния принцип във всички аспекти на живота - по френски образец.

04.05 2015 в 19:55

СКАНДАЛНО!
Симеон Борисов Сакскобургготски беше министър-председател на Република България от 24.07.2001 г. до 17.08.2005 г. При всъпването си в длъжност той с ръка върху Библията и в присъствието на Негово Светейшество Патриарх Максим, на основание на чл. 76, ал.2 от Конституцията на Република България, произнесе следната клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."
Съгласно чл. 1, ал. 1 от Конституцията на Република България: България е република с парламентарно управление.
Съгласно чл. 13, ал.ал 1 и 2 от Конституцията на Република България:
Чл. 13. (1) Вероизповеданията са свободни.
(2) Религиозните институции са отделени от държавата.
Съгласно чл. 13, ал. 4 от Конституцията на Република България:
(4) Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели.
От горното следва, че Симеон Борисов Сакскобургготски е редови български гражданин с права и задължения както на всички останали граждани в нашата страна.
Решението на Светия синод на БПЦ от 29 април 2015 г., с което се обявява гражданинът Симеон Борисов Сакскобургготски за цар на българите е грубо нарушение на Конституцията на Република България. По същество това решение обявява България за монархия, което се явява нарушения на чл. 1, ал. 1, чл. 13, ал. 1,2 и 4 от Конституцията на Република България и попада под ударите на чл. 95 от НК на Репулика България.
Каква е разликата между деянията на имамите от Пазарджик и тези на светите архиреи? Ще се самосезира ли прокуратурата при този очевиден опит за промяна на конституционно определения държавен строй на България?

01.05 2015 в 22:50

Защо се оглеждате за ДС и др.? Влезте, запалете си свещица, кажете си молитвата и си излезте.Пристъпете в църквата заради собствената си вяра в Бога.

01.05 2015 в 20:14

Политиканстването на "дядо" Никола Методиев ДВЕСТАименов, пловдивски МУТРОполит е противоконституционно.

Диагноза?

Уплашените психиатри в лудницата на софийскио Четвърти Километър го изтървале без да го озаптят пациента Никола Методиев още като студентче след като то им ДОКАЗАЛО НЕСЪМНЕНО, ЧЕ Е ХВАНАЛО ДЯДО БОЖЕ ЗА ШЛИФЕРО. И че който му се пречка на кариерата ша го уреди в Деветио Кръг на Ада (не в Чистилището) Още му личал шопскио диалект от Долни Лозен, а и се е знаело, че е син на Бияч.

Та сега "право"славните българи се стягаме за реформираните от откачалника КРИВОславни практики, доктрини и догми в полза на Олигархията и на АрхонтЦите.

Православната църква беше СИЛНА, КОГАТО БЕШЕ НАРОДНА. А сега ловкачите с Нотариалните Магьосничества станаха КЛЕПТОкрация с крадливи интереси, те не са духовници, а мафия

01.05 2015 в 19:58

Светия синод да си е*бе мамата! Тоя глупак симеон не може да бъде никакъв цар на българите! Та той дори няма българска кръв! Направо Обама да нпаравят цар тия непрокопсани попове! Нищо не е останало от ценностите на православната ни религия, а само един куп самозабравили се попове и глупаци. Добре, че са само по висшите етажи тия гадове безподобни и добре, че хората не им се връзват на глупостите. Икуменисти скапани!

01.05 2015 в 13:42

Досега бях чувал за какви ли не Републики??? Доживях да чуя и за ЦАРСКА РЕПУБЛИКА.Браво на Св.Синод и неговия ПАТРИАРХ, такова чудо на чудесата едва ли и ГОСПОД би могъл да сътвори??? На ход са ПРЕЗИДЕНТА Плевнелиев, МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТНЕЛЯ Бойко Борисов и цялото му войнство от ДАНС???

ЧЕСТИТ ЦАР НА БЪЛГАРИТЕ!!!! ликуий народе.........

01.05 2015 в 13:35

кой им дава право да решават, аз не искам да имам цар, искам Президентска Република