Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

"Българската Коледа" стартира за 15-а поредна година

ОFFNews 01 декември 2017 в 14:42 2681 1

Президентът Румен Радев даде старт на дарителската кампания "Българската Коледа" от УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив.

Благотворителната кампания се провежда за 15-та поредна година. Тази година тя ще премине под мотото "В подкрепа на спасения детски живот". 

През изминалите 14 години благодарение на дарените за „Българската Коледа“ средства деца са преодолели критично здравословно състояние. Най-честите причини - рискови новородени, деца с тежки заболявания, с вродени малформации, преживяни тежки инциденти, инфекции, и др. Последващите грижи за здравето на тези деца съществено подобрява тяхното състояние и намалява случаите на тежко инвалидизиране или загуба на безценен детски живот.

Новите методи на диагностика позволяват навременно откриване на заболяванията и прилагане на лечение, водещо до спасяване на живот. Спасеният детски живот се нуждае от продължителна грижа за да бъдат предотвратени евентуални хронични заболявания и усложненията от тях. Поддържането на здравето на спасените деца изисква усилия за дълъг период от време, дори през целия живот, като в повечето случаи това е сериозно предизвикателство - както за лекарите, така и за техните семейства.

Много деца се нуждаят от системна медицинска грижа, постоянен медицински контрол, медикаментозно поддържащо лечение и много често продължителна, специализирана рехабилитация. Този проблем е особено отчетлив при деца с хронични заболявания и увреждания, при които с приключване на активното лечение, в много случаи децата и техните семейства се сблъскват с проблеми и попадат в безизходица пред необходимостта от осигуряване на продължително лечение, рехабилитация и грижи. Именно към това ще е насочена тазгодишната кампания на "Българската Коледа".

Парите от кампанията тази година ще отидат за продължително лечение и рехабилитация на деца, медицинска апаратура за специализирани болници за рехабилитация – СБРДЦП „Св. София”, СБР-НК ЕАД - филиали Банкя и Момин проход, СБР-Котел, центрове за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания в съществуващите в момента ДМСГД в Бургас, Варна и Стара Загора, ДСБПЛРББ "Царица Йоанна"- гр. Трявна.

Ще бъдат подпомогнати още университетските болници в страната, където се насочват за консултации и лечение трудните в диагностично и лечебно отношение деца. При възможност ще бъдат подпомогнати още  УМБАЛСМ „Пирогов“, СБАЛДБ ”Проф. Ив. Митев”– гр. София, УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД гр. Пловдив, УМБАЛ „Света Марина“ - гр. Варна, МБАЛ „НКБ” и др.

Само преди ден приключи 14-тото издание. То събра 2,65 млн. лв.

702 895 лв. от тях са насочени за лечението на 474 деца с тежки заболявания, които се нуждаеха от диагностика, лекарства, медицински изделия и помощни средства, рехабилитация, логопедична и психологична терапия.

С 1 766 774 лв. е закупена апаратура за 30 болници в цялата страна. 

„Българската Коледа” не е само дарителска кампания, тя е нещо много по-голямо. Тя ни дава вярата и усещането, че живеем в цивилизовано общество, което се крепи на хуманни ценности. Тя споява различни социални слоеве е инвестира в нашия най-голям капитал – здравето на нашите деца. Тя е израз на надежда за бъдещето ни като нация и държава, защото успява да обедини хора с различни професии и социално положение и образование около една обществено значима кауза”, каза президентът.

Всеки, който желае да дари, може да го стори, като изпрати есемес на номер 1117 или се обади на тел. 09001117. С всяко обаждане или есемес дарявате 1 лв. 

За всички останали начини за дарение натиснете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12373

1

Emigirl

01.12 2017 в 15:37

Българската Коледа трябва да е целогодишна инициатива, в която да участват хората, а не да се се щат само по празници
 
X

Подкастът на OFFNews