Бъчварова обвини БСП и Патриотите за бунта в Харманли

ОFFNews 27 ноември 2016 в 19:50 9087 13

Снимка БГНЕС

Министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова обвини партии, участващи в кандидат-президентската кампания, за случилото се в центъра за настаняване на бежанци в Харманли. 

"Аз не бих отрекла никакви грешки, но първото и най-важното, което искам да кажа е, че в рамките на последните две години ние се опитваме да се справим със ситуацията с бежанския натиск, с изключително внимание, търпение, деликатност и баланс. През миналата година състоянието в страната беше два пъти по-тежко, отколкото е сега", каза Бъчварова в предаването "120 минути" по бТВ.

"Сега, преди президентските избори, много партии се изкушиха да използват тази тема и нагнетиха едно напрежение сред населението, особено в този район, разчитайки, че това най-бързо ще ги доведе до успешен изборен резултат", заяви вътрешният министър.

Като пример тя даде общински съветници на БСП, разпространявали информация за зарази в лагера като лайшманиоза, каквито се доказа, че няма. Освен това от патриоти провеждали протести пред самия център. 

"Страховете на хората се хранят от такива новини и факти, които не могат да се докажат до момента", каза Бъчварова. 

До затварянето на центъра Бъчварова заяви, че се стигнало, за да бъдат успокоени местните и да бъде извършен скрининг на всички настанени. По думите й това е създало напрежение основно сред афганистанците. Бъчварова не изключи възможността бунтът да е готвен от по-рано, но според нея това е бил шансът им да продължат към Европа.  

Според Бъчварова натрупване на обстоятелства, които са свързани не с обективната картина, а обществените нагласи са довели до тази ситуация. Вътрешният министър определи като своя грешка недостатъчно детайлното информиране на настанените в лагера бежанци. 

Тя коментира и смятания за главен организатор на бунта афганистанец, който е лежал в затвор в Германия за разпространение на наркотици, експулсиран е от страната е и е у нас от 4 месеца: "Историята на този младеж е малко по-различна. Той е на 23-24 години, 21 години е живял в Германия, след това е бил в затвор"

"България е транзитна държава и ние следваме правилата, които са заложени в международните споразумения. Регистрираме ги и е ясно кой влиза", заяви Бъчварова и допълни, че всички, които имат криминални регистрации са опасни, обикновено не получават статут в България

Вътрешният министър обясни, че към момента в Харманли са останали малко под 2000 души, над 420 са разпределени в други центрове на ДАБ от затворен тип. Има малка част в София, а 18 души са в арестувани и срещу тях вероятно ще има постоянна мярка. В разпределителния център в Елхово има около 300 души. Подготвя се настаняване във фургони, с което да се избегне натрупването на голям брой афганистанци на едно и също място. За центъра в Харманли министъра заяви, че ще остане от отворен тип, каквито са стандартите и правилата.

По думите й от една година има план за изготвяне на кризисни площадки, които да позволяват разпределение на бежанците в зависимост от актуалната ситуация. 

"Факт е, че има 3000 души на едно място, които не искат да бъдат там, те искат да отидат някъде другаде", заяви Бъчварова за Харманли. Според нея това е и една от причините са случилото се. Условията в лагера според нея не са чак толкова лоши.

Бъчварова коментира и заплахите на Реджеп Ердоган, че ще пусне бежанския поток от Турция към Европа. По думите й отаприл миналата година има разработен план за справяне със засилен поток и той включва съссредоточаването на повече войници и повече ресурси и недопускане на големи вълни.

"Няма сила, която да спре 5000 души изведнъж", добави Бъчварова. 

Идеята за отваряне на коридор за бежанците към Европа тя определи като политически абсурд. Именно затова страната ни получава помощ за охрана на границата, твърди тя. 

Поста си тя определи като едно от големите предизвикателства, с които се справяла е.
"В крайна сметка мисля, че през този период, в който аз бях на този пост, успяхме да решим много проблеми. Най-важното, което лично мен ме кара да се чувствам удовлетворена е, че се справихме с предизвикателствата по един начин, който показва, че МВР в момента работи по-добре".

В подкрепа на твърденията си Бъчварова посочи резултатите от борбата с контрабандата и битовата престъпност, както и оценката, която получаваме от Европа за справянето с бежанската вълна. 


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

13

El Commandante

28.11 2016 в 09:38

Пепи, Перкукеро де ла Герра e up there, със сигурност....

12058

12

Пепи Златев

28.11 2016 в 09:07

По-малоумен министър от тая не сме имали никога.

12530

9

синя сова

27.11 2016 в 22:38

Тези пък гербарски мафиоти,колко са чисти и непорочни,все някой друг им е виновен за простотиите ,които направиха в политиката и през двете си недовършени управления !!!

29585

8

Izalina

27.11 2016 в 22:27

Като се замисля, дали не е удачно да споменем днес и едни 97 години от писалката на Стамболийски при подписването на Ньойския договор?!
Ай тъй да си припомним малко история, че характерно за днешните главочи е, че паметта им е колкото на кардаринка

21061

7

рамбо

27.11 2016 в 22:01

Направо съм изненадан, че досега не се сетиха да обвинят опозицията, Орешарски и още който се сетите за това. Изтъркан сценарий, който гледаме вече 5-6 години при управлението на Тиквата, но явно се намират все още овчи мозъци да вярват на тая смехория