27-годишен извади кръста в София

ОFFNews 06 януари 2012 в 16:37 3712 0

Знеполския епископ Йоан
Знеполския епископ Йоан

Десетки се събраха около езерото в столичния квартал „Дружба“, за да видят как повече от 50 мъже, сред които и един германец, се хвърлят в леденото езеро, за да извадят Богоявленския кръст.

Най-възрастният участник бе Тодор Дишлевски, който участва в ритуала за 28-и път. Той е на 68 години и коментира, че винаги отстъпва на младите да спасят кръста. Ритуалът започна в 13 ч. Половин час, след като Знеполския епископ Йоан отслужи литургията, кръстът бе хвърлен от епископ Йоан. През тридесетте минути, в който епископ Йоан изнасяше водосвета мъжете стояха голи и призоваваха кръста да бъде хвърлен във водата, защото температурите бяха минусови и валеше обилен сняг. Знеполския епископ Йоан хвърли кръста и две минути по-късно той бе изваден за втори пореден път от 27-годишния Вячеслав Борисов от София. За новата 2012 г. той пожела на всички здраве, късмет и любов. Мъжът участва за втора поредна година в богоявленския ритуал за здраве. На ритуала присъстваше и кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя поздрави Вячеслав Борисов като му пожела здраве и успешна година. По случай именният си ден Фандъкова каза, че е получила много пролетни цветя. Столичният кмет отбеляза, че е добре на днешния ден да вали сняг, тъй като това значи, че годината ще е плодородна, а е имало притеснения, че няма да е такава. „Почистващите фирми в София са мобилизирани и си вършат работата“, коментира още тя. По време на ритуала на разположение имаше линейки на Бърза помощ и водолази, които да помогнат, в случай на инцидент във водата. Присъстващите, които наблюдаваха събитието имаха възможност да се топлят с греяно вино, което се продаваше в околните заведения.

Масов бой в Благоевград помрачи светлият християнски празник Богоявление. 80 души се включиха в надпреварата за кръста . 32-годишният Николай Иванов от кв. "Струмско" хвана кръста. От оспорваната надпревара, превърнала се в меле, той излезе от водата ранен. Иванов работи в сферата на строителството.

В Кюстендил пък бе изгубен кръста във водите на река Банщица. Първоначално в студените води на реката се хвърлиха над 10 души, които го изпуснаха в мътната река. Повече от един час ентусиастите претърсваха завиреното място, но без резултат. Повече от 500 души наблюдаваха ритуала с надеждата, че кръстът ще бъде намерен. Архиерейският наместник отец Генади Генадиев, който хвърли кръста, заяви, че издирването на кръста ще продължи. „Това е Божия работа, ако е рекъл Бог, ще го намерим, ако ли не – здраве да е”, каза отец Генадиев. Присъстващите коментираха, че изгубването на кръста не е на добро и всички ги чака една трудна и тежка година. Други припомниха, че и през 2007 година кръстът не е намерен.

В Сливен стана недоразумение с Богоявленския ритуал. За 11.30 часа беше обявено хвърлянето на кръста в шадравана до сградата на общинска администрация. Ритуалът обаче се е провел с час и половина по-рано. Отец Павел хвърлил кръста в шадравана и той бил изваден от 13-годишния Милен, който е ученик в VII  клас. Останалите двама желаещи да скачат за кръста обаче, изчакаха да стане 11.00 часа и след като ритуалът не се проведе, скочиха за здраве в ледените води на шадравана под проливния дъжд, който вали в Сливен.

В Пазарджик именник хвана кръста в ледените води на река Марица. Йордан Кръстев е на 33 години.  Той хваща кръста за трети път. Присъстващите на ритуала жители на града видяха много добри символи в името и възрастта на младия мъж. Освен че днес има имен ден, Йордан носи фамилията Кръстев, а също и е на Христовата възраст от 33 години.

В Пловдив 31-годишният французин Боана Мзе от Лион скочи за кръста. Той е на ваканция заедно със съпругата си и се е хвърлил в реката, за да уважи тъща си, която се казва Йорданка. Кръста хвана 23-годишният Владо Батаклиев. Преди това Пловдивският митрополит Николай призова желаещите да уловят кръста на Йордановден в Пловдив да не кощунстват с молитвата към Бога. Гневът на митрополита се породи от крясъците на желаещите да уловят кръста. Повече от 40 минути около 40 мъже и момчета стояха във водите на река Марица и чакаха Пловдивският митрополит да отслужи Богоявленския водосвет.

В Балчик в състезанието на Йордановден се включи и англичанинът Пол, както той се представи, който от две години живее в балчишкото село Соколово. Миналата година той е чул за християнския празник Йордановден и е решил тази година да участва. Своето участие днес той посвещава на баща си, починал наскоро. Пол заяви, че не е кой знае колко голям плувец и не се страхува от студената морска вода, след като излезе от нея призна, че е леко в шок, но се чувства горд. Повечето плувци вместо традиционните бански костюми бяха предпочели боксерки с хавайски мотиви и цветове. Кръста извади Светозар Стоянов, на 23 години, от Балчик, студент в университет в Пловдив. Светозар е участвал три пъти и едва тази година е победител.

В Елхово след 16-годишно прекъсване днес отново се проведе ритуал по спасяване на Богоявленския кръст. Във водите на река Тунджа скочиха шестима. Двама от тях стигнаха първи до Христовия кръст - Георги Челебиев на 20 години и Стефан Жеков на 18 години. Традицията на Йордановден беше прeкъсната, след като на 6 януари 1996 г., след скъсване на въжения мост край града преди хвърлянето на кръста, в придошлите води на река Тунджа се удавиха девет души, от които 4 деца, 18-годишна девойка, двама мъже и две жени. Преди половин година на мястото на трагедията беше поставена мемориална плоча с имената на загиналите.

Във Велико Търново 17-годишната Гергана Атанасова влезе във водите на река Янтра на Богоявление. Причината да се включи в спасяването на кръста била, че не е виждала момиче да скача за кръста и решила да пробва. Във Велико Търново кадет от военното училище "Васил Левски”, който днес е именник и носи име Йордан, хвана кръста в река Янтра. От Владишкия мост Негово високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий хвърли кръста във водите на река Янтра. 50 мъже, част от които са кадети на НВУ ”Васил Левски” скочиха в студените води на Янтра, за да спасят кръста . След спасяването на кръста Йордан си пожела да е жив и здрав, както той, така и всички негови приятели, и колеги от университета. По неговите думи чувството, което изпитал на именния си ден - да стигне първи до кръста, не може да се опише.

С уникално спасяване на Светия кръст ще бъде запомнен празникът Богоявление тази година в Созопол. Близо 40 младежи бяха благословени от отец Иван и се хвърлиха в бурните води, за да спасят кръста. Двама младежи успяха едновременно да открият кръст във вълните и едновременно го издигнаха над водата. Спасителите на кръста са Стелиян Илиев, халф във ФК Созопол, и неговият съотборник, вратарят Димитър Бобчев. По традиция, позната само в Созопол, кръстът бе разчупен на две и парчето бе хвърлено още по-навътре в бурното море. Смелчакът, който спаси останалата част от кръст, бе Живко Димитров.

Във Видин 17-годишният Робърт Вергилов, ученик от професионална гимназия по облекло и хранене „Михалаки Георгиев извади Богоявленския кръст от водите на Дунав.Той обясни, че скача за първи път и че усещането носи много адреналин. Това, което Робърт си пожела, бе преди всичко здраве и по-добър доход през новата година. 36 видинчани се събраха в днешния дъждовен ден на градския плаж при крепостта „Баба Вида”, за да наблюдават хвърлянето на богоявленския кръст във водите на Дунав. Митрополитът отслужи тържествена Света Литургия, като призова за мир и благоденствие на Видинския край и пожела една благодатна година, след което Светият кръст беше хвърлен във водите на Дунав.

В Кърджали Енорийският свещеник Отец Петър хвърли кръста от скутер, управляван от кмета Хасан Азис, а 22-годишният студент Величко Карабоюков от Националната спортна академия извади кръста от водите на река Арда. Той получи парична награда лично от кмета Хасан Азис и Енорийския свещеник Отец Петър.

В Стара Загора 17-годишният ученик Теодор Белчев пръв извади Светия кръст от водите на Езерото в центъра на града. Той беше поздравен за смелостта си от кмета на общината Живко Тодоров. Теодор е ученик от Професионалната гимназия по електроника „Джон Атанасов" в Стара Загора, занимавал се е с бойни спортове и иска да работи в сферата на енергетиката.

В Ямбол 32-годишният Стефан Стефанов надделя над своите 17 съперника и извади специално изработения за ритуала нов дървен кръст, след като предишният бе подарен на петкратния победител през миналата година. Кметът на Ямбол Георги Славов го награди с парична премия от общината и от архиерейското наместничество. Това е второто участие на Стефан.

В Казанлък 25-годишният Костадин Димитров извади Богоявленския кръст от студентите води на Стара река. Седем пъти се е хвърлял за кръста младият мъж, но тази година за първи път успява да го хване. Всъщност, масивният железен кръст потъна във водите на реката и повече от 10 минути всички 16 смелчаци претърсваха дъното, за да го открият.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови