Поредни назначения на вътрешния министър в деня на оставката

Юлиан Христов 30 юли 2014 в 10:43 6785 3

Кристиян Петров и Георги Николов
Кристиян Петров и Георги Николов станаха постоянни директори с министерска заповед, издадена в деня на оставката на правителството на Пламен Орешарски.

Двама нови временни директори на областни дирекции на МВР бяха назначени за постоянно на постовете си.

Вътрешният министър в оставка Цветлин Йовчев е преназначил шефовете на ОДМВР-Силистра Кристиян Петров и на ОДМВР-Търговище Георги Николов със своя заповед от 23 юли – денят, в който правителството на Пламен Орешарски подаде оставка.

Както OFFNews писа първите подобни назначения бяха направени във Враца и Монтана - Иван Иванов и Иван Георгиев станаха постоянни директори на двете областни дирекции с министерска заповед, издадена също в деня на оставката.

Подобни назначения бяха очаквани, след като стана ясно, че към 9 юли 2014 г. временно назначени на постовете си бяха 19 областни директори. Основната част от тях бяха сложени от Йовчев на тези постове в периода юни 2013 – май 2014 година. С преназначаването им като титуляри в последния момент вътрешният министър в оставка заковава влиянието си МВР.

Тези назначения удивително повтарят ходовете на предшественика на Йовчев Цветан Цветанов, който, в деня на оставката на кабинета на Бойко Борисов, направи кадрови промени в Областните дирекции.

След публикацията на OFFNews, с която предстоящите преназначения бяха предвидени, някои от дирекциите на МВР в страната актуализираха информацията си и така стана ясно, че още няколко временно назначени от Йовчев началници, всъщност са станали постоянни. От временен директор във Варна Николай Калчев е станал титуляр през май 2014 г. Същото, макар и няколко месеца по-рано, се е случило и с директорите на ОДМВР-София и Видин. Доскоро на сайтовете на двете дирекции Мариета Иванова и съответно комисар Константин Джунински бяха обявени като временно назначени директори с министерска заповед от 2013 г. Според актуализираната информация те са преназначени на постоянни длъжности през декември и съответно октомври 2013 година.

Обратното броене при преназначенията е факт и с постоянен пост очакват да се сдобият вече 14 временни директори на ОДМВР. Повечето от тях са назначени през 2013 година. Това са директорът на КАТ-СДВР главен инспектор Иво Писанов, Борислав Бончев – ОДМВР-Габрово (назначен през август 2013 г.), Елиан Стамболийски - ОДМВР-Кюстендил, главен инспектор Йордан Рогачев - Пазарджик, Йордан Каменов – ОДМВР-Плевен, Пламен Узунов - Пловдив, Георги Великов - ОДМВР-Русе, Евгений Василев в Смолян и Иван Чолаков - Стара Загора. Калоян Калоянов, досегашният заместник на уволнения дисциплинарно директор на ОДМВР-Бургас комисар Милен Димитров, пое поста преди по-малко от месец. Шефът на ОДМВР-Велико Търново главен инспектор Илиян Личев е назначен временно на поста на 14 април 2014 г., на 13 май 2014 г. това се случва и с пернишкия директор – главен инспектор Славчо Станиславов. Цветомил Цанев е временно назначен от 16 май 2014 година като временен директор на ОДМВР-Добрич.

Преназначенията на шефските постове в МВР започна още с бетонирането на Светлозар Лазаров за главен секретар на МВР.

По-късно, на 3 юли, с министерска заповед за директор на новосъздадената Главна дирекция ”Охранителна полиция” беше назначен Тодор Гребенаров, който дотогава изпълняваше длъжността директор на ГД ”Национална полиция” (ГДНП). Със заповед на министъра от същата дата за директор на новосъздадената Главна дирекция “Криминална полиция” беше назначен Константин Титянов, заместник-директор на ГДНП.

На 25 юли стана ясно, че министърът в оставка прави две ключови назначения в МВР. Назначеният временно на поста директор на Столичната дирекция на полицията Ивайло Спиридонов се издигна в йерархията и стана заместник-директор на ГД „Криминална полиция“. На негово място за постоянен директор на СДВР беше назначен Младен Маринов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!