Йовчев направил назначения в деня на оставката

Юлиан Христов 29 юли 2014 в 05:36 12335 5

Цветлин Йовчев

Министърът на вътрешните работи в оставка оправда очакванията и спази традицията на предшествениците си за назначения в последния момент.

Както вече OFFNews писа поредица от временно назначени на постовете си директори на Областни дирекции на МВР очакват преназначение на постоянни длъжности. Именно това се е случило с директорите на дирекциите във Враца и Монтана. Иван Иванов и Иван Георгиев са станали постоянни директори на двете областни дирекции с министерска заповед на 23 юли – денят, в който премиерът Пламен Орешарски депозира оставката на правителството.

Тези две назначения удивително повтарят ходовете на предшественика на Йовчев Цветан Цветанов, който, в деня на оставката на кабинета на Бойко Борисов, направи кадрови промени в Областните дирекции.

След публикацията на OFFNews някои от дирекциите на МВР в страната актуализираха информацията си и така стана ясно, че още няколко временно назначени от Йовчев началници, всъщност са станали постоянни. От временен директор във Варна Николай Калчев е станал титуляр през май 2014 г. Същото, макар и няколко месеца по-рано, се е случило и с директорите на ОДМВР-София и Видин. Доскоро на сайтовете на двете дирекции Мариета Иванова и съответно комисар Константин Джунински бяха обявени като временно назначени директори с министерска заповед от 2013 г. Според актуализираната информация те са преназначени на постоянни длъжности през декември и съответно октомври 2013 година.

Преназначенията на шефските постове в МВР започна още с бетонирането на Светлозар Лазаров за главен секретар на МВР. 

По-късно, на 3 юли, с министерска заповед за директор на новосъздадената Главна дирекция ”Охранителна полиция” беше назначен Тодор Гребенаров, който дотогава изпълняваше длъжността директор на ГД ”Национална полиция” (ГДНП). Със заповед на министъра от същата дата за директор на новосъздадената Главна дирекция “Криминална полиция” беше назначен Константин Титянов, заместник-директор на ГДНП.

На 25 юли стана ясно, че министърът в оставка прави две ключови назначения в МВР. Назначеният временно на поста Ивайло Спиридонов се издигна в йерархията и стана заместник-директор на ГД „Криминална полиция“. На негово място за постоянен директор на СДВР беше назначен Младен Маринов.

Временните директори на ОДМВР, които вероятно тепърва трябва да очакват преназначение от Йовчев, са 16. Повечето от тях са назначени през 2013 година. Това са директорът на КАТ-СДВР главен инспектор Иво Писанов, Борислав Бончев – ОДМВР-Габрово (назначен през август 2013 г.), Комисар Елиан Стамболийски, ОДМВР-Кюстендил, главен инспектор Йордан Рогачев, Пазарджик, Йордан Каменов – ОДМВР-Плевен, Борислав Бончев - ОДМВР-Габрово, главен инспектор Пламен Узунов, Пловдив, Георги Великов, ОДМВР-Русе, главен инспектор Кристиян Петров в Силистра, главен инспектор Евгений Василев в Смолян, Иван Чолаков - Стара Загора, комисар Георги Николов - ОДМВР-Търговище.

Временно назначените през 2014 г. са по-малко. Калоян Калоянов, досегашният заместник на уволнения дисциплинарно директор на ОДМВР-Бургас комисар Милен Димитров, пое поста преди по-малко от месец, шефът на ОДМВР-Велико Търново главен инспектор Илиян Личев е назначен на поста на 14 април 2014 г., на 13 май 2014 г. това се случва и с пернишкия директор – главен инспектор Славчо Станиславов. Цветомил Цанев е временно назначен от 16 май 2014 година като временен директор на ОДМВР-Добрич.

Големият брой временни назначения е свързан вероятно с изчакването на влизането в сила на новият Закон за МВР. В него е изключено конкурсното начало при назначенията. Вероятна причина за това да се поддържа такъв голям брой на временни директори е подготовката за преназначаването им за постоянно, като по този начин бъде спечелена лоялността на по-голямата част от тях в мандата на служебното правителство и в първата година от управлението на новото правителство след това. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите