Кабинетът в оставка тайно подменя шефовете на полицията

Юлиан Христов 25 февруари 2013 в 19:25 49725 40

Цветан Цветанов

Правителството на ГЕРБ тайно започна масова подмяна на полицейски шефове. Уволненията и новите назначения са извършени след като правителството обяви, че подава оставка.

С нови началници са Областните дирекции на МВР в Плевен, Монтана и Видин, а в Сливен е сменен зам.-шефът на ОДП.

Рокадите не са обявени от пресцентъра на МВР, което е прецедент.

Пръв е сменен зам.-шефът на ОДП Сливен. Това е станало на 20 февруари - денят, в който още сутринта в 9 часа Бойко Борисов обяви, че кабинетът му подава оставка. На същата дата е сменен и шефът на ОДМВР Плевен.

Директорът на ОДП Монтана е сменен на 21 февруари - ден, след като кабинетът "Борисов" е в оставка. 

На 22 февруари - ден след като парламентът вече бе приел оставката на правителството, вътрешният министър Цветан Цветанов е подменил още един полицейски шеф - във Видин.

Прави впечатление, че всички рокади са в райони с големи ромски общности, за които на всички избори има сигнали за масово купуване на гласове.

Втората странност е, че всички сменени началници обясняват, че са подали оставка по лични причини.

Досегашният шеф на областната дирекция в Монтана Валери Димитров заяви, че напуска поста заради семейни причини, но ще бъде преназначен за директор на Охранителна полиция. Неговото място заема 31-годишният Даниел Псалтиров. До момента той оглавяваше районното управление на МВР в областния град. Мотивите за назначаването му са, че той успял да намали престъпността в Монтана с 10%. 

Досегашният главен комисар на ОДМВР-Видин Марчо Марков също обяви, че напуска по собствено желание. Той ще бъде заместен от Цветан Петков, работил като криминален полицай в дирекцията на МВР във Враца.

Нов шеф ще има и полицията в Плевен. Комисар Мирослав Петров заменя комисар Светозар Илиев, който се оттегли от поста по лични причини и собствено желание, съобщават от ОДМВР-Плевен.

В Сливен Иван Петров пък е назначен временно за заместник-директор, като ще съвместява поста си и като началник на отдел “Криминална полиция”.

По информация на OFFNews подобни структури промени се правят и в ОДМВР-Варна. Те обаче не са на ниво началник и са свързани с голямото напрежение в града от последните дни и съмненията за обвързаности на служители на областната полиция с икономически групировки.

От Синдикалната федерация на служителите от МВР (СФМВР) обясниха пред OFFNews, че не е изключено промените в Областните дирекции да се правят в последния момент с определена цел, така както подобни кадрови преназначения бяха направени в Министерството на отбраната

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!