Чернокожите не заслужават Оскар

Калоян Константинов 26 февруари 2017 в 11:49 43452 12

Снимка Reuters/Carlo Allegri

Морган Фрийман.

Чернокожите не заслужават награда "Оскар", дори номинация не заслужават. Жените също не заслужават "Оскар", а с тях и хомосексуалните. Не заслужават и латиносите, белите, лабрадорите, и калинките. Заслужават я единствено и само добрите професионалисти, независимо от цвета на кожата им.

Въпреки че звучи смислено, идеята някак си убягва на огромна част от холивудския елит. Миналата година за втори пореден път се разрази скандалът, че сред номинациите няма нито един чернокож, което повлече след себе си бойкоти, протести и обвинения в расизъм спрямо "бялата част" от филмовата гилдия.

Имаше ли резон цялата тази глупост? Не, разбира се. Противниците на "избелването" заеха математическата позиция, че броят на номинираните чернокожи не отговаря на процента от населението на САЩ, което е с черен цвят. Подобен аргумент обаче не само е смехотворен (представете си на наградите "Икар" да бъде сложена ромска квота), той е лъжа.

По данни на "The Economist", 12,6% от американците са чернокожи. От 2000-та година насам процентът на чернокожите, номинирани за "Оскар", е 10. Те получават роли с реплики, почти равни на популацията им, 9% от които са главни роли. 15% от всички номинирани чернокожи за този период грабват златната статуетка, което е с 2,4% повече от черното население. Ако трябва да се придържаме към логиката на протестиращите, известен брой афро-американци е редно да върнат своите награди.

Сори, Майкъл, имаме квота за попълване

Статистиката, социо-културните особености и здравият разум обаче не се оказаха достатъчно силни и конфликтът се разрасна - колко открито хомосексуални печелят "Оскар" (ами прикритите?!?), колко жени са номинирани за режисура, защо по-възрастните актриси са пренебрегвани за по-млади и т.н., и т.н.

Американската филмова академия стана първата де факто жертва на конфликта. Нейната директорка, Шерил Буун Айзъкс (която е чернокожа), внезапно се възмути, че 94% от общо близо 6-те ѝ хиляди членове са бели. И веднага стана пръв приятел с математиката - до 2020 г. жените и етническите малцинства ще съставляват половината от членовете на Академията.

Според Айзъкс проблемът идва от членовете на Академията, които гласуват номинациите за "Оскар". Тя изтъква, че те са най-вече бели мъже, които гласуват за други бели мъже. Интересна логика, нали? С една дума: расисти и сексисти. Тя започна да решава проблема, като скоростно вкара няколко чернокожи и жени в престижната Академия, за да могат те да гласуват за други чернокожи и жени. Само че това вече не е проява на расизъм и сексизъм, ами справедливост (познато още като diversity).


Снимка: The Economist. SAG Actors е съкратено от Screen Actors Guild.

Като любител-аматьор на равенството и здравия разум реших да се задълбоча по темата и попаднах на други смайващи прояви на расизъм в американското общество. Оказва се, че 65% от играчите в четири от най-добрите отбори в Националната футболна лига (американски футбол) са чернокожи. 74% от баскетболистите в NBA също са чернокожи, a 78% от всички носители на приза за Най-полезен играч са афро-американци. Къде е сега да протестира жената на Уил Смит, че една конкретна раса доминира тотално в бизнес за милиарди долари, въпреки че съставлява под 13% от населението? Няма я.

Оказва се, че в Америка дори има ТВ канал на име Black Entertainment Television (Телевизия за развлечение на черните, свободен превод), който специализира в предавания, новини и филми от и за чернокожото население. Той дори си има награди, които се връчват само и единствено на чернокожи и цветнокожи артисти и спортисти, но не и на бели.

В САЩ съществува и пищна церемония за връчване на награди в сферата на изкуството и културата на цветнокожите, която изключва повечето бели артисти и номинации. Тя се организира от National Association for the Advancement of Coloured People (Национална асоциация за развитие на цветнокожите хора).

Сега си представете, че някой някъде организира Награда за най-успял белокож или пусне Канал за забава на бялото население. Помирисвам бунтове в Бруклин и дела в Конституционния съд.

Лъжи и алчност

Диспутът около белите "Оскар"-и беше изключително нелепо мероприятие, което, уви, намери почва сред доста хора по целия свят. Най-вероятната причина за случилото се е обикновената глупост, въпреки че вариантът за нарочна манипулация за извличане на обществени, идеологически и финансови дивиденти не е за подценяване.

По-важното според мен е, че скандалът в Холивуд бе ярък пример на все по-разрастващи се сред западното общество тенденции на безпочвени политкоректност и културен марксизъм, които имат за цел да облагодетелстват определени групи от хора за сметка на цялото общество.

Егоистичното естество на този тип прояви е видно с това, че чернокожите поведоха битка за справедливост и равенство само и единствено за себе си. Сякаш с половин уста говорителите на кампанията споменаваха латиноамерикаците, които наброяват около 16% от населението на Щатите (но едва 2% от номинациите), както и азиатците, и с цяло гърло изтъкваха себе си.

Да, в Холивуд, в САЩ, навсякъде по света има доза расизъм и дискриминация. Киното дискриминира цветнокожите, чернокожите дискриминират белите, англичаните дискриминират българите, българите дискриминират ромите и все в този дух. Не е приятно, но е истина, която някой ден може и да бъде променена към по-добро, но не и от група хора, които виждат едната страна на монетата и мислят, че светът им е задължен. Нямам против всички "Оскар"-и да бъдат дадени на чернокожи, стига да го заслужават, стига "да играят по-добре", както заяви самият Джейми Фокс

"Оскар"-и 2017

Каква стана с тазгодишната церемония след цялото дрънкане, ще попитате накрая. Ще ви отговоря: шестима чернокожи артисти бяха номинирани във всички актьорски категории, а още четири други черни творци получиха номинации. Това е първият път, в който нещо подобно се случва, и е рекордна по обем бройка.

Честито на номинираните и на победителите довечера, въпреки че ако аз бях на тяхно място, едно гласче никога нямаше да спре да ми натяква: "Сигурен ли си, че те избраха, защото го заслужаваш, а не, за да попълниш квотата?"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12696

12

Санд

15.07 2019 в 15:45

А квота за нобелови лауреати?

16193

11

SC

25.02 2019 в 21:20

Интересно ми е дали след „Алита“ няма да поискат и квота за компютърно създадени герои.

9001

10

Kaloyan Mrazi

28.02 2017 в 10:54

Пожелавам на автора на статията да полапа един голям черен кур и да мирне. Изключителни комплексари сте - и автора и кенефа в който е публикувана статията и хетеро-нормативните ксенофоби, които и се кефят! Много сте жалки!

8915

9

stoyiv

27.02 2017 в 15:40

Опа! Автор на статията е Калоян Константинов, снимката на Морган Фрийман малко подвежда...
Което не пречи да съм 100% съгласен с тезата на автора.

77927

8

El Commandante

26.02 2017 в 20:40

Негрите могат да играят прекрасно.














Баскетбол.

12139

7

Диян

26.02 2017 в 15:04

Чудесна статия, браво!

12359

6

kibrito

26.02 2017 в 12:48

Тези така наречени "бели" актьори в голямата си част са с близко-източен произход - евреи. Холивуд е еврейско царство (нищо лошо срещу евреите), но и при тях, както и при всички останали хора, шуро-баджанащината, "наше момче", "мой човек" са понятия с всекидневна употреба. Нали и по нашите телевизии има шоу програми? Колко от тях са спечелени от цигани, турци или македонци - решили да търсят късмета си в България?

29217

4

Лопе де Вега

26.02 2017 в 12:17

Морги е пич! Джейми Фокс е един от най-добрите днес.

Поздрав!