Помните ли "Консервфилм" - първата българска номинация за "Оскар"?

Невена Илиева 10 февруари 2017 в 12:10 13726 1

"Консервфилм" на аниматора Златин Радев доскоро бе единствената българска номинация за "Оскар", а с номинацията на "Сляпата Вайша" на Теодор Ушев вече се радваме на цели две.

Късометражният филм от 1990 г. е носител на десетки награди, а за престижната статуетка е номиниран през 1991 г.

"Консервфилм" е създаден в зората на българската демокрация и представя един мрачен свят, в който вместо от хора е населяван с консервни кутии, а градовете са изградени от картон. 

Златин Радев, Снимка: Би Ти Ви

Консервите се пълнят, слагат им се етикети и отпътуват към пазара, докато не се завърнат отново на поточната линия - за да бъдат отново напълнени, да им се залепят нови етикети и така сякаш до безкрай. Метафората е ясна - те представят образа на тълпата, а поточната линия е репресивната машина ни само на политиката, а на всички техники, с които масата бива манипулирана. 

В свое интервю за телевизия "Бит" преди време Радев споделя, че идеята на филма е замислена още преди 1989 г. и падането на БКП от власт.

"Идеята ми беше не да представя някакъв тоталитарен политически режим. Исках да покажа, че ние самите сме просто едни овце и правим това, което ни кажат", споделя той. 

"Не става въпрос само за политика, а за манипулацията като цяло", разказва Радев и допълва, че ние хората са манипулирани по всякакъв начин - чрез реклама и други способи.  

Подмяната на зарзаватите в консервите символизира подмяната на ценностите, извършени чрез манипулация на хората. 

Освен на "Консервфилм”, Радев е автор на филмите "Само за мъже” (1986 г.) и "Шок” (1996 г.) и режисьор на анимациите "Людовик” (2007-08) и "Sandman” (2009).

Златин Радев е роден през 1960 г. в София. Завършил е Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“ и Националната академия по театрално и филмово изкуство със специалност анимационна режисура, като негова дипломна работа е именно "Консервфилм". В момента се занимава с анимация, продуцентство и също така е университетски преподавател. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews