Кога ще ги настигнем румънците?

Владимир Каролев Последна промяна на 10 декември 2012 в 11:47 12873 106

Владимир Каролев

 

Помните ли песента на Тодор Колев от началото на 90-те „Как ще ги стигнем американците? Че и задминем - кога? Другари, уважаеми дами и господа, направо се чудя как е възможно това?”. Няма как да ги стигнем американците... но, за съжаление, и от румънците пак изоставаме.

България е най-бедната членка на Европейския съюз днес. Но България си беше най-бедна от т.н. социалистически страни в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), с изключение на Албания, и когато през 1989 г. падна Берлинската стена и лъсна лъжата за строежа на т.н. развито социалистическо общество. И България фалира през 1992 година, спирайки да обслужва милиардните дългове, натрупани в последните 7-8 години от управлението на Тодор Живков. И докато всички други социалистически държави от Европа (с изключение на Югославия) започнаха още през 1990-1991 г. радикални реформи в посока създаване на пазарна икономика, то в България първите многопартийни избори бяха спечелени от преименувалите се комунисти (за разлика от всички други държави, в които бившите комунисти загубиха първите свободни избори) и реално значими пазарни реформи започнаха през лятото на 1997 г. с въвеждането на валутния борд. И нищо чудно, че за периода 1990-1997 г. България задълбочи изоставането си - не само спрямо богатите и утвърдени демокрации в Западна Европа, но и в сравнение с всички страни от ЦИЕ, в това число и тази, с която се борихме за предпоследното място – Румъния.

През пролетта на 1997 г. обаче, основно под натиска на Световната Банка и Международния валутен фонд, а след 1999 г. - и на Европейската комисия (във връзка с кандидатурата на България за член на ЕС), в България започнаха дълбоки структурни реформи в посока либерализация на икономиката и отдръпване на държавата от икономическата дейност. И само три години по-късно България изпревари Румъния по Брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението (измерен чрез т.н. паритет на покупателната способност, тоест с отчитане на разликата в цените в двете страни). Както се вижда от графиката по-долу (използвани са данни от Eurostat),за периода 1990-1997 г., румънското БВП на глава от население е по-високо от българското, но през 1999 г. двете се изравняват, а през 2000 г. България вече е с по-голям БВП на глава от населението от Румъния. За съжаление, през 2006-а отново се изравняват, а през 2007-а вече Румъния има предимство. Това предимство постепенно расте и към 2011-а достига рекордното ниво от три процентни пункта. Така че трябва да мислим не как само да настигнем и изпреварим Румъния отново, а и какво да направим, за да създадем условия за настигане и изпреварване и на други страни от Централна и Източна Европа в средносрочен (5-6 години) план.

 

 

Растежът на България и Румъния между 2000 и 2007 г. бива задвижван от сходни фактори – свободна търговия и ръст на инвестициите (основно чужди, но не само) предимно във финансовия, строителния, туристическия (повече в България) и производството на суровини, полуфабрикати и не особено високо технологични машини и съоръжения. Но поради по-добрите сравнителни условия за правене на бизнес след 2000 година България привличаше много повече инвестиции (на глава от населението) от Румъния и до 2006 година имаше по-висок БВП на глава от населението от Румъния.

Само че след 2007 година Румъния ни изпреварва, въпреки политическата дестабилизация и проблемите с публичните финанси след 2009 година. За Румънците последните 4 години са години на непрестанни кризи – вземат спасителен заем от ЕС и МВФ през 2009 г., политическа дестабилизация през 2011-а, породена от непопулярни мерки за икономии, непредвидими данъчни реформи през 2012-а при новия ляв премиер, който премахва работещия плосък данък, конституционална и нова политическа криза, породена от опит на изпълнителната власт да свали президента и други.

Спокойно можем да обобщим, че през последните три - четири години Румъния е един куц кон. Само че този куц кон набира преднина пред България. На този фон „смелите” заявления на някои политици от ГЕРБ, че ще извършим епохален подвиг, ако българската икономика надмине румънската, са просто смешни политически, грешни исторически и необосновани икономически. Първо, България за периода 2000-2005 г. е била по-богата държава от Румъния по БВП на глава от населението и дори да изпреварим отново румънците, това няма да е нечувано и невиждано. Второ, преднината на Румъния през последните три години не само, че съществува, тя дори се увеличава. Трето, тези тенденции съвпадат с динамиката на корупцията в двете държави, която е една от основните пречка пред инвеститорите, като през 2008 г. България за пръв път става по-корумпирана държава от Румъния и това се влошава в следващите години.

ГЕРБ по-добре да не коментират хипотезата България да изпревари икономически Румъния. Защото да изоставаш зад румънския куц кон и европейски политически аутсайдер е не само икономически срам, но и европейски резил.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.09 2013 в 10:52

Ave are ve s rumuncia li shte me sravnqvate sega ta te kato sarbia I turcia sa v 17-18 vek bezdomni gladni umirisani gadjalci cherni no rumunkite se ebat hubavo I sa po eblivi I krasivi ot bulgaristankite no po trudni I skapi ako izobshto pusnat guz kamo li na emigrant kamo li na bulgaristanec! Cel Ruschuk sa gastarbaiteri v Gyurgevo nekoi daje jiveqt veche tam!
<em><strong>Моля, пишете на кирилица!</strong></em>

19.12 2012 в 22:44

и за държавите много са важни първите 7 ..............

17.12 2012 в 11:32

КОЕ Е НЕВЯРНО -гн Каролев - че затягяме коланите и сме с отлична фискална дисциплбина - това ли не е вярно ???? или че сме най-бедната държава в ЕС ????? И ТОВА ЛИ НЕ ВЯРНО ????
А това как като намалиш данъците от 20 на 10 % ще събереш повече пари просто ми е непонятно .....Ввсе едно аз да ви кажа дайте ми не 200 а 100 лева и да обява че съм събрал повече пари ......
явно имате добри фокусни умения както и други псевдоспецилисти в БГ ..... нищо чудно че държава на този хал ......

17.12 2012 в 11:25

Виж си приходите от преки данъци през последните 5 години, преди да говориш. Тъжна работа.
Това е трета абсолютно невярна информация, която пускаш тук. Не мисля, че си струва да отговарям на четвърта.

17.12 2012 в 11:01

аз какво да напрвавя че идиотът Дянков се учи на финанси на гърба на държавата и народа !?!??!?

г-н Каролем хората ми го кзават ето - Нищожни преки данъци за фирмите, но огромни косвени данъци за населението. Резултат: свито потребление и ниска икономическа активност. С две думи най-бедната страна в Европа и не само в Европа. С игнорирането на преките данъци, държавата се е отказала доброволно от единствения инструмент за борба със спекулата и монополите на пазара. Това, което се случва не е просто дясна политика. Това си е чиста проба икономически фашизъм. Предполагам, че Каролев се бори за някаква може би научна титла та му трябват определен брой публикации. Да му пожелаем успех и дано скоро освободи българската политика от присъствието си.

ПС - и моля ви се не се наричайте икономист защото просто не сте такъв и това е обида за тази иначе важна професия .....

17.12 2012 в 10:52

България е вече 4-та година с бюджетен дефицит.
http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=gov_dd_edpt1&lang=en

17.12 2012 в 10:47

държвате без бюджетни дефицити са най-бедните в света - справка - Булгаристан !

17.12 2012 в 10:46

Каролев обича на черното да вика бяло .....
след като идиотът Дянков се опитва по всякакви начини да свие държавните разходи и направо разсипа икономиката ми е някак си непонятно как точно България е с дефицити ..... българската държава лицето на идиотите които я управляват не стимулира нищо а само се гаври с хората . не съм чул в Англия да има висока инфлация - не е като 16-те % които досигна у нас през 2008 г ..... ама само с измислици не става нали ..... иска се факти и аргументи - вие нямате такива !

17.12 2012 в 10:36

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1639131

17.12 2012 в 10:29

България също е с бюджетни дефицити от 2009 година и стимулира. Но безработицата расте. Англия прави същото, но там, освен безработицата, расте и инфлацията. А в държавите без бюджетни дефицити, нито има висока инфлация, нито безработицата расте :-)