Съдии дадоха в. Труд на Комисията по журналистическа етика

OFFNews 22 януари 2016 в 14:58 3330 0

Съдии дадоха в. Труд на Комисията по журналистическа етика

Снимка БГНЕС, архив

Съюзът на съдиите в България дадоха в. "Труд" на Комисията по журналистическа етика заради два материала, в които информацията е изнесена в нарушение на Етичния кодекс.

В жалбата се посочва, че журналистическият коментар в тях e изведен чрез внушения, а не чрез анализ, произтича от невярно отразени сведения и превратно представена фактология. Текстовете не съдържат аргументирана авторска позиция, а възпроизвеждат безпочвени и напълно неоправдани от гледна точка на обществения интерес (и по смисъла, вложен в чл. 5 от Етичния кодекс) лични нападки. В резултат – обществото е сериозно заблудено, вместо да бъде предпазено. Това уврежда съдебната система като цяло и авторитета на отделни съдии, се посочва в текста.

Двете статии, заради които съдиите се жалват от вестника, са: „С тълкувателно решение на ВКС: Лозан Панов подари амнистия за престъпниците” и "Българският съд е похитен от олигархията и започна да ѝ служи". Статията е подписана от Калоян Стоев, като в края ѝ е пояснено, че всъщност това не е конкретен автор и че "Под името Калоян Стоев "Труд" отпечатва статии на своя екип за системни анализи и политическа семиотика /САПС/. Отговорността за публикациите е на редакцията на вестника." През лятото главният редактор на вестника Петьо Блъсков каза, че той е Калоян Стоев. 

Според съдиите в първата статия заглавието възпроизвежда невярна информация, тъй като в Закона за съдебната власт тълкувателните решения не се постановяват еднолично, а от общото събрание на съдиите от съответните колегии във върховните съдилища, поради което и председателят на ВКС не може еднолично да взема решения. В конкретния случай той дори не е присъствал при провеждане на заседанията на общото събрание на Наказателната колегия (ОСНК) на ВКС, нито е участвал в постановяването на решението.

"Така авторът представя невярна информация, която в контекста на останалото съдържание на материала представлява и лична нападка срещу магистрат, който е председател на върховна съдебна инстанция. Такъв подход несъмнено влиза в колизия с принципа за добрия тон и благоприличие", се посочва още в жалбата. 

Според съдиите с подзаглавието към статията - „Протестиращите „за реформа” съдии: Грабители, изнасилвачи, хулигани, автоджигити и други престъпници – с административни наказания, вместо да бъдат съдени по Наказателния кодекс”, настройва читателите срещу тази група съдии.

"Така още със заглавието и подзаглавието са нарушени едновременно чл. 1.1.1, чл. 1.1.4 и чл. 2.7.1 от Етичния кодекс. Информацията не е вярна и не е проведено разграничение между нея и коментара. Не са спазени благоприличието и добрия тон, тъй като е атакувана персонално личността на председателя на ВКС, който дори не е взел участие в постановяването на решението. Засегнат е авторитетът и на всички съдии от НК на ВКС. Невярното твърдение, насочено към внушение за „амнистия” на престъпниците”, е възпроизведено няколкократно в текста, като затвърдява неправилната представа за смисъла на решението на ОСНК", се казва още в жалбата. 

В публикацията от 17 януари със заглавие „Българският съд е похитен от олигархията и започна да ѝ служи” не са спазени минималните етични изисквания, смятат още съдиите. В нея се съдържат множество неподкрепени твърдения, представени като факти. Вестникът би следвало да изложи поне някаква обективна информация, въз основа на които са изведени обобщенията, при това - многократно, че олигарси (цитирани са и имената на Иво Прокопиев, Огнян Донев, Цветан Василев) са „похитили” българския съд „чрез избирането на нови ръководители на двете ключови съдебни инстанции СГС и ВКС”. Това не само не е сторено, но е посочено, че „олигархията диктува съдебните решения”, след което са „анализирани” коментираното вече в предния материал тълкувателно решение и още няколко, се посочва още в жалбата.

Убедени сме, че подобен подход в журналистиката нанася мащабни и трайни вреди не само на съдебната власт, чиито представители сме ние, но и на цялото общество. Затова считаме за необходимо да ангажираме вниманието Ви и да отправим искане да постановите, че с обсъдените публикации във вестник „Труд”, разпространени на 15.01.2016 г. и 17.01.2016 г., са допуснати нарушения на чл. 1.1.1, чл. 1.1.4, чл. 2.6.1 и чл. 2.7.1 от Етичния кодекс, се посочва още в жалбата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови