КЗД глоби Мартин Карбовски заради "груба женомразка реч"

OFFNews 09 януари 2015 в 11:11 25156 25

Мартин Карбовски

Журналистът и тв водещ Мартин Карбовски бе глобен от Комисията за защита от дискриминация с 600 лв. след сигнал от Българския хелзинкски комитет.

Повод за сигнала е статия на Карбовски, която според Комитета съдържа "груба женомразка реч".

Статията със заглавие „Краят“ е публикувана в уебсайта Lentata.com на 6 септември 2013 г. В нея Карбовски заявява, че „след четвърти септември 2013 година политиката разбра, че е станала лека жена в перманентен цикъл. Сиреч ще смърди, но няма да ни свърши работа“.

Според КЗД метафоричното говорене в пасажа „има за косвен обект обругаване на цялата група на жените с менструален цикъл“ и „ползването на женското, за да се представи политиката в негативен и отблъскващ образ, което е безспорно обидно“. В решението си Комисията подчертава, че изразът „няма да ни свърши работа“ обективизира жените, представяйки ги като предмет за сексуална употреба“.

„Като обществена личност с широка медийна трибуна [Карбовски] се явява влиятелна фигура, способна да формира общественото мнение, предвид което влиянието му е по-голямо, отколкото на автор, който не се ползва със съответна на неговата известност и популярност“, пише в решението си Комисията. Според органа по равенство влиятелността на Карбовски е видна и от над 120-те хиляди потребители на социалната мрежа „Фейсбук“, които следят неговата страница там.

Със свое решение от 18 декември КЗД постановява, че съдържанието на статията „Краят“ представлява дискриминация – „тормоз“ на основата на пол и глобява Карбовски, както и уебсайтовете, публикували материала, с по 600 лв.

„Това е първото решение за сексистка реч на омразата в България и е ценен прецедент“, коментира адв. Маргарита Илиева, директор на Правната програма на БХК.

„Време е да се схване, че женомразката реч, както и всяка друга реч на омразата – расистка, хомофобска и пр., няма законно място в обществото. Няма свобода на език на омразата“, заяви още Илиева. „Този език е извън обхвата на свободата на изразяване. Това е така не само според международното и европейското право по правата на човека, но и според българската Конституция. Агресивни опредметяващи изказвания като въпросните са своего рода насилие и са извън закона“.

Решението на КЗД може да бъде обжалвано в срок от 14 дни от получаването му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!