Quantcast

„Кървавото писмо“ на КТБ, което уволни Бедров и Барух

Елица Мартинова Последна промяна на 07 октомври 2013 в 14:37 13473 205

Писмото на КТБ до Deutsche Welle
Писмото на КТБ до Deutsche Welle

Сайтът Balkanleaks.com публикува т. нар. „кърваво писмо“ на Корпоративна търговска банка до редакцията "Дойче веле", заради което бяха отстранени публицистите Еми Барух и Иван Бедров.

В кореспондецията си банката алармира за "тревожна тенденция" и "тенденциозна политика" в коментарите на българската редакция на ДВ, които целели да опетнят името на финансовата институция (виж по-надолу). КТБ посочва, че медията отстъпва от собствените си принципи и предлага ДВ да прекратите "тази тревожна кампания", защото това "ще е от взаимен интерес и ще спести съотнасянето на случая до властите в България и Европа".

В писмото КТБ представя извадки от над 20 статии на Иван Бедров, Еми Барух и Николай Цветков, които касаят "банката на държавните пари" и председателя на нейния Надзорен съвет Цветан Василев.

В публикациите си журналистите говорят за това, че голяма част от парите на държавата са концентрирани в КТБ. Те засягат темата за връзките между Цветан Василев с медийните собственици Ирена Кръстева и сина й Делян Пеевски. В един от текстовете вестниците "24 часа“ и „Труд“ са наречени „слуги“ на Бойко Борисов.

За да защитят позицията си, от КТБ цитират две изказвания на Цветан Василев пред вестниците „Труд“ и „Пари“, в които банкерът категорично отхвърля обвиненията, че има общо с която и да е медийна група.

От КТБ настояват, че репутацията им е безупречна и се дължи на опитните експерти, надеждността на услугите и коректността към клиентите.

От банката настояват, че изложените от журналистите становища не са обективни, не отговарят на истината и целят тендценциозно да злепоставят доброто име на КТБ и Цветан Василев.

Ето част от „кървавото писмо“, изпратено до ръководството и правния отдел на Deutsche Welle на 30 август 2013 г.:

Уважаеми редактори и ръководство на "Дойче веле",

с това писмо желаем да Ви уведомим за тревожна тенденция, която наблюдаваме с притеснение.

От началото на 2013 г. редакцията на Deutsche Welle в България води тенденциозна политика, с която цели да опетни името на Корпоративна търговска банка и това на нейния директор Цветан Василев.

Журналистите Еми Барух и Иван Бедров използват доброто име на медията, за да оказват натиск върху нас и да вредят върху репутацията на КТБ – банка с 20-годишна история, демонстрирала предприемачество и отговорност към българската икономика.

В правилника, който регулира работата на Deutsche Welle в Германия, е посочено, че приоритетът на медията е да предлага подробна картина на политическия, икономически и културен живот в страната, както и да осигури поле за дискусии по ключови въпроси за Германия, Европа и за другите континенти.

Тенденцията за очернянето на КТБ и Цветан Василев противоречи на принципите Ви и по никакъв начин не допринася за обективността, диалога и за обмена на идеи, култури и ценности между страните – цел, която самите вие определяте като основна за работата си.

В тази връзка сме убедени, че в качеството си на авторитетна медия, в която работят над 1500 служители от над 60 страни, ще разгледате изложените от нас факти и ще прекратите тази тревожна кампания.

Това ще бъде от взаимен инетрес, защото ще спести съотнасянето на случая до компетентните власти в България и Европа.

Искаме да ви обърнем внимание на публикации, излезли от началото на 2013 г., към които спадат текстове на Еми Барух и Иван Бедров, както и коментари на техни колеги.

Подчертаваме, че в никой от текстовете не е потърсено мнението на КТБ или на Цветан Василев. Както сами ще се убедите твърденията на авторите са едностранчиво негативни и не са обективни, като не се основават на конкретни факти. Заключенията в материалите не се базират на авторитетни данни и не са потвърдени от източници.

Без съмнение, една такава кампания компрометира Deutsche Welle като независима медия и оставят впечатление за погрешна и объркваща журналистика, която вреди на доверието на реномираната ви медия.

(...)

Искаме да ви обърнем внимание на няколко факта, които хвърлят светлина върху началото на кампанията срещу Цветан Василев и КТБ:

  1. Акциите срещу доброто име на Цветан Василев и репутацията на КТБ е дирижирана от кръгове, концентрирани около медийната група „Капитал“. Кръгът обхваща изданията на Иво Прокопиев – български бизнесмен със сериозна финансова мощ и огромни задължения към банки, фирми и физически лица.

  2. Кръгът „Капитал“ е свързан с мрежа от Неправителствени организации, чийто източник на финанси са организации от типа „Отворено общество“ на Джордж Сорос.

  3. Журналистите Еми Барух и Иван Бедров работят в тясна връзка с медиите на Иво Прокопиев. Като конкретен пример за това ще посочим, че в периода между 2011 г. и 2012 г. Иван Бедров е главен редактор на ежедневника „Капитал Дейли“, а Еми Барух – на LyfeStyle списанието „Едно“.

  4. Журналистите Еми Барух и Иван Бедров и до днес са членове на борда на директорите на неправителствени организации, финансирани от Джордж Сорос.

Имайте предвид, че кампанията, която двамата журналисти водят срещу една от най-отговорните и успешни финансови институции в България, се отразява негативно и върху репутацията на Вашата медия.

Корпоративна търговска банка е постигнала своя успех чрез стабилна политика, успешен мениджмънт на риска, повишаване на придобития финансов ресурс и прозрачност в отношенията с клиентите и партньорите.

Силните страни на КТБ се дължат на отличния анализ на целевите групи и фокуса върху фирми, занимаващи се с износ, придобитите след години съвместна работа стабилни отношения с фирми от сверата на търговията, както и от сферата на енергетиката, услугите и строителството.

В резултат на убедителното маркетингово присъствие, стабилно управление и добре развита политика на отговорност, КТБ е получавала много награди, които дават ясна и обективна оценка за дейностите на банката.

Надяваме се, че ще вземете предвид изложените факти и че българската редакция на Deutsche Welle ще успее да си върне репутацията на безпартийна медия, в която действат принципите за обектовност, диалог, професионализъм и гъвкавост.  

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.10 2013 в 12:09

ивчо.. спокойно бе баце, ще скъсаш некоя жила от напрежение - куул и рилакс муй майката.

08.10 2013 в 12:09

ей го възстаника за чистота на журналистиката - павката. аплодисменти (не, не му хвърляйте хляб - той само така си изглежда, иначе хапва добре) айде павка направи челна стойка!

08.10 2013 в 12:08

с очила, тъмносиньо фишу, зелен пуловер, жълти обувки и очила със леко сивкави рамки.

08.10 2013 в 12:07

то беше "къдравото" писмо щото ктб там ги къдри едни... ама ти се чудя поветкин как можеш да си замърсяваш погледа с подобна ерзац журналистика. айде на нас ни плащат мъдреците от Цион ама ти...? защо?

08.10 2013 в 12:06

Водач или фюрер или лидер? хубаво ще е да поседнеш и да помислиш над тъжния си животец.

08.10 2013 в 12:05

А, проверих три пъти в банката - нищо няма... хилядарката се е объркал. ами нищо де - то толко си може детето.

08.10 2013 в 12:02

начи алюзията си е ок. щом не можете да коментирате нищо по съдържанието и тона на писмото а се хващате за каблешков... мда. явно толкова си можете в КТБ

08.10 2013 в 11:58

майче, признай си лельо - нямаш сила да скочиш на лорда или на ханку. просто сам мога да измета жалката ви групичка с една ръка (верно с лазерния меч в нея). злета сте, лельоо злета сте

08.10 2013 в 11:57

Всъщност за прокопиев не съм се интересувал по скоро мустачко се навира лошо в очите. излишно е да ми даваш наклон на кура за какво да драматизираме и какво не.

08.10 2013 в 11:54

Ханку, ще викна Лоли да дойде на тая самозванка да и отпери един колан по тлъстото дупе - да види тя кога на стария лорд и на ханку дава зор.