БХК с отворено писмо до Дойче веле заради натиска от КТБ

Мая Младенова 24 септември 2013 в 13:02 5597 24

Дойче веле
Дойче веле

Българският хелзинкски комитет изпрати отворено писмо до борда на радио Дойче веле и до завеждащия редакциите за Югоизточна Европа Верица Спасовска по повод освобождаването на коментаторите Еми Барух и Иван Бедров заради натиск от КТБ.

В писмото се изказва "дълбоко възмущение" си от начина, по който българската редакция е решила да се раздели с двамата публицисти и определя това като изключително тревожен сигнал поради няколко причини:

Първо, това решение е взето след натиск от страна на Корпоративна търговска банка (КТБ) - която е свързвана със собствеността на редица български медии, където свободата на словото е потъпквана. Вчера, 23.09, сайтът Mediapool публикува текста на писмото на КТБ до ДВ (http://www.mediapool.bg/tsvetan-vasilev-uspya-da-pritisne-doiche-vele-s-propagandata-izkovana-ot-mediite-na-peevski-news211469.html). В него ясно личи как банката изисква, на базата на съмнителни “факти”, и размахвайки възможните последици като заплаха, една медиа да спре да пише за нея. И не самото писмо е притеснително в случая - а че ДВ се поддава безкритично на този натиск.

Второ, това решение бе взето непрозрачно и без ясна и подробна аргументация. Дълго време ДВ не потвърждаваше официално, че има писмо от КТБ. Впоследствие ДВ изпрати писмо, в което казва, че медиата “наскоро се раздели с работещите на хонорар коментатори Еми Барух и Иван Бедров, защото една проверка на публикациите на Българската редакция показа, че няколко техни материала не съответстват на журналистическите стандарти на ДВ”. 

БХК призовава ДВ да даде много по-детайлни обяснения за това точно кои журналистически стандарти на ДВ са нарушени, в точно кои текстове, точно по какъв начин. Правозащитната организация настоява ДВ да преразгледа решението си за отстраняване на двамата коментатори. 

 Българският хелзинкски комитет освен това призовава ДВ да извърши и публикува разследване на медийната ситуация в България - където се акцентира върху непрозрачната медийна собственост и ограничаването на свободата на словото в редица български медии. 

"Очакваме вашата своевременна реакция по всички изложени въпроси. ДВ дължи обяснение на българската общественост, която еднозначно възприема случилото се като цензура, наложена от КТБ", завършва отвореното писмо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!