БХК с отворено писмо до Дойче веле заради натиска от КТБ

Последна промяна на 24 септември 2013 в 13:02 4856 24

Дойче веле
Дойче веле

Българският хелзинкски комитет изпрати отворено писмо до борда на радио Дойче веле и до завеждащия редакциите за Югоизточна Европа Верица Спасовска по повод освобождаването на коментаторите Еми Барух и Иван Бедров заради натиск от КТБ.

В писмото се изказва "дълбоко възмущение" си от начина, по който българската редакция е решила да се раздели с двамата публицисти и определя това като изключително тревожен сигнал поради няколко причини:

Първо, това решение е взето след натиск от страна на Корпоративна търговска банка (КТБ) - която е свързвана със собствеността на редица български медии, където свободата на словото е потъпквана. Вчера, 23.09, сайтът Mediapool публикува текста на писмото на КТБ до ДВ (http://www.mediapool.bg/tsvetan-vasilev-uspya-da-pritisne-doiche-vele-s-propagandata-izkovana-ot-mediite-na-peevski-news211469.html). В него ясно личи как банката изисква, на базата на съмнителни “факти”, и размахвайки възможните последици като заплаха, една медиа да спре да пише за нея. И не самото писмо е притеснително в случая - а че ДВ се поддава безкритично на този натиск.

Второ, това решение бе взето непрозрачно и без ясна и подробна аргументация. Дълго време ДВ не потвърждаваше официално, че има писмо от КТБ. Впоследствие ДВ изпрати писмо, в което казва, че медиата “наскоро се раздели с работещите на хонорар коментатори Еми Барух и Иван Бедров, защото една проверка на публикациите на Българската редакция показа, че няколко техни материала не съответстват на журналистическите стандарти на ДВ”. 

БХК призовава ДВ да даде много по-детайлни обяснения за това точно кои журналистически стандарти на ДВ са нарушени, в точно кои текстове, точно по какъв начин. Правозащитната организация настоява ДВ да преразгледа решението си за отстраняване на двамата коментатори. 

 Българският хелзинкски комитет освен това призовава ДВ да извърши и публикува разследване на медийната ситуация в България - където се акцентира върху непрозрачната медийна собственост и ограничаването на свободата на словото в редица български медии. 

"Очакваме вашата своевременна реакция по всички изложени въпроси. ДВ дължи обяснение на българската общественост, която еднозначно възприема случилото се като цензура, наложена от КТБ", завършва отвореното писмо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.09 2013 в 22:15

mitrelele - я се пръждосай бе тъпо гъзоближещо ченгенце! Направо се чудя кам можете вие такови колни отрепки изобщо да съществувате, камо ли да пишете постинги?!? Нещастно изчадияце на ДС!

25.09 2013 в 06:34

mitrelele ти си платен нещастен драскач на коментари

25.09 2013 в 06:32

кой ти плаща за да коментираш ?

24.09 2013 в 23:06

ебати нещастния трол

24.09 2013 в 19:06

Ох мишоците мамини сладки пак са изпълзяли от дупчиците си да пишат против БХК и да разтягат локуми за чичко Сорос. Хайде вече да сменяте плочата, че тъпотиите за Сорос вече са ми леко досадни, пък и по мои скромни сметки отдавна трябва да е фалирал човекът. Аз лично взех 5000 лева от него за ден-два протести, пък и има 10 ина хиляди като мене, пък и комитети трябва да купува, общества да спонсорира... Колкото до нивото и качеството на българската журналистика ще кажа следното: научете поне един чужд език (ама не руски) и следете някои чужди медии месец-два. И ако след това имате нерви да четете на Пеевски сайтовете, значи спасение за вас наистина няма. Проблемът е в междуушното пространство. :) И тогава наистина и БХК не може да ви е виновен.

24.09 2013 в 17:02

бхк са антибългарска шайка и трябва да бъдат изгонени заедно с отровено общество и останалите шорошоиди щото са вредни за обществото

24.09 2013 в 15:45

Сори, не чета нищо от тия,. те са част от мозъчен тръст, който промива мозъците на българите от години, затова си и седим бедни, а тия са богати.

24.09 2013 в 15:44

знаех, че са от на Сорос хората в този така наречен комитет, но не знаех, че са готови да се излагат така

24.09 2013 в 15:07

Майната им... смешници. ДВ и КТБ вече са един отбор - вижда се от масовизацията на защитниците. То няма нито един коментар, който да обръща внимание на ДВ-КТБ съюз, обаче защитниците все пак трябва да заработят, нали... :) От кого защитават КТБ-ДВ? От БХК ли??? Смях, смях...
Активни са само троловете... На нормалните (неутрални) хора тази тема вече не е интересна. Те вече НЕ ЧЕТАТ Дойче Веле, за жалост на бъдещия затворник с подходящите мустаци. Те четат Барух и Бедров на други места, за които все още троловете не знаят.
А мустакатото да не се пери толкова и да не вземе да повярва, че е незаменим. Справка - Кюлев. На 48 години, в прекрасно здраве и напълно безпроблемен бизнес в най-високите нива на държавата. Банки (с руско участие?!), спортове, публичност... И мустака ги наближава, пък и кариерата му е напълно сходна... Да не го пенсионират и него. Че тогава горните коментатори ще има да реват в ефир...

24.09 2013 в 15:02

Абе хора, вие добре ли сте?
Проблемът не е в конкретните имена и дали конкретните журналисти ви харесват или не, а в повода и начина на тяхното уволнение. Прочетете по добре текста на писмото на БХК!

Явно КТБ плаща не само на медиите, но и на достатъчно много "хейтъри" да списват тука и къде ли не! Търсейки доброто във всичко повярвах на г-н Василев, че не се намесва в политиката на изданията, но виждайки толкова много негови защитници тука се убеждавам в противното - просто да застанеш срещу журналистите в защита на DW е знак за много ниско интелектуално ниво! За човешките качества няма да споменавам!

Разочарован съм!