Quantcast

Дойче веле намекна, че връща Барух и Бедров

Последна промяна на 27 септември 2013 в 17:20 2434 45

Detusche Welle
Detusche Welle

В петък следобед Дойче веле разпространи нова позиция по казуса "Барух и Бедров". В нея се посочва, че представители на DW, които носят програмна отговорност, ще посетят София и лично ще разговарят с двамата автори за бъдещо сътрудничество. 

Точно преди седмица ръководителят на редакциите за Източна Европа на Дойче веле Верица Спасовска съобщи, че договорите с българските журналисти Еми Барух и Иван Бедров са прекратени. Това сериозно увреди имиджа на немската държава медия.

Публикуваме днешната позиция на DW без съкращения:

От средата на септември в редица български медии се води дискусия за работата на Дойче веле (ДВ). Повод за тази дискусия е решението на ДВ временно да замрази сътрудничеството с двама автори, които работят на хонорар.

Те са автори на коментари за уебсайта на ДВ на български език. Българските медии информираха обществеността за решението на ДВ и оповестиха, че не го приемат.

В публикациите на ДВ многократно е ставало дума за нарастващата медийна концентрация и за скритото влияние, което се упражнява върху формирането на общественото мнение в България. По темата са публикувани аналитични материали, коментари и прегледи на печата. В този контекст многократно е ставало дума и за Корпоративна търговска банка (КТБ) в София.

В края на август 2013 година КТБ изпрати дълго писмо, в което обвинява ДВ, че води целенасочена кампания срещу банката и срещу председателя на Надзорния ѝ съвет Цветан Василев. Критиката се базира на различни публикации на уебсайта на ДВ на български език.

ДВ провери тези обвинения в унисон със съответните процедури. На външен изпълнител бяха поръчани преводи от български на немски на визираните публикации. В хода на тази проверка стана ясно, че видимо са налице различни схващания за журналистическите стандарти на ДВ. Така например тонът в някои от коментарите би звучал необичайно в германски медии, но като имаме предвид разгорещения медиен дебат в България, този тон е част от всекидневието там.

В крайна сметка бяха установени някои професионални пропуски, които не са в унисон с правилата на ДВ. По темата КТБ например не е било поискано становището на самата банка. Ръководителят на Българската редакция призна тези пропуски и пое отговорността за тях. В същото време той очерта бъдещите мерки, които ще предотвратяват повторението им.

Независимо от реакцията на КТБ, ДВ и занапред ще публикува журналистически материали за банката и за председателя на Надзорния ѝ съвет.

На 13 септември в писмо до КТБ ДВ категорично отхвърли внушението, че води „целенасочена политика” или „кампания” и подчерта своята независимост като медия. Част от тази независимост са и коментарите с акцентирана гледна точка, които не са нещо необичайно в публичната дискусия в България. В писмо от 19 септември КТБ съобщи на ДВ, че от страна на банката недоразуменията са разчистени. В своето заседание на 20 септември Надзорният съвет на ДВ разгледа случая и одобри позицията и действията на ДВ.

Вече от десетилетия ДВ е важен глас в България, който се цени заради неговата независимост. За българския медиен пазар е характерна висока степен на концентрация, много медии са поляризирани между различните политически лагери.

Благонадеждността, спечелена благодарение на независимостта, е най-голямото богатство на ДВ. ДВ не може да си позволи да бъде инструмент на която и да било групировка и да бъде използвана във вътрешнополитическите сблъсъци. Това важи за всички краища на света, където присъства ДВ.

С цел да гарантира качеството на своите публикации, през последните години ДВ редовно провежда обучения на своите сътрудници в съответните страни. Кореспондентите на Българската редакция също бяха запознати с правилата за работа.

ДВ приключи вътрешната проверка на българските си публикации за КТБ. В близките дни представители на ДВ, които носят програмна отговорност, ще посетят София и лично ще разговарят с двамата автори за различните възможни възгледи относно това каква трябва да бъде журналистиката и за бъдещото сътрудничество с тези автори. ДВ се стреми към решение, което удовлетворява всички участници в този разговор.

Дойче веле

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.09 2013 в 12:33

Защо се занимават с комунистката Барух.

28.09 2013 в 09:53

КЕФ-ОРК КЕФ-ОРК-ЯН БЕДРО-ОФ ДИК-ОФ ГАРГ-ЕЛОФ

28.09 2013 в 09:49

Че какво очаквате, тодоровата диктатура и елит се сдушиха с рейгъновата диктатупра и елит. За 20 години се опитваха да влязат в нова роля, но вече няма нужда, и ножа и хляба е е в тях, и винаги така е било, но народа, оВцете трябваше да си мислят, че ще има промяна, и то има, вече на по постна полянка. Кеф им колхози, кеф им банки, кеф им буржоазна диктатура. Кеф им ДИКоф, кеф им КЕворк....ОТНОВО промяна зеро ЗЕРО..

28.09 2013 в 05:40

Майсторе, ти сам се затапваш човече. :) Даже няма нужда да ти се отговаря. Истински Майстор на българския манталитет. Представител на Великата Ложа на Българските Свободни Комуняги. ;)

28.09 2013 в 02:21

това еврейка в DW се едно арменка в ТRТ не ми седи на място искам да кажа има нещо неестествено да служиш на бившите си мъчители

28.09 2013 в 02:10

да бе верно щели да я върнат барух в DW да води нощно еротично шоу по розови прашки
за бедров не знам ама една жена каза по телевизора че и той щял щял да участва като екзогичен танцьор
е по добре от нищо то германец да уволни евреин си е направо равносилно на ... упссс щех да кажа нещо неполиткуректно но се въздържам че ще се надигне вой и обвинения в антисемитизъм ксенофобия и расизъм айде ауфидерзеен гутен нахт хахаха

28.09 2013 в 01:12

А ти бе, Червенопеданрър? :D по цял ден кесите в Дума и харчите нашите пари

28.09 2013 в 01:11

Манолова, ти ли си ковро червена, недоклатена? :D

28.09 2013 в 01:10

Може пък да е имало ефект от всичките гневни коментари на пробитата им страница: https://www.facebook.com/dw.deutschewelle

27.09 2013 в 23:16

еми препоръчваме бе ама на твойта и тя остава доста доволна и задоволена хахаха