БНТ обвини "Господарите" в манипулация заради казуса с Валя Ахчиева

OFFNews Последна промяна на 15 януари 2016 в 21:28 15494 12

Генералният директор на БНТ Вяра Анкова, репортерът на "Господари на ефира" Боби Ваклинов и златният скункс. Снимка: gospodari.com

Журналистите от БНТ излязоха с обща позиция, провокирана от вчерашното предаване на „Господари на ефира".

В предаването по Нова телевизия беше излъчено връчването на "златен скункс" на генералния директор на БНТ Вяра Анкова.

"По някакви причини вторият епизод на разследването на Валя Ахчиева беше отложен толкова, че междувременно изтече по няколко интернет медии преди да бъде пуснат и по държавната телевизия. Затова генералният директор Вяра Анкова си заслужи нашия Златен скункс." - аргументираха се в четвъртък от "Господари на ефира".

Днес БНТ разпространи следната позиция, подписана от Бойко Василев, Даниел Чипев, Добрина Чешмеджиева, Димитър Цонев, Надя Обретенова, Поли Златарева, Аделина Радева, Радина Червенова, Спас Кьосев, Нора Арсова, Петя Тетевенска, Иво Никодимов, Ирина Цонева, Методи Манченко, Камен Алипиев, Никола Ибришимов, Сашо Йовков, Роберт Ковачев, Федя Тодорова, Йоана Левиева-Сойър, Анна Яковлева, Катя Тодорова, Милена Цветанска, Надежда Василева, Илина Бисерова, Албена Колчакова, Весела Смилец, Мариела Драголова, Теодора Каролеева, Цветелина Йорданова и други:

Нашата позиция

От години предаването „Господари на ефира” си е присвоило ролята на морален съдник, отскоро – на своите колеги – журналисти. Били сме герои на негови материали, не сме възразявали. Но сега имаме право да заявим от свое име, че т.н. „скункс”, връчен на Вяра Анкова на 14.1.2016, е изключително несправедлива манипулация.

За всички нас бе абсолютно ясно, включително и от официалните съобщения на БНТ, че предаването на Валя Ахчиева за ваксините не бе свалено, а само отложено. И че Валя Ахчиева поиска разрешение предаването да бъде излъчено в други медии, не го получи и после то мистериозно изтече в мрежата.

Да бъде обвинена БНТ за това е некоректно, без проверка на фактите. По тази логика всеки, който иска да прокара нещо, може да го даде на друга медия – и после да обвини институцията, че го е допуснала. Не ни се вярва, че това е някакъв нов вид рекет.

Не приемаме да ни приписват слаба обществена чувствителност – каква по-голяма реакция искате от това да пуснеш извънреден брой на „БНТ Такси” за съдебната система тогава, когато темата е гореща? Да не говорим за обвиненията в липса на прозрачност. БНТ буквално заля мрежата с отговори на всеки, който се заинтересува от случая.

Нелепа е претенцията на „Господари на ефира” да бъде едновременно програмен редактор и консултант по съдържанието на БНТ. Всички тези работи при нас се вършат достатъчно публично – и не виждаме защо едно забавно предаване иска да реди програмната ни схема. Нещо повече, всички решения по казуса са взимани от съответните продуценти, със съгласието, но не под натиска на генералния директор Вяра Анкова. Никакъв външен натиск към продуцентите и БНТ не е имало /към Валя Ахчиева – не знаем/.

И ние разбираме от монтаж. Знаем как с избрани пасажи, с повторения на вече отговорени въпроси и с монтирано зад кадър хихикане всяка теза може да бъде обърната в антитеза.

Следователно, при наличието на всички тези факти, ние имаме право да попитаме:

1. Кое сериозно разследване се излъчва без никаква редакторска проверка, със сценарий, връчен след поискване във вечерта преди деня на излъчване, защото такъв беше случаят с въпросното предаване.

2. Защо „Господари на ефира” реши да прави тази тема, въпреки многобройните публични опровержения на БНТ и въпреки факта, че предаването на Валя Ахчиева беше предвидено за излъчване – и излъчено същата вечер?

3. Има ли натиск или поръчка за излъчване на манипулацията със скункса?

4. Има ли някой член на екипа на „Господари на ефира” някакъв интерес /минал, настоящ или бъдещ/, свързан с БНТ?

Нека тези въпроси не Ви се струват странни. „Господари на ефира”, пък и други колеги, питат за нашата кухня и ние отговаряме. Сега те трябва да отговорят честно за своята.

Не защитаваме генерален директор, а принципи. Недоумяваме как се легитимират похвати, заради които хората намразват думата „журналист”. Искаме да чуем мнението на други колеги: те приемат ли това?

И най-важното – възмутени сме, че в България черното може да се нарече бяло. Че лъжата може да бъде наречена истина, мошеникът – герой, а публичните биографии на хора, работили честно за името си, могат да бъдат най-безобразно окаляни с дръзка и нечестна манипулация.

Ние работим в БНТ заради своите имена; затова, че обичаме своята телевизия – националната телевизия на българските граждани. И затова няма да мълчим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.01 2016 в 17:57

Подписано ли е от самата Валя Ахчиева. Ясно е, че има съмнения за финансови взаимоотношение между авторката на журналистически разследвания и обектите за разследване, но ако няма нейния подпис чий дирят останалите с подписите си? Да се мазнят на ръководството ли? Айде холан - и без това сте неуки повече от мен - напускайте и си търсете работа в друго поприще, като не ви оттърва критиката. Наглеци.

19.01 2016 в 11:16

Само "Господарите" в днешно време реагират адекватно, интелигентно, с чувство за хумор и "хапейки дембилите, заели публичното пространство, институциите и др. доходоносни местенца".

16.01 2016 в 16:25

Господарите експлоатират липсата на справедливост в обществото и я осребряват в своя полза. Наистина се се взели насериозно, но единствено сериозното е парите, които инкасират.

16.01 2016 в 10:34

Господарите на ефира (т.н.), са една сергия на медийния пазар, от която може да бъде закупена предлагана стока. Тя, се избира от клиента, който съответно пита за цената, и след като си плати - я получава !

16.01 2016 в 01:26

Че т.нар. Господари са поръчкови боклуци е ясно, но че тези лизачи в Б Н Т са се осрали с тази декларация е още по-вярно, просто т политиците по-големи проститутки са само т.нар. Журналисти по телевизии, вестници и сайтове с много, много малки изключения, още Чърчил си общува прямо с тях. !, с истинските им имена.

16.01 2016 в 01:06

Тази декларация ако беше писана някъде по форумите -ОК. Но да е писана от жирналисти претендиращи да са водещи в страната си е направо срам.
- Никъде няма факти - само обвинения.
- Върхът на безсмислието обаче е това с БНТ такси - "как ще ни обвинявате, че сме спрели предаване за ваксините, като ние пуснахме извънредно предаване за съдебната реформа". Каква е връзката?
- Нямало външен натиск - ами тогава е още по-страшно. Значи се върнаха времената на автоцензурата. Пак се пусна вътрешният филтър на страха.
- повтарят най-явната манипулация - предаването не е спряно, а отложено. И как ще ме убедят, че ако не беше изтекло в Интернет нямаше да го отлагат до безкрай.

Голямото престъпление на комунизма беше, че уби инициативността, смелостта и самочувствието на поколения българи и на тяхно място насади страх и апатия.
Голямото престъпление на Тиквун и герберастката му сган е че принизяват всичко до тяхното ниско ниво - насаждат убеждението, че да си прост и некадърен не е проблем стига да си нагъл и безочлив.
Както се вижда напълно са успели с журналята в БНТ.

15.01 2016 в 23:52

Абе в мен напира АГЕЙН....1 КУЕШЧЪНЧЕ..........НЯКОЙ ВИЖДАЛ ЛИ Е СЛЕД НОВА ГОДИНА........ПЕПИ ГОТИНОТО.......ИМАМ ДЪЛБОКИ СЪМНЕНИЯ, ЧЕ Е ЗАТЪНАЛ С бмв-то В НЯКОЯ ПРЕСПИЧКА БЪРКАЙКИ СНЕГА С....КОКАКИН.......да не изскочи и от него някое селфи, я от преспичка, я от някоя клиника, но в ролята на.....ПАЦИЕНТ...както и да е, ако изобщо не го видим и не чуем нищо за него, поне ще се намали повсеместният мор който ни споходи след безумията на д-р Менгеле....

15.01 2016 в 23:29

Аз ако бях на мястото на БНТ в место декларации и безсмислени въпроси от немай къде щях да си задам един единствен въпрос: как е "изтекло" предаването в други медии?

15.01 2016 в 23:11

Въпросът е само един

Кое наложи "отлагането" на 2-рата част от разследването на Ахчиева? Кое?
Кратко и ясно моля.
Стига сте се крили зад редакторската проверка. Кога проверихте първата част на разследването и?
С врабешки сърца не става.

15.01 2016 в 23:08

Тия от БНТ изтрещяха!!! Пичове, това е хумористично предаване, излагате се с тия декларации. Грешен ход, след грешен ход. И вместо да се скрият и да осмислят с обществото ли са или с властта, правят поредната си глупост. При това с доста селски тон.... Съвсем ми паднаха в очите.