Предаването на Валя Ахчиева не било спряно, просто не е в програмата на БНТ

Вероника Шербанова 07 януари 2016 в 17:11 8554 5

Предаването на Валя Ахчиева с разследването за ваксините, които здравното министерство дари на Турция, няма да се излъчи и през тази седмица, въпреки обещанието на БНТ това да се случи веднага след празниците.

В средата на декември миналата година стана ясно, че предаването „Открито с Валя Ахчиева“, планирано за излъчване в 21 часа на 17 декември, няма да се излъчи. Вместо това БНТ излъчи игрален филм от 20.50 часа и веднага след това „БНТ такси“ с тема съдебната реформа.

В неизлъченото предаване е включена втората част на разследването на Ахчиева, свързано с 5-те млн. ваксини БЦЖ, които Министерството на здравеопазването дари на Турция, след като Анкара ни дари 100 000 броя от 5-валентната ваксина "Пентаксим".

Пред OFFNews тогава Валя Ахчиева разказа, че разследването показва притеснителни данни за това как е станало дарението, включително, че има фалшификация на документ, а директорът на "Бул Био", фирмата производител на ваксините, която е под шапката на МЗ, Любомир Димитров е подписал под натиск документа за дарението.

С неизлъчването или забавянето на този материал се излагат на риск служителите от "Бул Био". Те могат да бъдат притиснати или уплашени. Има риск от това да бъдат смачкани свидетелите, хората, помогнали да се разкрие истината, които трябва да бъдат защитени, подчерта тогава Ахчиева.

От БНТ пък заявиха пред OFFNews, че предаването на Валя Ахчиева не е било свалено, а датата на излъчване е променена „заради силния обществен интерес и актуалността на темата за съдебната реформа“.

„Предаването „Открито с Валя Ахчиева” ще бъде излъчено през м. януари, веднага след края на празничната програма“, подчертаха от БНТ.

Предаването на Валя Ахчиева обаче не е включено в програмата на телевизията между 4 и 10 януари. Обърнахме се с въпроси към БНТ за това кога ще бъде излъчено предаването. 

Оттам ни отговориха, че Ахчиева със закъснение е представила сценария си пред продуцентите в БНТ и след проверка на данните в разследването и становище на юридическия отдел на телевизията, разследването ще бъде излъчено на 14 януари, ако отговаря на журналистическите стандарти. 

Предаването не е било излъчено в първата седмица след Нова година заради Олимпийския квалификационен турнир по волейбол, допълниха от БНТ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови