БНТ все пак пуска разследването на Валя Ахчиева за ваксините

Вероника Шербанова 14 януари 2016 в 16:32 8467 3

След като предаването „Открито с Валя Ахчиева“ съдържащо втората част на разследването за ваксините, дарени от и на Турция, което трябваше да се излъчи в средата на декември миналата година, беше спряно, днес Българската национална телевизия най-после ще го излъчи, но едва след като видеото изтече в интернет преди дни.

Разследването беше планирано за излъчване на 17 декември 2015 г., но вместо него БНТ излъчи „БНТ такси“ с тема съдебната реформа с обяснението, че темата е ексклузивна.

Тогава от БНТ обявиха категорично, че предаването не е спряно, а "ще бъде излъчено през м. януари, веднага след края на празничната програма“. 

Оказа се обаче, че предаването не е планирано за излъчване веднага след новогодишните празници.

На въпрос на OFFNews за кога е планирано излъчването на разследването от БНТ отговориха, че Валя Ахчиева е представила със закъснение сценария си пред продуцентите в БНТ и след проверка на данните в разследването и становище на юридическия отдел на телевизията, разследването ще бъде излъчено на 14 януари, ако отговаря на журналистическите стандарти. 

Няколко дни по-късно обаче разследването на Валя Ахчиева изтече в интернет, а БНТ го включи в програмата си за тази седмица. 

Предаването "Открито в Валя Ахчиева" ще бъде излъчено в 22.30 часа тази вечер. 

Втората част на разследването на Ахчиева е за ваксините - 5 млн. броя БЦЖ ваксини, които Министерството на здравеопазването дари на Турция като част от споразумението между двете страни. По силата на същото споразумение Турция ни дари 100 000 броя от 5-валентната ваксина. 

Според разследването сертификатът на една от партидите с ваксини БЦЖ, необходим за изпращането на препарата в Турция, е фалшифициран, а Любомир Димитров - директорът на дружеството производител на ваксината "Бул Био", което е под шапката на здравното министерство, е бил принуден да подпише споразумение, според което фирмата дарява на МЗ изготвените ваксини. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!