Звездни ученици на Райна Кабаиванска от цял свят идват за ''Аида''

НБУ инициират ''Годината на Кабаиванска''

OFFNews 22 януари 2024 в 16:48 2869 0

Райна Кабаиванска и Вероника Симеони

Снимка НБУ

Райна Кабаиванска и Вероника Симеони

Ученици на Райна Кабаиванска от цял свят идват за „Аида“ в Софийската опера и балет, съобщиха от НБУ.

Етиопската принцеса Аида ще е Витория Йео. Южнокорейското сопрано е призната изпълнителка на партията, която е представяла на Залцбургския фестивал, в Кралския театър в Мадрид и Римската опера. Работила е с най-големите диригенти – Рикардо Мути, Марко Армилято, Мюнг Вунг Чунг, Даниел Орен, Микеле Мариоти. Екзотичното ѝ излъчване вдъхновява режисьори от ранга на Дейвид Ливърмор и Питър Грийнъуей.

В ролята на Амнерис, дъщерята на фараона на Египет, е италианското мецосопрано Вероника Симеони, една от най-титулуваните ученички на Райна Кабаиванска, с изяви в „Ла скала“, „Ковънт гардън“, „Метрополитън“, Парижката опера и десетки други важни оперни сцени в Европа, Америка и Азия. За участието си в София, Симеони пристига директно от „Ла скала“, където под диригентството на Рикардо Шаи пя с Ана Нетребко в „Дон Карлос“.

Партията на египетския военачалник Радамес е за друго голямо име от школата на Кабаиванска, познато в Ню Йорк, Лондон, Милано, Мадрид, Виена, Мюнхен, Копенхаген – италианският тенор Андреа Каре. През 2006 г. Кабаиванска го запознава с Лучано Павароти и той става неговия последен ученик. На сцената Каре си партнира със самата Райна Кабаиванска, а също с Пласидо Доминго, Елина Гаранча, Александра Куржак, както и с българската оперна звезда Соня Йончева.

Във втората премиерна вечер има двама дебютанти в произведението на Верди – София Соловий и Давиде Риу. Ролята на Аида е за София Соловий. Украинското сопрано е аплодирано на много сцени в Европа, включително Виенската опера, „Театро Реал“ в Мадрид, Двореца на изкуствата „Кралица София” във Валенсия, Кралския театър на Валония в Лиеж, „Театро Сан Карло“ в Неапол. След нападението на Русия срещу Украйна, Соловий се завръща при семейството си в родния Лвов и участва в серия концерти Muses are not silent, излъчвани онлайн от подземието на Лвовската филхармония. Година по-късно, възстановява международните си изяви. Преди месец по покана на световно признатия режисьор Вера Немирова, Соловий направи дебют в „Летящия холандец“, на сцената на Варненската опера.

Южнокорейският тенор Давиде Риу е Радамес. Познат е у нас от изявите си в Софийската опера като Калаф в „Турандот“ през 2016 г. и 2022 г., Полионе в „Норма" през 2017 г. и Манрико в „Трубадур" през 2019 г. Междувременно, дебютира във Филхармоничния театър на Верона, „Театро Франческо Чилеа“ в Реджо ди Калабрия и в оперния театър на Кайро.

Амнерис е бразилското мецосопрано Ана Виктория Питс, позната на родната публика от ролята ѝ на Азучена в „Трубадур“ през 2019 г. Поради извънреден ангажимент в „Театро Голдони“ в Ливорно, Питс пристига в София за генералната репетиция на „Аида“ и ще разчита на прочутата си творческа дисциплина и адаптивност, за да навлезе успешно в постановката, коментират от НБУ.

Други трима артисти от майсторските класове на Райна Кабаиванска в НБУ ще са на сцената във всеки от четирите спектакъла. Царят е Костадин Мечков, солист на Държавната опера в Бургас и лауреат на редица певчески конкурси. Амонасро и Рамфис са младите Хе Канг и Божидар Божкилов. Баритонът от Южна Корея е печелил два от най-престижните музикални конкурса в Италия – „Пиеро Капучили“ и „Вердиеви гласове“. За представленията в София пристига от „Театро лирико“ в Каляри, където представянето му като Марчело от в „Бохеми“ критиката определи като „вдъхновено и завладяващо“. Божидар Божкилов има успешни дебюти в Парижката опера, „Театро Реджо“ в Торино, Софийска опера и балет, академията „Санта Чечилия“ в Рим.

Всички тези артисти са били подпомагани през годините от фонд „Райна Кабаиванска“ в НБУ, който осигурява стипендии за обучение на млади оперни певци и подкрепа за началото на тяхната кариера, уточняват от НБУ.

2024 година е юбилейна за Райна Кабаиванска. По инициатива на д-р Георги Текев, изпълнителен директор и член на настоятелството на НБУ, под егидата на НБУ поредица от събития, посветени на великата дива, се обединяват в „Годината на Кабаиванска“. За инициативата към НБУ се присъединяват Софийската опера и балет, Софийската филхармония, Столичната община, българските културни центрове в Париж и Лондон, посолството на Италия в България, „Театро Лучано Павароти“ в Модена, „Театро Масимо“ в Палермо, „Театро Ла Фениче“ във Венеция, „Фантастико груп“, „Сами М“, „Кока кола“, Италианската търговска камара.

„Аида“ ще е на 25, 26, 27 и 28 януари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!