Женитба по обяви - трима актьори с много награди в нов проект

OFFNews 29 юни 2018 в 09:56 432 0

Култура

Снимка bgvoice.com

Женитба по обява

Едни от най-награждаваните български актьори Албена Колева, Валентин Танев и Тончо Токмакчиев се събират отново на една сцена в комедията „Женитба по обяви“ на Миро Гавран. Той е един от най-популярните съвременни хърватски писатели и драматурзи. Неговата „Женитба по обяви“ е невероятна ситуационна комедия, чрез която се разкрива съдбата на трима самотни хора, решили чрез обяви да намерят своята половинка в живота.

„Женитба по обяви“ е комедиен спектакъл, който разказва за съдбата на едни самотни хора, които търсят близък човек в живота си, като в процеса на това търсене изпадат в различни крайни, абсурдни и комични ситуации, разказва режисьорът Валентин Танев.


В главната роля влиза дъщерята на великия Тодор Колев – Албена Колева. Тя е царица и на комедията, и на драмата, и на трагикомедията.

Разсмивала ни е до сълзи припознавайки се в някоя от нейните героини.


„Много е трудно да си дъщеря на Тодор Колев. В началото всички те гледат с недоверие. Единственият начин да се пребориш с това е, когато излезеш на сцената но за разлика от другите, нямаш право на провал“, казва дъщерята на големия актьор.

„Никога не съм му казвала, че ми е трудно. Той добре го знаеше и много пъти се мъчеше да ме спре в началото. Актьорската професия е много трудна, ужасна е за жена. Изисква огромно напрежение. Той се опитваше да ме предпази от всички тези неща, които се натрупват“, споделя актрисата.

Албена Колева е носителка на множество награди, сред които Награда за женска роля на фестивал на камерните форми Враца`1994 за ролята на Патриша в “Последния янки”; Награда за женска роля на международния фестивал на моноспектакъла Битоля`2012 за ролята на Шърли Валантайн, “Златно перо” за принос в културата 2010г. Номинация АСКЕЕР за Младата госпожа в “Хоровод”.

Албена наследява таланта и обичта си към театъра и от двамата си родители. Майка й е актрисата Адриана Палюшева. Казва, че се е влюбила в театъра именно покрай майка си. Животът й минал в залата в Пазарджик. Обличала костюмите. „Когато бях малка, баща ми беше много зает. С него изградихме връзката си много по-късно, след като завърших академията“, казва още Албена.

Работила е в театрите в Плевен, Сливен, Благоевград, Пазарджик, в ДТ „Сълза и смях“, Малък градски театър зад канала, НТ „Иван Вазов“. От есента на 2007 г. е актриса от трупата на Сатиричния театър.

За Валентин Танев “Женитба по обяви” е една невероятна комедия. Чрез нея се разкрива съдбата на трима самотни хора, решили чрез обяви да намерят своята половинка в живота.

Кое прави една комедия сериозна? Оказва се, че това е глобалната тема за самотата. „Това не значи, че няма комични и драматични моменти. Ситуацията в пиесата „Женитба по обяви“ е крайна, но това не пречи на смеха. Публиката ще се забавлява и учи от поведението на героите, готови на всичко, за да не са сами“, сподели режисьорът на постановката Валентин Танев.

Носител е на множество награди, между които: АСКЕЕР`2006 за ролята на Разплюев в “Веселите Разплюеви дни”, ИКАР`97 за ролята на Естрагон във “В очакване на Годо”, награда от Театрални празници “Благоевград`98” за ролята на Кърлежа в “На дъното”.


„Едни самотни хора търсят близък човек в живота си, в процеса на това търсене изпадат в крайни абсурдни и комични ситуации. Цялата тази вихрушка от ситуации, от образи, които се налага да изиграят двамата мъже в тази пиеса, търсенето на жената, която иска да намери човека до себе си, мисля, че се получи доста крайна – и забавна, и тъжна, и лирична постановка“, споделя още актьорът.

За Валентин Танев това е седмото представление като режисьор. „Това не е било моя мечта, по-скоро колегите ме убедиха да го направя“, казва Танев. А актьорските си превъплъщения не може да преброи дори самият той.

Тримата успяват да създадат “Женитба по обяви” прави в рамките на един месец на сцената на бургаския драматичен театър “Адриана Будевска”.

За пореден път Албена си партнира с Тончо Токмакчиев, който определи постановката „Женитба по обяви“ като бляскава комедия. По думите му това е един забавен спектакъл, който обаче засяга и една изключително важна тема в съвременния свят – самотата на хората.


„Едно приключение, в което се впускат самотни, обичащи, емоционални и артистични хора. Те може да са смешни, тъжни, объркани, но никога неискрени. Ситуациите, в които попадат, а и те самите създават, са нелепи, абсурдни и крайни. В тези хора можеш да познаеш приятеля си, непознатия от улицата, дори и самия себе си“, категорична е актрисата Албена Колева.

Час и половина смях, сълзи и приключения на трима много искрени герои. Не пропускайте това уникално преживяване – „Женитба по обяви“ с тримата любими български уникални актьори!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!