Вход свободен в 6 града за прожекции на родния финалист за наградата ЛУКС

OFFNews 03 ноември 2015 в 12:38 2685 0

Безплатни прожекции на българския филм „Урок“, един от трите финалиста за наградата ЛУКС на Европейския парламент, ще се проведат в шест български града през ноември и декември.

Събитията в Стара Загора, Враца, Видин, Пловдив, Русе и София се организират от Информационното бюро на ЕП в България в партньорство със София Филм Фест и центрове Европа Директно.

Филмът на Кристина Грозева и Петър Вълчанов е на финала за престижната европейска награда заедно с копродукциите „Медитеранеа“ (Mediterranea) и „Мустанг“ (Mustang). На 25 ноември, на тържествено заседание на Европейския парламент в Страсбург и в присъствието на четиримата режисьори, ще бъде обявен носителят на наградата ЛУКС за 2015 г.

Дати на прожекциите в страната:

Стара Загора

- 10 ноември от 18:30 часа, Регионална библиотека „Захарий Княжевски“;

Враца

- 13 ноември от 19:00 часа, Кино „Метропол“

Видин

- 17 ноември от 14:00 часа, Държавен куклен театър;

Пловдив

- 17 и 18 ноември от 19:00 часа, Дом на културата „Борис Христов“;

Русе

- 20 ноември от 19:30 часа, Канев център;

Прожекцията в София ще е част от традиционните филмови дни ЛУКС в Дома на киното. В три вечери от 19:00 часа („Медитеранеа“ – 8 декември, „Мустанг“ – 10 декември и „Урок“ – 11 декември) зрителите ще могат да видят финалистите за наградата, а след последната прожекция ще се проведе дискусия с евродепутати от Комисията по култура и образование в ЕП и филмови дейци.

Трите филма от официалното състезание за 2015 г. са три нови попълнения от четирима обещаващи млади режисьори. Тази селекция е само едно от доказателствата за кинематографичните традиции на Европа и за жизнеността на европейското кино.

„Урок“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов (България, Гърция): Грозева и Вълчанов обръщат своя поглед към училищната среда, представяйки моралните дилеми и сблъсъка с тежките икономически затруднения. Филмът преподава уроци за добро и зло от историята и живота. В „Урок“ млада учителка от малък град в България се старае да бъде честна и справедлива и да покаже на учениците си верния път, но дали тя ще остане на него, изнудвана от кредитни мошеници?

„Медитеранеа“ (Mediterranea) на Джонас Карпиняно (Италия, САЩ, Германия, Франция и Катар): Филмовият дебют на Карпиняно разглежда деликатния и наболял проблем за прекосяващите Средиземноморието имигранти, които търсят убежище и свобода. „Медитеранеа“ попада точно в сърцето на най-голямата криза и разглежда имиграцията през очите на двама мъже от Буркина Фасо в тяхното пътуване към Италия.

„Мустанг“ (Mustang) на Денис Гамзе Ергювен (Франция, Германия, Турция и Катар): Дениз Гамзе Ергювен представя „престъплението“ на млади момичета от едно общество, което все още е под контрола на мъже, прекланящи се пред религиозните и местни традиции. Пет сестри в невръстна възраст са затворени в семейството си заради свобода в поведението си, което се тълкува като нечувана дързост в една консервативна патриархална среда.
Специална награда на публиката

Приканваме публиката също така да гласува за предпочитания от трите филма на www.luxprize.eu или на Фейсбук страницата на LUX FILM PRIZE. Резултатите от гласуването на публиката се обявяват по време на Международния филмов фестивал в Карлови Вари. Избира се на случаен принцип един от гласувалите, който получава покана да присъства на фестивала. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови