"Докоснати от огъня" и "Глутница" отнесоха първите независими павета

ОFFNews 02 ноември 2015 в 16:21 3577 0

Бронзово паве награда от фестивала So Independent.

Фестивалът за независимо кино So Independent приключи шестото си издание в България с премиерна прожекция на снимания у нас филм с участието на Салма Хайек и Ейдриън Броуди - "Септември в Шираз"

Продуцентът на лентата Лес Уелдън заяви, че големият успех, е че това е филм от А-категория, с участието на холивудски звезди, който 99% е изпълнен от български екипи. Целият проект е осъществен изцяло в България във филмово студио "Ню Бояна" - от подготовката, снимачния процес, до пост-продукцията.

Тази година бяха раздадени и първите награди "Независим дух на София" в категориите “Най-добър документален" и “Най-добър игрален филм”.

Статуетките във формата на бронзови жълти павета, дело на артиста Стефан Николаев, отнесоха документалният "Глутницата" на режисьора Кристал Мозел (и продуциран от българката Изабела Ценкова) и "Докоснати от огъня" на режисьора Пол Далио. Последният филм е сниман в САЩ, но със силно българско участие, сред което и това на оператора Александър Станишев, с когото може да прочетете интервюто на OFFNews.

Бронзовите павенца.

Колкото до необичайната форма на трофея, организаторите споделят, че идеята е вдъхновена главно от смисъла на думата "независим". В древния, модерния и съвременния свят, в света на градовете, във времена на търсене и отстояване на независимостта във всички нейни форми: духовна, културна, политическа..., павето е важен символ. Например в Париж, през май 1968 година, когато най-популярният лозунг е "Под паветата, плажът", павето става герой, оръжие на борбата за културна независимост. В София жълтите павета, поставени през 1907-1908 година, бързо се превръщат в отличителен символ на града.

Екипа на "Септември в Шираз" в България. Снимка: Симон Варсанов.

"Обикновено по време на церемониите, където се връчват награди, победителят винаги повтаря един и същи жест - вдига трофея високо във въздуха. В този случай победителят ще вдигне в протегнатата си ръка едновременно и трофея, и павето - наградата и оръжието. Така двата силуета - този на наградения и този на боеца, ще се слеят. Вярваме, че това е вярната посока, защото в независимото кино, както и във всяко независимо начинание, "битката" е неизменна част от ежедневието", смятат от So Independent.

„На финала сме на едни невероятни 11 дни, в които бяхме заедно, срещнахме се в пълни киносалони, говорихме за кино в Литературен клуб „Перото” и бяхме обградени от радост. Благодаря на НДК и на неговия директор Мирослав Боршош за прекрасното партньорство. Тази година наградите „Независим дух на София” бяха определени от публиката, а догодина това ще направи международно жури. Фестивалът беше още по-специален, защото се проведе в годината, в която отбелязваме стогодишния юбилей на българското кино, а София носи титлата „Творчески град на кино-то” на ЮНЕСКО”, каза при награждаването основателката и директор на фестивала Жана Караиванова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови