Стартира кино-литературният фестивал CineLibri (програма)

ОFFNews Последна промяна на 02 ноември 2015 в 17:56 3630 0

Днес от 19:00 часа в кино "Люмиер" в НДК стартира първият по рода си кино-литературен фестивал у нас - CineLibri, който ще продължи до 11 ноември в София, Пловдив и Варна. 

Първата прожекция на CineLibri ще бъде американската класика от 1961 г. „Закуска в Тифани“ на режисьора Блейк Едуардс по книгата на световно известния и обичан в България писател Труман Капоти. Лентата има 16 награди и 8 номинации, сред които 3 номинации за “Оскар” за Одри Хепбърн – главна женска роля, за най-добър сценарий и за сценография.

Специална изненада за гостите ще бъде новият и екстравагантен аранжимент на емблематичната песен от филма - “Moon River”, изпълнен от струнен квартет с гост-вокал Андрония Попова (Рони) от Nasekomix, в компанията на няколко впечатляващи съучастници.

Инициативата е по повод 25-годишнината на издателство Colibri. Организаторите имат амбицията да изминат пътя от белия лист до големия екран, който вдъхва живот и на най-неясните представи.

Фестивалът Cinelibri предлага на публиката селекция от 14 екранизации на литературни произведения с висока художествена стойност. Целта на организаторите е любовта към четенето да взаимодейства с изтънчените визуални преживявания. Всяка прожекция ще бъде съпроводена от дискусия или събитие с фокус, произтичащ от характеристиките на творбата.

Акцент ще бъдат срещите със създателите на някои от филмите и книгите – на 5, 6 и 7 ноември писателката и сценарист Маргарет Мацантини и режисьорът и актьор Сержо Кастелито лично ще представят трите си филма в програмата - „Никой не се спасява сам“ (Италия, 2015), „Не мърдай“ (2004) и „Да дойдеш на света“(2012).

На 9 и 10 ноември пък ще се срещнем на живо с най-четения американец във Франция – Дъглас Кенеди, който ще представи романа си „Живот назаем” и филма по него. Публиката ще може да се сдобие с книгите, вдъхновили тези великолепни екранизации с 30% отстъпка, да получи автограф от авторите и да разбере в разговор лично от тях подробности за процеса по създаването.

На 3 ноември в кино Одеон от 20:30 часа всички, навършили 100 години са поканени на безплатно парти и кино, а по-младите зрители с един билет ще могат да се насладят освен на филма „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“, и на северно парти по повод стогодишния рожден ден на Алан Карлсон, включващо шведска музика и танци, както и специални почерпки.

Прожекцията на „Кустурица, балкански хулиган” в София ще се състои само на 4 ноември от 20.00 ч. като трибют към знаковата, многогодишна поредица на издателство „Колибри” – Амаркорд! И съвсем подобаващо в Дома на киното звителите ще бъдат посрещнати от шумна и автентична изненада, включваща не само създателите на филма, а и необходимите за всяко балканско събитие гости.

По повод традиционния празник „Денят на мъртвите“ на 8 ноември от 18:15 в Дома на киното ще се потопим във великолепната атмосфера на модерната класика „Фрида“ с мексиканска музика, ароматна сангрия и изненадващи гости, които ще ни припомнят необуздания артистичен талант на Фрида Кало.

На 10 ноември пък ще се пошегуваме с абсурдите на времето, също като Лудвик Ян, героя на чешката класика „Шегата”, чиято специална прожекция в Зала Г8 от 19:30ч. ще е предхождана от дискусия за близкото минало с участието на видни български общественици.

В последния ден на CineLibri -11 ноември ще се впуснем в любовната лудост и ще размерем кои са трите етапа на любовта с една уникална интерактивна инсталация, която всеки ще може да се докосне преди прожекцията на „Любовта трае три години“ на Фредерик Бегбеде в Дома на киното.

За най-малките любители на книгите и филмите пък ще има детски куклен театър и специална прожекция на забавната комедия „Ваканциите на малкия Никола” на 7 и 8 ноември в Зала Г8 от 11.00 и във Френския културен институт от 17.00 часа.

Билетите за прожекциите вече са в продажба на касите в съответните киносалони, на касите в НДК или през www.ticketportal.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови