Ученици на Райна Кабаиванска се събират в София за спектакъла “Турандот”

ОFFNews 15 ноември 2016 в 18:54 5313 1

Ученици на Райна Кабаиванска се събират в Софийската опера за спектакъл на “Турандот” в три представления през декември в чест на 25-та годишнина от създаването на Нов български университет. Концертите ще бъдат на 9, 11 и 13 декември.

Младите артисти, участници в продукцията от България, Италия, Южна Корея, Испания, Китай и Сърбия, се усъвършенстват в майсторските класове на голямата оперна актриса в НБУ, Академия Киджана в Сиена и Музикалния институт „Веки-Тонели“ в Модена, Италия.

Постановката на “Турандот”, която вече е представяна в Япония, Гърция, Германия, Швейцария е с участието на хора и оркестъра на Софийската опера и под режисурата на академик Пламен Карталов. През 2018 г. тя ще се играе за трети път в Япония.

Вече 16 години Райна Кабаиванска работи с млади оперни артисти от цял свят, които пристигат в България за участие в нейните майсторски класове, организирани от НБУ. Тази година бяха отбелязани рекорден брой кандидати от 4 континента и 18 държави. Галаконцертът, с който завършва всеки майсторски клас, е едно от най-очакваните от публика оперни събития в началото на музикалния сезон.

Участниците:

Ана Петричевич, сопран (Сърбия) - Принцеса Турандот

Завършва оперно пеене във Факултета по музика в Белград. Участник е в майсторските класове на Райна Кабаиванска в Нов български университет през 2012 – 2014 г. и стипендиант на Фонд „Райна Кабаиванска“. Продължава своето образование в майсторския клас на Кабаиванска в Музикалния институт „Веки – Тонели” в Модена. Лауреат е на конкурсите „Джузепина Кобели“, As.Li.Co и „Феручо Талиавини“, „Магда Оливеро“ и други. През октомври 2016 г. Петричевич прави дебют в ролята на „Турандот“ на сцената на Театро Масимо Белини в Катания. В репертоара ѝ са още роли като графинята от „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт, Микаела от „Кармен“ на Бизе, Татяна от „Евгени Онегин“ на Чайковски и др.

Марили Санторо, сопран (Италия) - Принцеса Турандот

Завършва с отличие консерваторията „Франческо Чилеа“ в Реджо ди Калабрия. Участва в конкурса „Вердиеви гласове“ в Бусето и е сред финалистите на конкурса за млади оперни певци „Европейска общност“ в Сполето и Международния конкурс „Тоти дел Монте“ в Тревизо. Марили Санторо участва в майсторски клас на Райна Кабаиванска през септември 2016 г. и получава стипендия от Фонд „Райна Кабаиванска” в НБУ и Фондация „Америка за България“ за едногодишно обучение в Академия „Веки – Тонели”, Модена. През 2016 г. дебютира в ролята на „Турандот“ на Пучини – продукция на италианската асоциация As.Li.Co в рамките на проекта „Opera domani“. Спектакълът има четиридесет и четири представления в редица оперни театри в Италия, сред които Милано, Бреша, Кремона, Реджо Емилия, Бергамо, Парма, Равена, Рим, Неапол. В репертоара ѝ са роли като Турандот от Пучини, Дона Елвира от „Дон Жуан“ на Моцарт, Виолета в „Травиата“ на Верди и др.

Йонгхюн Риу, тенор (Корея) - неизвестния т принц (Калаф)

Завършва магистърска степен в Консерваторията „Джузепе Верди“ в Милано. Печели първа награда на Международни конкурс „Измаил Волтолини“, специална награда на конкурса на Музикалния оперен фестивал в Сардзана и втора награда на конкурса „Кристина Тривулцио ди Белджойозо“. През 2015 г. и 2016 г. Давиде участва в майсторските класове на Райна Кабаиванска в Сиена, а след това и в Нов български университет и става стипендиант на Фонд „Райна Кабаиванска“ в НБУ и Фондация „Америка за България“ за обучение в Института „Веки – Тонели”, Модена с Райна Кабаиванска. Неговият репертоар включва роли като Калаф от „Турандот“, Пинкертон от „Мадам Бътерфлай“ на Пучини, Дон Хосе от „Кармен“ на Бизе, Туриду от „Селска чест“ на Маскани, Алфредо от „Травиата“ на Верди и др.
Таесунг Лий, тенор (Корея) - неизвестният принц (Калаф) и Панг, майордом

Завършва Университета „Ханянг“ в Сеул. Печели международните конкурси „Измаил Волтолини“, „Джулиета Симионато“, „Гаетано Фраскини”, „Voci in Canto“. Участва в майсторския клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет през 2015 г. и печели стипендия от Фонд „Райна Кабаиванска“ за обучение при голямата българска оперна актриса в Института „Веки – Тонели” в Модена. Репертоарът му включва роли като Калаф в операта „Турандот“ на Пучини, Херцога на Мантуа от „Риголето“ и Алфред Жермон от „Травиата“ на Верди и други.

Бейбей Ли, сопрано (Китай) - Лиу, робиня

Завършва Държавната музикална академия в Тян Джин и след това Консерваторията „Л. Керубини“ във Флоренция. Печели трета награда в конкурса “Singing Italian Opera Competition”, сред финалистите в прослушването на „Академия Пучини“ на Торе Дел Лаго и на конкурса на Академия Маджо Фиорентино. През 2015 г. е избрана за студент на Райна Кабаиванска в Академия Киджана в Сиена, а след това продължава обучението си в Института „Веки – Тонели“ в Модена. През 2016 г. участва в майсторския клас на знаменитото българско сопрано в Нов български университет и печели стипендия от Фонд „Райна Кабаиванска“ в НБУ и „Фантастико“. В репертоара ѝ са роли като Лиу от „Турандот“ на Пучини, Лучия от „Лучия ди Ламермур“ на Доницети, Графинята от „Сватбата на Фигаро“ на Моцарт, Виолета от „Травиата“ на Верди, Макаела от „Кармен“ на Бизе, Неда от „Палячи“ на Леонкавало, Мими от „Бохеми“, Лаурета от „Джани Скики“ на Пучини, „Кармина Бурана“ на Карл Орф.

Димитър Арнаудов, контратенор (България) - Император Алтум

Завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София. Участва в майсторските класове на Райна Кабаиванска в Нов български университет през 2014 г. и 2015 г. и печели стипендия от Фонд „Райна Кабаиванска“ в НБУ и Фондация „Америка за България“ за обучение в Института „Веки – Тонели“ в Модена. Печели специална награда за млад изпълнител на Международния конкурс за млади оперни певци „Елена Николай“ и първа награда на европейски младежки конкурс за млади оперни певци „Короната на Търновград“, Велико Търново. Репертоарът му включва роли като: Алтум от „Турандот“ на Пучини, Орест от „Хубавата Елена“ на Жак Офенбах, Венере от “Venere e Amore” на Скарлати. Участва и в „Кармина Бурана“ на Карл Орф.

Костадин Мечков, бас (България) - Тимур, сваления от престола си татарски цар

Завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София. Участва в майсторските класове на Райна Кабаиванска в Нов български университет в периода 2010 – 2015 г. Стипендиант на Фонд „Райна Кабаиванска“ в Нов български университет. Учи в майсторските класове на Райна Кабаиванска в Академия Киджана в Сиена и Музикалния институт „Веки – Тонели” в Модена, Италия. Лауреат е на XXII Национален конкурс за млади оперни певци и инструменталисти „Св. Обретенов“ – първа награда за 2010 г., а през 2013 г. печели трета награда на международния конкурс „Елена Николай“. Репертоарът му включва ролите на Лепорело от „Дон Жуан“ на Моцарт, Алидоро от „Пепеляшка“ на Росини, Фигаро от „Сватбата на Фигаро“ на Моцарт, Колин от „Бохеми“ на Пучини, доктор Бартоло от „Севилския бръснар“ на Росини.

Страхиня Джокич, бас (Сърбия) - Тимур, сваления от престола си татарски цар

Завършва Академия за изкуства в Нови Сад. Лауреат е на Национален конкурс за млади оперни певци, Белград, както и на конкурсите „Славянские встречи“ в Русия, „Лазар Йованович“, няколко пъти печели стипендия от Фонд „Мелани Бугаринович и Миряна Калинович-Калин“. Приет е в майсторския клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет през 2016 г. и получава стипендия за едногодишно обучение в Института „Веки – Тонели”, Модена от Фонд „Райна Кабаиванска” и „Фантастико“. В репертоара му са включени роли като Тимур от „Турандот“ на Пучини, Лодовико от „Отело”, Доктор Гренвил от „Травиата”, Том от „Бал с маски” на Верди, Алидоро от „Пепеляшка“ на Росини, Тъмничарят от „Тоска“, Бето ди Синя от „Джани Скики“, Кърта от „Мантията“ на Пучини, Княз Гремин от „Евгений Онегин“ на Чайковски, Рицар от „Вълшебната флейта“, Колас от „Бастиен и Бастиена“ на Моцарт.

Стефано Ким, баритон (Южна Корея) - Пинг, Великия везир и Мандарин

Завършва музикалното си образование в Сеул, а след това и Консерваторията „Джовани Батиста Перголези“ във Фермо. Печели награди на Националния конкурс "Primo Palcoscenico" и международния конкурс "Pia Tebaldini". През 2011 г. Стефано Ким започва да работи с Райна Кабаиванска в нейния майсторски клас в Музикален институт „Веки – Тонели” в Модена, а следващата година завършва Музикална академия „Киджана“ в Сиена отново под нейно ръководство. Репертоарът му включва роли като Силвио от „Палячи“ на Леонкавало, Дон Алфонсо от „Така правят всички“ на Моцарт, Фигаро от „Севилският бръснар“ на Росини, Набуко от Набуко, Форд от „Фалстаф“, Граф Ди Луна от „Трубарур“, Риголето и Жорж Жермон в „Травиата“ на Верди, Лепорело от „Дон Жуан“ на Моцарт, Доктор Бартоло от „Севилският бръснар“ на Росини и Дулкамара от „Любовен еликсир“ на Доницети.

Мануел Родригез, тенор (Испания) - Понг, Великия имперски готвач

Завършва пиано в Консерваторията „Хосе Перес Барсело“ в Бенидорм, а след това и оперно пеене в Консерваторията в Сарагоса. Участва в майсторските класове на Райна Кабаиванска. Репертоарът му включва ролите на Фернандо от „Така правят всички“ на Моцарт, Арминио от „Маснадиери” на Верди, Рикардо от операта „Девойката с розите“ на Соросàбал, Дон Луис от „Бръснарят от Лавапиèс“ на Барбиери, Густаво от „Ястребите“ нa Гереро и Сержант в „Песен за живота и смъртта на Генерал Малбру“ на Хасинто Вайедòр. Участва в световната премиера на операта „Хуан Хосе“ на Соросàбал и в изпълнение на „Моисей и Арон“ на Шьонберг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови