'Сякаш успяхме.' Работата по клипа Invest in Bulgariа продължила половин година, сниман е на над 30 места

Мартин Илиев, режисьор на рекламния клип за България, пред OFFNews

Венци Мицов Последна промяна на 28 май 2020 в 08:53 10187 8

В последните дни едно видео, озаглавено "Invest in Bulgariа - move to be moved" се превърна в една от най-коментираните теми в социалните мрежи.

Видеото е направено по поръчка от Българската агенция за инвестиции и бе първият проект от този вид, който не бе приет с критика и отрицание. Коментарите бяха по-скоро в посока "да, такава трябва да е България".

Режисьор на видеото е Мартин Илиев. Ето какво разказа той за рекламния филм, който предизвика толкова много отзиви.

Отдавна не бях гледал рекламен клип за България, който да не залага на до болка втръсналите клишета. В това отношение “INVEST IN BULGARIA- MOVE TO BE MOVED” е истинска светлина в тунела. Разкажете ни как се случи заснемането на клипа и чия беше идеята?

Всичко започна с обаждането на продуцента Александър Бардаров във връзка с конкурса за изготвяне на серията от рекламни клипове за Българска агенция за инвестиции.

След като ни беше възложена поръчката, основните посоки дойдоха от БАИ - каква е целта на видеото, основните сектори, които трябваше да бъдат във фокуса. Идеята и развитието ѝ е резултат от общата работа на всички нас - Стамен Янев и екипът му, интензивната работа между мен и творческия директор Илия Лазаров, оператора Александър Станишев и продуцентите от "Априори".

Колко души бяха ангажирани в производството на това кратко филмче? 

Клипът е резултат на общите усилия на продуцентите от "Априори", моя милост като режисьор и партньор измислянето на сценария, операторът Александър Станишев, творческия директор Илия Лазаров, художник на продукцията - Надежда Пачова, дрон операторите Димитър Караниколов, Владислав Терзийски и Стефан Щерев и много други.

Екипът беше от около 30 души, като целта беше да е сравнително компактен, защото пътувахме доста и искахме да вземем максимума от снимачния период. Възможността за заснемането на този имиджов видеоклип получихме от Българска агенция за инвестиции. Целта е да се стимулира привличането на инвестициите в ключови за България сектори с висок потенциал за развитие и позиционирането на държавата като позната и предпочитана дестинация за инвестиции.

Колко време отне целият процес? Колко локации имахте, колко са участниците в клипа?

Целият процес отне може би повече от половин година - от момента, в който поръчката ни беше възложена, до финализиране на крайния продукт. Разработването на концепцията и сценария, визуализирането му, намирането на местата и въобще подреждането на целия пъзел. Най-ценното в случая е, че имахме достатъчно време за всеки етап, така че да реализираме идеите си, както искаме. А това обикновено е абсолютен лукс в света на рекламата, където всичко се случва с много бързи темпове.

Снимачният процес продължи 9 дни. За сравнение, заснемането на една стандартна рекламна продукция отнема обикновено ден или два. Самата работа по сценария и предварителната подготовка продължи около 3-4 месеца. Локациите, на които снимахме, са може би около 30, в различни части на страната, а отделно имаме кадри от няколко дрон оператора, които са направени на около 30-40 различни места в цяла България. За участниците в клипа ще ми е трудно да кажа бройка, но може би надхвърлят 50-60 и са най-различни - от реални работници в различните предприятия и бизнеси, които заснехме, до подбрани актьори и непрофесионалисти за художествените кадри.

Кое е най-голямото предизвикателство при създаването на подобен клип?

Отговорността и това, че трябва да създадеш продукт, който да се хареса едва ли не на всички. Когато рекламираш страната си, е малко като да играеш за националния отбор. Особен продукт е и няма нищо общо с рекламата на мобилен оператор или бира например, където има определени таргет групи, изграден стил на комуникация и т.н.

Другото предизвикателство беше това да създадем все пак емоция, да работи видеото и на това ниво, а не само на чисто информативния пласт. Сякаш успяхме до голяма степен.

Реакциите след появяването на клипа като че ли са по-скоро добри, което е истински феномен за рекламен клип, свързан с България. Очаквахте ли подобни реакции и бяхте ли подготвени за план Б – реакциите по стар български обичай да са по-скоро негативни?

В началото бях скептичен, защото както всеки и аз си казах, че като е държавна поръчка… може би има голям шанс да не стане добре. Но след първата ни среща с г-н Стамен Янев и екипа му останах приятно изненадан от огромното доверие и най-вече творческа свобода, която ни беше дадена. И този момент беше феноменален, защото на една маса се оказахме съмишленици, хора, които искат да направят нещо смислено, с модерен поглед и визия. Това ни мотивира страшно много. И си казахме, че трябва да стане на световно ниво и да може да застанем зад него на 100%, пък да става каквото ще. И май се получи. Иначе негативните реакции са наша неизменна черта, няма как да избягаме от тях, каквото и да направим.

Лично мое мнение – Вашият клип представя България такава, каквато би трябвало да бъде. Днес, когато изкуството е все още под карантина и прави плахи опити да се върне там, където му е мястото, има ли поводи за оптимизъм?

Въпреки че съм страшен песимист през повечето време, напоследък опитвам да се превъзпитавам и да гледам оптимистично. И аз като повечето от нас виждам недостатъците на системата, несъгласен съм с много неща, но си мисля, че имаме нужда от позитивизъм. От това да създаваме и градим добри примери, всеки в своята сфера. И да отстояваме позицията си. Това се опитах да направя и тук, доколкото е възможно. И ако вие сте видели в това визията за България такава, каквато трябва да бъде - страхотно! Да виждаме негативното, да намираме кусурите на нещо е много лесно. Тези месеци под карантина бяха много тежки за всички, а за изкуството беше трагичен период. Но се надявам, че сега хъсът да създаваме ще е още по-силен от преди. Дългите периоди на съзерцание и поглед навътре имат смисъл, за да се отсее стойностното.

Екипът, заснел „INVEST IN BULGARIA“, ще се събира ли да прави и други проекти?

Не ни е първият проект, със сигурност няма да е и последният. С оператора Александър Станишев работим постоянно по различни проекти - реклами, музикални клипове и филми. С продуцентите от "Априори" - Александър Бардаров и Живка Томова, също имаме реализирани редица рекламни и социални проекти.

Интересно ми е какво ще е следващото предизвикателство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8075

8

elbarbudo

30.05 2020 в 11:15

Щом мотоциклета е най-важното за теб - успех!

1810

7

Пенчо бре

29.05 2020 в 07:09

Клипът е хубав. Да беше и верен! Особено в онази част за институционалната подкрепа! От всякъде те гледа Тунберг и те гълчи!

9214

6

XR4

29.05 2020 в 00:56

Аз не вярвам на емоции, а на цифри и знам, че преди 20год взимах три ПЪТИ средната работна заплата за страната с която можех да си купя 300л гориво.Сега взимам малко над средната и мога да си купя един ТОН, а ти продължавай да ми обясняваш къде живея.Преди 20год новите мотори ги гледах с влажен поглед само на картинка, а миналата година си купих такъв(без кредити и лизинги), нали...а ти пак продължавай да ми обясняваш.Вервам ти!Шайката си е шайка и не помага, а пречи, НО въпреки това разни работи се случват.

8075

5

elbarbudo

28.05 2020 в 22:01

Абе много добре си даваме сметка къде живеем, по-скоро ти не си даваш сметка, ако живееш на територията на шайката де...

3000

4

Ивайло

28.05 2020 в 11:34

В това за коя държава става дума? Щото за нашата не е със сигурност.

9214

3

XR4

28.05 2020 в 09:55

ПП.Забравих да похваля екипа-много барната работа! Браво!

9214

2

XR4

28.05 2020 в 09:54

Аз пък не мисля, че е далеч.Много хора не си дават сметка къде точно живеят.Определено иаме трески за дялане( и то не малко), но като цяло много силно се подценяваме.

8075

1

elbarbudo

28.05 2020 в 09:12

Клипа е супер! Ама като всяка реклама е далеч от действителността...
 
X

Парламентът на живо