Сатирата с премиера на нова постановка - "Злополучно криминале", на 7 март

ОFFNews Последна промяна на 26 февруари 2016 в 14:47 3828 0

"Злополучно криминале".

Сатиричният театър "Алеко Константинов" обяви, че премества датата за премиерата на новата си постановка "Злополучно криминале" от 29 февруари на 7 март.

Какво може да се обърка по време на едно представление? Ами практически всичко – от преждевременно вдигнатата завеса до типа и брой припадъци на единствената актриса. Непредвидено публиката на премиерата на „Мистериозно убийство в имението Хавършъм” в малък английски театър получава като бонус към криминалната интрига ала Агата Кристи несекваща поредица сценични гафове, които актьори и технически служби самоотвержено се опитват „да прикрият”. За това пък зрителите на Сатиричния театър получават напълно гарантирано огромна доза смях покрай всички премеждия и шум пред кулисите, на които ще станат свидетели.

Спектакълът, който ще отбележи 290-тата премиера на сцената на театъра, е по Хенри Луис, Джонатан Сейър и Хенри Шийлдс, и е дело на Пламен Марков.

В него ще видим Йорданка Стефанова, Михаил Сървански, Пламен Великов, Богдан Казанджиев, Мартин Каров, Константин Икономов, Кирил Бояджиев, Стефан Щерев-Чечо, Димитър Живков, Полин Лалова, Тодор Близнаков, Явор Борисов.

Преди да ги споходи успехът на "Злополучно криминале" и на тримата автори Хенри Луис, Джонатан Сейър и Хенри Шийлдс им се налага да приготвят бургери, разливат питиета и обслужват кол-центрове, докато правят първите си професионални стъпки със собствено шоу, представяно по пъбове. Сега тяхната всеотдайност им се отплаща с такава популярност, че представленията им се планират и продават за година напред.

Публиката и критиката ги превъзнасят. "Никога досега не бях чувал толкова силен и продължителен смях в театър", пише критикът на "Sunday Telegraph" Тим Уолкър, а Куентин Летс от "Daily Mail" признава: "В един момент започна да не ми стига въздуха от смях."


Луис, Сейър и Шийлдс са част от "Mischief Theatre" - трупа, сформирана през 2008 в Лондон от група възпитаници на Лондонската Академия за музикално и драматично изкуства ("Lamda"). Хенри Луис е артистичен директор, а Джонатан Сейър - директор на компанията. Те изграждат драматургичната основа на своите представления чрез разгърнати импровизации и комедийни гегове, които разработват съвместно.

Сценичните им занимания, вдъхновени от Бъстър Кийтън, Чарли Чаплин, Мистър Бийн и Майкъл Грийн, водят до първия им спектакъл "Светлина! Камера!
Импровизирай!", представен в Единбург през 2009. През 2010 трупата печели наградата "Най-добра импровизация" на Единбургския театрален фестивал. През 2011 и 2012 продължават да показват импровизационните си спектакли из предградията на Лондон и Манчестър и да забавляват с клоунади и скечове публиката на фестивала в Единбург. По Коледа през 2012 в "Old Red Lion" - скромен лондонски пъб, излиза премиерата на "Убийство преди Коледа" - първата им многоактна комедия, която през следващата 2013 претърпява няколко редакции и разширени вариации, за да се превърне в "The Play that Goes Wrong", оригиналното заглавие на "Злополучно криминале".

Представлението се оказва толкова успешно, че скоро трупата започва да пълни големи театрални салони по време на националното си турне.

"Мълвата за комедията се разнесе от уста на уста. Осъзнавахме, че ако на хората тази вечер им е достатъчно смешно, те ще разкажат и на други хора. Това е предизвикателство - не може да се отпускаш нито за миг, в нито едно представление. Трябва да си отдаден 100%, да натиснеш газта докрай, за да спечелиш публиката" - споделя Шийлдс, а Луис добавя: "Зрителите от тази седмица са рекламата ни за следващата. Обичаме много това представление. Всички направихме големи жертви, репетирайки по нощите, след работа и още работа..."

Независимо, че представлението вече е донесло почти 4 милиона лири приходи от продадени билети и е видяно от над 170 000 зрители само във Великобритания, тримата автори държат не на печалбата, а на възможността спектакълът им да е достъпен за колкото се може повече прослойки от обществото. "За нас е важно да виждаме в салона и гимназисти, и пенсионери, и цели семейства с бабите, майките и внуците. Самите ние сме твърде млади - на по 25-30 години, със свежи спомени, колко трудно се отделят пари за скъпи билети. Естествено, щастлив съм, че вече мога спокойно да заведа приятелката си на почивка и дори да си купя зимно палто. Оппа, това с почивката беше изненада!" - шегува се Сейър.


През 2014 пиесата печели наградата на Whatsonstage.com за най-добра нова комедия, а през 2015 идва и голямото признание с наградата „Оливие” за най-добра комедия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови