И Русенският театър поиска оставката на Христо Мутафчиев

OFFNews Последна промяна на 24 февруари 2016 в 09:33 5217 2

Русенския театър подкрепи Народния с искането за оставката на Христо МутафчиевИ Русенският театър поиска оставката на Христо Мутафчиев

Снимка theatre.ruse.bg

Творческият състав на театъра в Русе, подкрепиха колегите си от Народния театър, които поискаха оставката на председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. Това стана с отворено писмо, подписано от 21 души от състава на Държавен театър "Сава Огнянов".

Преди дни Христо Мутафчиев заяви, че държавата не може да храни всички държавни театри и на тези сцени, които са на загуба, сега се дава последен шанс. Ако през годината те не покажат добри финансови резултати, държавата ще поеме управлението на театрите, но в тях няма да се поддържат постоянни трупи. Работещите в Народния театър "Иван Вазов" смятат, че позицията на Мутафчиев е политически обвързана.

"Ние също споделяме мнението, че е недопустимо в една творческа синдикална организация да бъдат подменяни основополагащи и каузални принципи с тяснопартийни интереси. Тази с години наред налагана практика доведе до смазващо уронване авторитета както на САБ, така и на актьорската и прилежащите й гилдии", се казва в писмото на актьорите от русенския театър.

Те са категорични, че Съюз на артистите в България трябва да продължи да съществува и че той "трябва да отстоява правата и интересите на всички заети в сферата на сценичните изкуства, да утвърждава и насърчава устойчивото и качественото развитие на тези изкуства, да представлява постоянен и безпристрастен коректив както на съответните работодатели, така и на Министерството на културата".

"Подтикнати сме да изразим своето становище вследствие на необорими факти относно системното неспазване на Устава на Съюза на артистите в България от страна на неговия Председател.

Нашият искрен стремеж е да възвърнем доверието към Съюза на артистите в България, както в неговата социална значимост, така и в облика му на истинска съвременна професионална организация. Убедени сме, че едно разумно и реално защитаващо интересите на артистите управление, ще върне напусналите в последните години членове на съюза и ще привлече много нови", се казва още в писмото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.02 2016 в 22:37

Тоя е такъв простак че се чудя кой изобщо го взима на сериозно. Да се разкара на часа тая гербаджийска подлога!

24.02 2016 в 10:53

две неща:
1. На Христо Мутафчиев можете само да му държите сакото и шапката, докато ви говори.
2. Хайде малко да се поразмърдате и да се напънете да си привличате хора в театрите-с кастинги, така че да останат тези които могат, с интересни постановки. А не сега тука чичо Киро какво ще яде ако го уволнят. Ще яде каквото и аз ако ме уволнят-дедовия.
Артисти на заплата. Ми няма такова животно. Вие не сте счетоводители.