Рекорден брой участници на петия симпозиум за дизайн в София

Годишният МЕЛБА фестивал продължава до 13 ноември с пет изложби, дискусия и уъркшоп

OFFNews 10 ноември 2022 в 17:03 657 0

МЕЛБА фестивал

Снимка festival.melba.bg

Годишният МЕЛБА фестивал продължава до 13 ноември с пет изложби, дискусия и уъркшоп

На 5 ноември в София се проведе ежегодният лекционен симпозиум на тема дизайн, част от програмата на десетдневния фестивал МЕЛБА. Форумът събра над 200 души на живо и още около 100 онлайн, които станаха част от най-значимото ежегодно събитие, свързано с дизайн в България.

Международният симпозиум привлече за лектори имена, които са сред най-значимите на европейската дизайн сцена.

Специално за събитието в България пристигнаха Лиза Енебис (творчески директор) и Уанвай Шум (дизайнер) от екипа на нидерландското студио DUMBAR/DEPT®, което е една от най-награждаваните и влиятелни агенции за дизайн в международен план. Двете дами презентираха част от работата на студиото и концепциите, които стоят зад нея, както и визуализация, подготвена специално за българската публика.

Сред лекторите беше и занимаващата се с графити, илюстрация и стенопис Холи Перейра от Ирландия, която представи част от проектите си, обвързани със социално значими каузи.

В симпозиумът се включи и кураторът, журналист и теоретик в сферата на дизайна, архитектурата и визуалните изкуства – Адам Щех, който показа резултатите от 14 години пътувания в изследване на модернистичната архитектура по целия свят. Важна част от програмата беше и полският графичен дизайнер и автор на шрифтове и визуални идентичности Матеуш Махалски. Той разказа за тенденциите в типографията и възстановяването на стари шрифтове. Повече за бизнес перспективата към дизайна сподели Ели Гутиерес от Испания, която се занимава с продуктов и интериорен дизайн и е основател на собствено студио.

Сред темите на форума беше и ролята на дизайна във времена на война, както и възраждането на традиционни етнически техники. За тях сподели опит украинката Мария Гаврилюк от творческия колектив GUNIA Project, поставил си за цел да модернизира местното изкуство и да покаже на света красотата на Украйна, като същевременно помага на творците да продължат да работят въпреки трудностите, породени от войната.

„Лекционният симпозиум е ключов в програмата на МЕЛБА фестивал и чрез него успяваме да представим в България значими европейски имена от сферата на дизайна. Повечето от тези лектори идват в нашата страна за първи път и това посещение е и запознанство с визуалната ни култура и повод за създаване на нови контакти. Надяваме се постепенно това да отваря възможност за бъдещи съвместни проекти и да осигури по-стабилно присъствие на българския дизайн на международната сцена. Работим в посока МЕЛБА да се превърне в разпознаваем и важен фестивал на Балканите“, споделиха след края на симпозиума, привлякъл рекорден брой участници, организаторите Адриана Андреева и Бояна Гяурова от Студио Комплект.

Десетдневният фестивал за дизайн на София продължава до 13 ноември и богатата му програма включва още събития, сред които пет изложби, дискусия и уъркшоп.

До края на фестивала в галерия КООП на бул. „Янко Сакъзов“ 17 може да бъде видяна изложбата „Местна красота“, която представлява преглед на българския дизайн с някои от най-забележимите проявления на дисциплината през тази година. Тя включва творбите на девет български автора, част от които създадени специално за повода.

До 13 ноември включително може да бъде видяна и поп-ъп изложбата на тема ВРЕМЕ, която се организира съвместно с Fashion Days и представя илюстрациите на 18 артиста, класирани от общо 204 участници в конкурс. В галерия ПОРТ А в София освен да се разгледа изложбата, могат да се закупят и тениски със спечелилата конкурса илюстрация на Михаела Ангелова, като 100% от събраните от продажбите средства ще бъдат дарени в подкрепа на българското дизайн образование.

В Галерия УниКредит Студио на площад „Св. Неделя” 7 е изложбата Дипломен проект, експозиция с керамика от Спас Йорданов ПОВЕЛИТЕЛИТЕ НА ЧЕТИРИТЕ ЕЛЕМЕНТА, с която МЕЛБА фестивал започва нова поредица.

На 9 ноември от 18 ч. в Чешкия център на ул. “Г. С. Раковски” 100 ще бъде открита и изложбата на ателието по керамика и порцелан на Висшето училище за приложно изкуство в Прага, озаглавена "РАЗКАЗЪТ".

Друго интересно събитие, част от програмата на фестивала, е изложбата SMART HUNGARY: Иновации в индустриалния дизайн през 24 примера. Тя очаква своите посетители в Инкубатора на София Тех Парк.

На 10 ноември от 18:30 ч. в Чешкия център ще се проведе и дискусията „Може ли да е малко по-разчупено“. Участниците в нея ще могат да обсъдят общуването между различните групи, обвързани в цялостното развитие на творческия продукт, а разговорът ще се фасилитира от екипа на независимата образователна платформа Know-How-Show-How.

Отново в сътрудничество с Know-How-Show-How и водено от Ивелина Гаджева, на 11 и 12 ноември ще се проведе и клас за професионалисти на тема ВКЛЮЧВАЩ ДИЗАЙН: Отвъд правенето на продуктите красиви. Дискусията и всички изложби, част от програмата, са със свободен достъп, а за МЕЛБА класът се изисква допълнително записване на festival.melba.bg и заплащане на съответната такса.

„Фестивалът допринася за популяризирането на темата дизайн сред широката публика, ангажирайки я в актуални за съвремието ни теми. Разбира се, това не изключва и програма, насочена изцяло към професионалната общност. С всяко издание разширяваме обучителната си част с класове, защото вярваме, че именно образованието и обмяната на опит са ключови за развитието на творческия сектор. Щастливи сме, че тази година успяхме за първи път да влезем в ролята на продуценти с почти едногодишното си сътрудничество с външен куратор и въвличането в процеса на работа на девет български автора от различни дизайн сфери за създаването на нови обекти и преживявания в изложбата „Местна красота“ (като част от годишния „Преглед на българския дизайн“). Имаме амбицията изложбата да пътува и извън България“, добавят за фестивала и неговото развтие организаторите от Студио Комплект.

Фестивалът за дизайн МЕЛБА 2022 се организира от Студио Комплект. Проектът се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант“ и програма "Визуални изкуства" и е част от Календар на културните събития на Столична община. Фестивалът се провежда с любезното съдействие на Чешки център в България, Посолство на Чешката република, Чешкото председателство на Съвета на Европейския съюз, Посолството на Кралство Испания, Посолството на Ирландия, Унгарския културен институт, Полския институт, Polish Graphic Design. Партньори на фестивала са Fashion Days, програма „Творческа Европа“, Уникредит Булбанк, EPAY GO, Easy Pay, България еър и други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови