Последни две представления в оригинален състав на постапокалиптичния спектакъл ''Пласт-тония''

Датите са 12 февруари и 5 март в РЦСИ „Топлоцентрала“

OFFNews 30 януари 2023 в 12:08 1410 0

Снимка Пласт-тония

Постапокалиптичният танцов спектакъл на социална тематика „Пласт-тония“ ще бъде представен за последен път в неговия оригинален състав. На 12 февруари и 5 март в РЦСИ „Топлоцентрала“ (София) финално заедно на сцената ще излязат Божана Мановска, Мариана Капустянова, Милен Петров, Николай Райчев и Яница Станкева за всички любители на съвременното танцово изкуство.

Всички танцьори вложиха много сърце и енергия във възстановяването на спектакъла след последните две изключително трудни за всички ни години. С интензивни репетиции и много желание успяхме да постигнем отново отличен синхрон в изграждането на пласт-тонската сценична действителност и да предадем нейното послание-напомняне, а именно, че може би все още не е твърде късно да опазим общия ни дом - планетата Земя”, споделя Ина Гергинова, автор, режисьор и хореограф на представлението.

Продуцираният от танцова компания „Музотанц“ спектакъл бе широко аплодиран при първото си представяне на софийска сцена преди две години. През 2022 г. започна обиколка из по-големите градове на България, където бе изключително топло посрещнат от аудитории от няколко поколения, привлечени от изразните средства на съвременния танц.

За Пласт-тония предстои още едно предизвикателство през пролетта на 2023-та година и то е свързано с разширяването на екипа от танцьори. Вълнуваме се от това поредно ново начало, но също така се надяваме, че през следващия сезон ще имаме възможността за ексклузивна сценична среща на оригиналния състав. Преди обаче да видим какво готви бъдещето за нашата танцова компания, не пропускайте да се срещнете с първото поколение пласт-тонци. Заслужава си, уверяваме Ви, а имате само още две възможности…” - разкрива още авторката.

Продукцията с елементи на антиутопия и магически реализъм, отличаваща се със смели хореографски и режисьорски решения, изпраща зрителя напред в бъдещето, където Земята е преживяла невиждана екологичната катастрофа, вследствие от безнаказаната човешката дейност. Пластмасата е ключов драматургичен символ, метафора за прекомерното производство, употребата и замърсяването в световен мащаб.

Драматургията третира живота на оцелелите на фикционалната планета „Пласт-тония“, като същевременно пътува назад в пространствено-времевата линия с препратки към причините в земната действителност, довели до тези необратими последствия. „Пласт-тония“ е една вълнуваща среща на публиката с тази болезнено актуална в глобален план тема, действаща едновременно стряскащо, отрезвяващо, но и жизнеутвърждаващо. Впечатляващата музика, сценография и светлинни решения на спектакъла грабват директно на подсъзнателно ниво и звуково-визуалните картини владеят зрителя дълго след напускане на театралния салон.

Кои са оцелелите? И как изглежда светът им днес? На планетата действа нов ред. От “Горе” потисничеството никога не е било толкова жестоко, а рестрикциите – така крайни. Подчинението е условие за оцеляване, а все по-бледият спомен за “живота Преди” се прокрадва примамливо само в уморените сънища. За пласт-тонците няма връщане назад.. А за нас... Има ли?!...“

Авторски текст от „Пласт-тония“

Екип продукция

Продуценти: Танцова компания Музотанц, Storycatchers и BB Soundscapers

Хореограф: Ина Гергинова 

Музика: Александър Евтимов-Шаманчето и Росен Захариев-Роко

Сценография и костюми: Велика Прахова

Танцьори: Божана Мановска, Мариана Капустянова, Милен Петров, Николай Райчев и Яница Станкева 

Фотограф и оператор: Петко Лунгов

Светлинен дизайн: Виктор Георгиев

Графичен дизайн: Весела Данчева
Главен асистент Продукция: Людмил Венев
Консултант: Данита Заричинова

Координатор: Лъчезар Африканов

Билети:

на място: на касата на РЦСИ Топлоцентрала и EasyPay
онлайн:
12-ти февруари: https://bit.ly/3TjQZjX
5-ти март: https://bit.ly/3TjQZjX
Билетите, закупени предварително онлайн, получават специална отстъпка.

Партньори:

РЦСИ Топлоцентрала, Derida Stage, Studio Dance Zone, Compote Collective, Komar film, За Земята, Eco Switch, Social innovators – Bulgaria, WWF, Greenpeace, Свободни от пластмаса, СИПИ.еу
Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на: Министерство на културата

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови