Полски скулптор ни подари бронзов паметник на Владислав Варненчик (снимки)

ОFFNews 23 октомври 2015 в 18:13 7355 5

Снимка МК

Статуята на Владислав III Ягело.

Изтъкнатият полски скулптор професор Мариан Конечни ще дари на Българския културен институт (БКИ) във Варшава отлетия от бронз паметник на полско-унгарския крал Владислав III Ягело, загинал като герой на 10 ноември 1444 г. край Варна, съобщиха от Министерството на културата.

След това статуята ще отпътува за морската ни столица.

Гипсовият макет на паметника бе прекарал близо 40 години в ателието на проф. Конечни, който живее и твори в Краков. При гостуване по негова покана тази седмица, екипът на Българския културен институт с приятна изненада завари в двора на ателието на твореца вече отлетия и от бронз Ягело. След изработването и на постамента на паметника, което ще е факт в съвсем близко време, артистът смята да връчи официално на БКИ-Варшава своя ценен подарък, готов за транспортиране до България.

Идеята за реализиране на проекта бе възкресена през март т.г. на творческа вечер, която БКИ-Варшава посвети на прочутия полски скулптор. С документални филми бяха показани десетките знакови творби на Мариан Конечни из цяла Полша и по света. Сред тях са паметниците на Грюнвалдската битка в Краков, на Героите на Варшава 1939 - 1945, известен и като Варшавската Нике, на Ян Матейко и на още много исторически фигури и събития.

Акцент на вечерта в културния ни институт обаче стана съдбата на една от любимите "рожби" на големия скулптор – нестигналия все още до реализация проект за паметник на Владислав Варненчик, който да бъде издигнат на неговото лобно място. Както е известно, Владислав Ягело - крал на Полша и Унгария, е предвождал 20-хилядна армия в поход срещу османците, в защита на християнството, и е загинал на 10 ноември 1444-та година край Варна. Професор Конечни е убеден, че най-подходящото място за негов паметник е именно там. Въпреки многобройни старания и от българска, и от полска страна през изминалите близо 4 десетилетия, до изпълнението на проекта така и не се стигна - основно по финансови причини. С времето и самият творец се отказа от първоначалната си идея паметникът на младия крал да е с впечатляващата височина от 11 метра и затова сега реши да го отлее в едни по-скромни, човешки размери, каквито са и актуалните тенденции в съвременната скулптура.


Видимо въодушевен от оказаната му голяма чест - награждаването с почетен диплом и отличието "Златен век", които му бяха връчени лично от Вежди Рашидов на специална церемония във Варшава на 30 юни т.г., 85-годишният скулптор изработи бронзова отливка на макета и изрази желанието си да я дари на страната ни.

На 10.11.1444 г. на мястото, където днес е разположен Парк - музеят “Владислав Варненчик”, се разиграва известната битка между 20-хилядната християнска съюзническа европейска армия, предвождана от полско-унгарския крал Владислав III Ягело (Варненчик) с главнокомандващ трансилванския войвода Янош Хуняди и три пъти по-многобройните войски на султан Мурад II. В това последно сражение участват и българи, унгарци, поляци, чехи, словаци, власи, рутени (староруси), хървати, саксонци, литовци и кръстоносен рицарски отряд на римския папа Евгени IV. В тяхна памет, като израз на почит пред героизма и саможертвата им в името на свободата на Европа, е създаден Парк-музеят на бойната дружба “Владислав Варненчик”.

Професор Мариан Конечни с паметника.

Владислав III Варненчик е роден е на 31.Х.1424 г. и е първото дете от брака на полския крал и Велик литовски княз Владислав ІІ Ягело и съпругата му София Холшанска. През 1434 г. Владислав става крал на Полша. През 1440 г. между Полша и Унгария се сключва уния, по силата на която Владислав получава и унгарската корона, но с условието да обедини силите на двете кралства за борба с османските завоеватели.

Младият крал Владислав III Ягело Варненчик загива в битката край Варна на 10.11.1444 г. когато смело предприема удар с личната си гвардия от 500 рицари срещу 10-те хиляди еничари на султана. Кралят достига до последните еничарски редове и до султанския команден пункт, но е обкръжен. В този момент кралският кон се спъва и кралят пада на земята. Владислав III Ягело е убит от еничар, което дезорганизира армията и тя отстъпва.

Юначната гибел на младия крал и трагичният завършек на Варненската битка оказват влияние върху по-сетнешната съдба на балканските и европейски народи. Те намират отражение в епоса и фолклора на много народи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!