Окончателно: "Златен Орфей" няма да има

ОFFNews 26 август 2015 в 16:18 17422 6

Логото на "Златния Орфей".

Възраждането на прекратения през 1999 г. международен музикален фестивал "Златния Орфей" няма да се случи.

Новината е потвърдена в официално писмо на организаторите от фондация "Генко Генов", в което се посочва, че предвиденият между 31 август и 2 септември в Слънчев бряг конкурс няма нужните парични средства, за да се състои.

"Въпреки положените усилия за организирането на фестивала, до дата 25 август не са осигурени достатъчно спонсори, които да обезпечат провеждането на "Златният Орфей". Ето защо сме длъжни да обявим, че 31-то издание на фестивала няма да бъде проведено.

Фондация "Генко Генов" е дългогодишен организатор и продуцент на "Златният Орфей" и като такъв е продуцирала безвъзмездно близо двеста нови български песни. Осъществила е участието на редица световни звезди за първи път на българска сцена, между които: Бой Джордж, Алана Майлс, Демис Русос, Пол Роджърс, Темтейшънс, Филип Киркоров и много други. Въпреки това тази година усилията за намиране на достатъчно спонсори не дадоха резултат.
Фондация "Генко Генов" винаги е била отворена към подкрепа от всички, съзнаващи важността на това най-ярко събитие в историята на българската музика, но фондацията не може да носи отговорност за информациите от последните седмици за анонимен спонсор, поставящ условия за получаване на дългогодишни права върху събитието при непрозрачни условия за финансиране", се казва в писмото.

От фондацията благодарят за подкрепата на участниците, съгласили се да подкрепят състезанието, "Слънчев бряг" АД "в лицето на г-н Златко Димитров за поетия ангажимент към завръщането на Фестивала в неговия дом" и др.

Организаторите молят обществеността да ги извини за напразното очакване на "така жадуваното завръщане" на фестивала.

Възраждането на "Златния Орфей" тръгна с гръмки обещания за шоу, награди, чуждестранни гости, сред които Ерос Рамацоти, и др. новини, които да предизвикат интереса към него. Нищо от това обаче не се оказа сигурно няколко дни преди фестивала, когато от "Слънчев бряг" АД съобщиха пред медиите на 25 август, че са осигурили храна и нощувки на 400 души певци и екипи, сцена, паркоместа, организация, охрана и прочие необходими за събитието неща, но от фондация "Генко Генов" така и не потвърдили, че събитието ще се случи.

От дружеството дадоха срок на организаторите до края на 25 август да дадат потвърждение за провеждането на конкурса, но това не се случи.

Дариана Генова от фондацията заяви преде "24 часа", че е била изнудвана и решила да не приеме предложените ѝ пари, за да проведе фестивала.

“Изнудват ме, за което още преди два месеца информирах ДАНС. Този сценарий скалъпиха хора, които ме уверяваха, че са намерили спонсор, който да преведе 400 000 лв. Искаха да станат съдружници и парите вместо на фондацията да се преведат в нова сметка, в която да фигурират и техните имена, тъй като това било желанието на спонсора. Открих такава сметка, но нещата пак не тръгнаха", каза тя.

Златният Орфей е международен фестивал на българската забавна песен и се провежда през периода 1965-1999 г. Възниква през 1965 като конкурс на песни за морето и започва да се провежда в „Бар-вариете“ на курортния комплекс Слънчев бряг.

От 1967 г. носи името „Златният Орфей“ и включва Международен конкурс за вокални изпълнители и Конкурс за нови български естрадни песни. Мястото на провеждане на фестивала се премества в Летния театър на „Слънчев бряг“.

През дълъг период е един от най-популярните и реномирани европейски фестивали за популярна музика. Многократно е удостояван с дипломи и награди от Международната организация на музикалните фестивали (FIDOF). „Златният Орфей“ спомага за популяризиране на българската естрадна песен зад граница, тъй като по регламента на Международния конкурс за изпълнители те участват с по две песни, като едната задължително е от български автор.

Първият директор на фестивала е Генко Генов. През 1974 г. е обвинен в злоупотреби и шпионаж и е осъден на 20 години затвор. След 7 години е освободен, а е реабилитиран политически и граждански с решение на парламента от 29 март 1990 г. Отново е назначен за директор през 1992 г.

През 1970-те и 1980-те директори на фестивала са Георги Ганев, Иван Зафиров и Дечо Таралежков. След смъртта на Генко Генов (30 септември 1993 г.) ръководството на фестивала поема неговата вдовица Дариана Генова чрез новосъздадената фондация „Златният Орфей“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews