„Недадените“ - сериалът за спасението на българските евреи

Бистра Величкова 15 март 2013 в 11:05 6942 0

Гергана Плетньова в сериала
Гергана Плетньова в сериала "Недадените". Снимка: ARTISHOCK

Жак Ешкенази (Димитър Живков) се влюбва в Сара (Гергана Плетньова). Той е сирак и семейството на Сара го приема като свой син. Животът им върви нормално в семеен уют и щастие, докато не идва 1940 г., когато  започват техните страдания. И всичко само заради това, че са евреи - преследват ги, гонят ги, за да ги изпратят във фашистките лагери на смъртта.

Това е част от сюжета на най-новия български сериал „Недадените“, който тръгва по БНТ от 21 март, от 21.00 ч. Сценарист е Емил Бонев, режисьорите са Вито Бонев и Иван Митов. Продуцент е Мирослав Боршош. Филмът е от 12 серии и е посветен на спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Тази година България отбелязва 70 години от спасяването им.

В главните роли на продукцията влизат актьорите Камен Донев, Мариус Куркински, Лидия Инджова, Стоян Радев, Виктория Колева, Ирини Жабонас, Явор Бахаров, Владимир Пенев (от скоро и министър на културата в служебното правителство), Стефан Вълдобрев, който е и автор на музиката на сериала, Гергана Плетньова, Димитър Живков, Димитър Баненкин, Пенко Господинов и др.

В ролите на Жак и Сара са младите, но с вече доказан талант артисти Димитър Живков и Гергана Плетньова. Те, както и останалите актьори в продукцията, са получили специална покана за участие от сценариста Емил Бонев. Гергана и Димитър споделят, че за тях това е било голямо събитие и включването им в сериала е едно от най-големите професионални предизвикателства, които са имали до момента. И за двамата е било много вълнуващо да играят пред камерата с доказали се имена като Мариус Куркински, Камен Донев, Стоян Радев и др. Казват, че актьорският състав е изключително добре подбран и веднага се е получила много добра екипност и синхрон в играта пред камера.

„Със Стоян Радев, който играе мой баща, и Виктория Колева – моята майка в сериала, толкова естествено се получава играта, че само с поглед се разбираме“, споделя Гергана Плетньова. Заедно със Стоян Радев тя си е партнирала в много постановки на сцената на варненския театър. Там Гергана играе три години – от 2010 г. - 2012 г. За последната си роля на Соня в спектакъла „Вуйчо Ваньо“ е номинирана за Икар 2013 г., за водеща женска роля. А в киното Гергана сме я гледали във филмите „Единствената любовна история, която Хемингуей не описа“, „Военен кореспондент“ и „Зад кадър“. „Недадените“ е първият сериал в кариерата й.

За героинята, която играе там, признава, че не е бунтарка, а по-скоро грижовна и женствена. Чувства се добре в семейството си, което е много сплотено. Именно тази силна връзка между тях им помага по-лесно да се справят в борбата за своето оцеляване. „Във филма има много тежки емоционални моменти. За да можеш да ги изиграеш добре и истински, трябва освен добра концентрация, да имаш и богат емоционален албум“, казва Гергана Плетньова. „Разлистваш този албум със случки, с хора, с моменти и в зависимост от това какво ти трябва влизаш пак в тях, в конкретната емоция, която трябва да представиш. След като изиграеш сцената, трябва да мине известно време, за да се възстановиш от емоцията. Това е нормално, иначе не си човек“.

„Трябва да имаш т.нар. емоционална памет“, добавя Димитър Живков, съпругът на Гергана във филма. Една от силно емоционалните сцени за него, която е трябвало да изиграе е била, когато героят му губи почва под краката си и нервите му избиват рязко. Това го кара да скочи върху друг човек и направо да го убие. „Тези хора живеят месеци наред в някакво тясно, затворено пространство. Това принизява човешката мисъл и изпъкват напред първичните емоции и инстинкти, и най-малкото нещо започва да те кара да излизаш извън кожата си. Тази сцена беше трудна за мен, защото трябваше да бъде хем експресивна, хем да не бъде преиграна и театрална“, обяснява Димитър. Друг по-труден момент за него е бил по време на сватбата, когато е трябвало да каже няколко реплики на иврит. Притеснявал се е, защото получава текста в последния момент и е имал твърде малко време, за да го научи. В крайна сметка се справя успешно.

Името на Димитър Живков е познато от сериала „Отплата“ по Нова телевизия и от участието му във филма „Футболни хамелеони“. Най-популярен обаче става с авторския си моноспектакъл „Живак“. Заради него се случва някои негови почитатели вместо Димитър да го наричат Живак или Живко, както се казва героят му там. Сценария на култовия спектакъл той написва сам, изцяло на родния си врачански диалект. Режисьор на постановката е Димитър Стефанов. „Живак“ в момента се играе на сцената на Кукления театър в София. Димитър Живков участва също и в постановките „Прелестите на изневярата“ и „Любов по график“ в Сатиричния театър, както и в импровизационен театър в Славянска беседа, чиито премиерни спектакли са на 17 и 19 март. Въпреки всичките си роли до сега, участието в „Недадените“ остава професионално най-сериозната роля за актьора до момента.

За своя герой в сериала - Жак Ешкенази, Димитър споделя, че не е базиран на конкретна личност. „Той е по-скоро събирателен образ на всичките онези млади хора – евреи, на които им се е случило това нещастие“, казва той. „Жак преминава през препятствията заедно със семейството на съпругата си Сара. Това са хора, които тепърва опознава, но и на които се доверява безпрекословно. Това, което ги обединява, е ситуацията, в която са поставени, принизени буквално до най-нисшата форма на живот.“

Преди да започнат снимките, Димитър се е подготвял за историческия сюжет, като гледал документални филми за евреите и тяхната съдба, чел разкази на хора, които са преживели събитията. В подготовката много са му помогнали разговорите и обсъжданията по темата с останалите актьори и сценариста.

„За нас беше много важно да се получи реалистично и истинско. Това говорихме и помежду си с колегите, че трябва да бъдем верни на екрана“, обяснява Димитър. „За много хора това може би е фикция, нещо, което се е случило някога. Има обаче огромна общност, която ще гледа този филм и ще възприема героите като своята баба или дядо, които наистина са преживели тези събития.“

Димитър Живков и Гергана Плетньова споделят, че партньорството помежду им се е получило много добре и са играли с лекота общите сцени. А какво се случва с любовта им на екрана и как тежките исторически събития им повлиява ще разберем, от 21 март, когато станем свидетели на първата серия на „Недадените“, от 21.00 ч. по БНТ.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови