Музиката на Outhentic, или какво е да смесиш български фолклор с джаз и фънк

OFFNews 06 ноември 2018 в 15:53 4227 0

На 7 ноември в SOFIA LIVE CLUB в София българската група Outhentic ще съчетае автентичен български фолклор с джаз, фънк и грууви, както и с келтски, ирландски и финландски мелодии.

Райна Василева (вокал, перкусии) и Живко Василев (кавал, пиано) имат амбицията да съберат световната музика на едно място по повод петата годишнина от първия си съвместен запис. Голяма част от песните, които ще чуят всички закупили билети за концерта, се раждат по време на турнетата на групата около света.

Макар и млади като формация, Outhentic имат богат опит с международни участия – на етнофестивалите в Белгия и Швеция, както из цяла Европа, където правят и участват в уъркшопове за българска музика и срещат музиканти от цял свят. Именно там младите творци се запознават с британския китарист Йън Стивънсън, с когото по-късно работят заедно върху оригинални интерпретации на български фолклор.

По време на едно от своите участия на world music фестивал, Райна и Живко преподават български фолклор на певци от Кения и Индия, на ирански гъдулар и индиец – перкусионист. Така осъзнават, че именно смесицата между различни стилове в уърлд музиката е дестинацията, към която групата ще поеме в албума, над който работят в момента.

Преди концерта в четвъртък разговаряме с Живко и Райна за фолклора и музиката като цяло у нас и в чужбина.

Какво е фолклорът за вас и как се роди идеята да бъде съчетан с джаз, фънк и други музикални жанрове?

Живко: Фолклорът за нас е това, което тече по вените ни. Закърмени сме с фолклорна музика от съвсем малки, баща ни постоянно пееше родопски песни, пътувайки в колата, винаги слушахме народна музика… Колкото до идеята за смесване, тя е резултат от безкрайно много експерименти. Аз започнах да изучавам джаза из основи като студент и така, благодарение на музикантите, с които той ме събра се запалих толкова много по стила. Любопитството ни обаче не спря само с джаза, ние продължихме да експериментираме и така стигнахме до всичките тези стилове.

Напоследък се забелязва в глобален план засилен интерес към фолклора и завръщане към корените. Какво мислите по този въпрос? Забелязвате ли такава тенденция?

Райна: Определено в последните години се говори доста за фолклорната музика и за фолклора, като цяло, организират се фолклорни събития, създават се реклами, има и много музикални групи, които спомагат за разпространението му в България и по света. Всичко това може само да ни радва. Нещата се случват изключително бавно, но смятам, че вървим в правилна насока и докато има такива хора като нас, които не се отказват и се стремят да запазят националното ни богатство, въпреки трудностите, с общи усилия, ще постигнем желаната цел.

Вие сте не само екип в музиката, но и в живота. Оказва ли влияние върху работата ви фактът, че сте брат и сестра?

Живко: Разбира се! Едно от най-важните неща в един екип е доверието, при нас то, разбира се, е налично, защото е изграждано още от деца. Ние също не се притесняваме да се критикуваме, защото сме си достатъчно близки, за да кажем това, което мислим, без да се притесняваме, че ще засегнем другия. Корективът е едно от най-важните неща за развитие и определянето на правилната посока.

Сегашният ви проект е базиран на различни комбинации от стилове в уърлд музиката. България или света бе главният източник на вдъхновение за вас?

Райна: Вдъхновението, разбира се, започна от България, чрез нея и красивия ни фолклор достигна до толкова много точки по целия свят, до толкова разнообразни култури, сцени и музиканти.

Щастливи сме, че имаме възможността, освен да разпространяваме нашия фолклор, също и да се докоснем до чуждестранния, да черпим вдъхновение и от него и да спомогнем и за неговото популяризиране.

Често имате участия извън България. Как бихте сравнили етно сцената навън с тази у нас?

Живко: Разбира се, че има разлика в сцената навън и сцената в България, тук мащабите не са толкова големи, но все пак лека-полека успяваме да наложим този стил и на българския пазар. Забелязваме все повече интерес към световната музика и на нашите географски ширини.

Сегашният ви концерт е по повод петата годишнина от съвместното ви музикално творчество. Как виждате развитието си като музикална формация в следващите 5? Какви са потенциалните ви амбиции и пречки?

Живко: През последните 5 години ни се случиха много неща, някои от тях хубави, някои лоши, узряхме не само като музиканти, но и като хора. Експериментите донесоха много нови елементи в музиката ни. Мисля, че е в природата ни да търсим новото и различното, така че съм сигурен, че след 5 години ще сме на място, което дори и не можем сега да си представим.

Разкажете малко повече за предстоящия ви концерт на 7-ми ноември. Какво да очакват зрителите?

Райна: На 7 ноември в 20:30 ч. – Sofia Live Club, зрителите ще могат да се насладят, освен на български, така и на чуждестранен фолклор – ще има много интересни келтски и финландски мелодии.

Ще изсвирим няколко композиции, които ще бъдат включени в бъдещия ни албум, който планираме да представим догодина. На сцената ще бъдем подкрепени от невероятни музиканти, като: Стоян Янкулов – Стунджи – ударни, Димитър Сираков – бас китара /контра бас, Борислав Илиев – китара, Вокална група Авигея. Сигурни сме, че ще се получи една истинска фолклорна магия, изключително зареждаща и вдъхновяваща.

Освен музикална формация, Outhentic е и фондация. Каква е мисията, която носи творчеството ви?

Райна: Мисията ни е, преди всичко, да съхраняваме и разпространяваме фолклорното ни богатство, да подпомагаме млади артисти, които срещат трудности по творческия си път, да представим традициите ни, като използваме иновативни методи, по-достъпни за младите, като по този начин ги превърнем в разпространители на фолклора ни, по целия свят, защото именно в младото поколение се крие бъдещето на България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews