Il Volo: Само музиката остава

OFFNews Последна промяна на 10 септември 2019 в 11:09 2050 0

Те идват за втори път в България. Не като симпатичните момчета, спечелили грандиозен успех с тяхната Grande Amore на Санремо 2015г. А вече като пораснали мъже с 10-годишна кариера зад гърба си и световна слава, на която биха завидяли мнозина.

Този път Il Volo ще уважат българската публика с два концерта - на 16 септември във Варна и на 18 септември – в София, по пътя на световното си юбилейно турне Musica. Оставят верни на белкантото и поп-операта, с които са известни, но в новата си програма включват и световни хитове за любовта и също дават нов живот на стари италиански шлагери.

Кулминация на турнето им ще бъде концер на 24 септември в Арена ди Верона. А дни преди пристигането си у нас чаровните италианци Джанлука, Пиеро и Иняцио отговориха на въпроси на Offnews.

Имате фенове по цял свят – обичат ви не само в Европа, но и в Бразилия, Чили, Япония, Северна Америка. Как постигнахте това?

Съвсем естествено е – ние представяме по света нашата традиция – класическата италианска музика. А хората навсякъде харесват италианската музика и оттам произлиза нашата слава. Да, имаме много последователи и фенове и знаете ли колко е хубаво, че много от тях са научили италиански език, слушайки нашите песни! Хората обичат Италия, а ние сме само преносители на нашата красива култура.

Коя е първата песен, която изпяхте заедно?

O Sole Mio. И това са случи в ТВ шоуто за таланти през 2009г, където се явихме и ни събраха за първи път като трио. Искаме да кажем, че талант съществува – да. Но има много хора с таланти, които остават неоткрити, просто нямат късмета да срещнат правилните хора, които да им подадат ръка и открият пътя към успеха. В това отношение сме привилегировани. Нас ни откри Микеле Торпедине – наш мениджър и досега, на когото дължим всичко и сме му благодарни!

Имали сте необичайно юношество, различно от това на вашите връстници? Съжалявате ли, че сте пропуснали нещо?

Ами да – наложи се да пораснем и да узреем по-бързо, на бързи скорости. Трюбваше да научим няколко езика – английски, испански, френски. В Латинска Америка приемат много добре нашата музика и затова и някои от парчетата ни са записани на испански език. Пропуснали сме много неща от юношеските си години, но пък пътувахме и опознахме света. Срещахме се с най-големите музиканати на сцената – от Доминго до Барбара Стрейзън, и се учихме от тях. Важното е, обаче, че винаги се връщаме вкъщи, тук – в Италия, където ни чакат нашите семейства и нашите приятели. А семейството е най-важното нещо!

Кои са музикантите – ваши идоли, от които сте се учили и са ви вдъхновявали?

За Пиеро това са Доминго и Павароти, Иняцио е слушал Стиви Уондър и Пино Даниеле, а Джанлука се е учил от Бочели и Франк Синатра.

Какво помните от победата си на Санремо през 2015г. с песента Grande Amore?

Беше изненада за нас. Никой не го очакваше, защото белкантото и поп-лириката не бяха слушани в Италия от години. Само Андреа Бочели поддържаше и правеше популярен този стил по света. И изведнъж с Grande Amore се получи едно завръщане на поп-лириката в Италия след много, много години. Тази победа беше същинското ни признаване от страна на италианската публика, защото пет години преди това ние вече обикаляхме света. Затова Санремо 2015 е много важно признание за нас.

Тази година се върнахте пак в Санремо. Защо?

За да дадем начало на 10-годишния ни юбилей и световното ни турне от Театро Аристон в Санремо. Албумът ни е наречен неслучайно Musica, а пък текстът на песента Musica che Resta, с която участвахме, е написан от голямата Джана Нанини. В него се казва, че само музиката остава. “Ние сме слънце в дъждовен ден. Ние сме истинската музика, която остава”.

Каква е програмата ви за концертите в България?

Разбира се, класическата ни програма – не може да се качим на сцената без Nessun Dorma или Un Amore Cosi Grande. Но сме включили песни от новия ни албум, световни шлагери и кавъри на стари италиански песни. Например A Chi Mi Dice, чиято италианска версия е на Тициано Феро. Той специално ни поздрави за това, че сме я съживили отново. Но освен това в албума и турнето си можем най-сетне да покажем поотделно гласовите си възможости и индивидуалности. Ние сме три напълно различни личности и три различни гласа.

Коя е най-красивата любовна песен според вас?

Иняцио: „You and I”. Харесвам я в интерпретацията на Стиви Уодър.
Пиеро: „Chiaro di Luna” /Лунна светлина/ на Джованоти.
Джанлука: „La canzone dell’amore perduto” /Песен за изгубената любов/ на Фабрицио де Андре. Макар и малко тъжна, но показва колко крехка може да бъде любовта.

Какво послание отправяте с вашата музика?

Ние вървим малко срещу течението. На 25 години сме, и естествено, че слушаме всякакви стилове музика. Напоследък Бруно Марс, Maroon 5, Ед Шийнър Но показахме, че може да се побеждава и вървейки срещу течението. Защото пеем музика, различна от тази, която пеят нашите връстници. Искаме да бъдем пример за младите и правим такава музика с единствената цел – да влезем в сърцата на хората и да покажем, че класическата музика няма да умре.

Концертите на IL VOLO в България се организират от компания BG Sound Stage и ще бъдат на 16 септември в ДКС, Варна и на 18 септември в София – „Арена Армеец”. Билети – в системата на Ивентим и от касите на съответните зали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Парламентът на живо