И Божидар Димитров подкрепи Рашидов: Той свърши най-много работа от всички министри на културата

OFFNews Последна промяна на 11 юли 2016 в 14:43 6722 12

И Божидар Димитров подкрепи Рашидов: Той свърши най-много работа от всички министри на културата

Директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров също застана зад министъра на културата Вежди Рашидов. В негово мнение, изпратено до медиите, той взима отношение по работата на министъра. Димитров коментира уволнението на Владимир Руменов след участието му в предаването за култура на БНТ, в което критикува работата на Рашидов. Това доведе до гневната реакция на министъра, който припомни на водещия Георги Ангелов, че се изхранва с пари от държавата и не е редно да критикува.

В мнението на Божидар Димитров се посочва, че от всички министри на културата в годините на прехода, Рашидов е свършил най-много работа. Директорът на НИМ припомня, че традиционно Министерството на културата има най-нисък бюджет и за него се заделя остатък, след като бъдат дадени пари за "приоритетни министерства".  

Съмнявам се, че някой от 30-тината протестъра, които висят по митингите за оставката на Вежди Рашидов, биха се справили да речем с кинаджиите, коментира Димитров.

Той заявява също така, че Квадрат 500 - проектът на Рашидов, наричан още "българският Лувър", може и да не генерира сериозни приходи, но това било така в цял свят, тъй като "музеите и галериите имат други важни обществени функции". 

По отношение на уволнението на Руменов, Божидар Димитров заявява, че то е направено не от Рашидов, а от прекия началник на художника, който, според него, може би "няма магистърска степен на образование".

Ето и пълния текст на мнението:  

Мнение
на Божидар Димитров, директор на НИМ, относно исканата оставка на министъра на културата Вежди Рашидов


Един министър се оценява не по езика, който държи, а по работата, която е свършил. Аз съм близо 20-тина години директор на Националния исторически музей (НИМ) и през това време две дузина министри и зам.министри са оглавявали Министерството на културата (МК). Мога да напиша мемоарна книга „Моите министри и зам.министри“. Мога да заявя с чиста съвест, че най-много работа, равняваща се на почти всичко направено от тях, е свършено от Вежди Рашидов. Разбира се, трябва да се има предвид, че през всичките тези години на т.нар. преход всичко това бе свършено или несвършено при изключително нисък държавен бюджет за МК. Още в началото МК отпадна от списъка на т.нар. приоритетни министерства. За несведущите ще кажа, че бюджетът на неприоритетните министерства се формира на т.нар. остатъчен принцип. Тоест това, което остава в приходната част, след като се задоволят нуждите на приоритетните министерства – МВР, Министерство на отбраната, Министерство на образованието и науката. В реални цифри това означава, че бюджетът на МК е бил между 90 и 130 млн. годишно. Прощавайте, но това число е средно голяма сделка на Министерството на енергетиката за въглища от Украйна или някакви резервни части за все още държавните електроцентрали. Иди и се оправяй с тези стотина милиона за 201 музея и галерии, 75 театъра, опера, балет и т.н. Съмнявам се, че някой от 30-тината протестъра, които висят по митингите за оставката на Вежди Рашидов, биха се справили да речем с кинаджиите. Ако утре министър-председателят Бойко Борисов каже: "Махам Вежди и слагам един от вас за министър. И какво?“ Що се отнася до факта, че Националната галерия - Квадрат 500 /т.нар.Български Лувър/ похарчил за полугодието 1 млн.лв., а е спечелил от входни такси 167 хил.лв., бих искал да отбележа, че музеите и галериите имат други важни обществени функции. Една от тях е, например, да бъдат своеобразни банки на национално-исторически или художествени ценности. Те не са фабрики за печелене на пари не само в България, но и в целия цивилизационен свят. Затова приходите от билети не са единственият и най-важен критерий, по който се оценява дейността им. При ниския жизнен стандарт в България входните такси не могат да бъдат много скъпи, макар че аз мога да се похваля, че НИМ е единственият музей в България, изпълняващ милионния си план за собствени приходи. Редица музеи в света като във Великобритания въобще нямат входни такси. Такива са например всички държавни музеи там, включително и Британският музей (British Museum). Издръжката се поема изцяло от държавата. Символична е и цената на билетите на държавните музеи в Германия. Дори и във Франция, където билетът за Лувъра е 12 евро и е посещаван от 20 млн.туристи на година, най-големият френски музей получава крупна държавна субсидия. Преди 2 години президентът на Лувъра Анри Лоарет си подаде оставката, защото субсидията му бе намалена с 5 млн.евро.

Що се отнася до уволнението на „реставратора“ Владимир Руменов бих искал да отбележа, че той е уволнен от директорката си, а не от Вежди Рашидов. Не знам причината за уволнението му, но би могла да бъде липсата на квалификация - да няма нужното образование. Често променящите се правила в нашата сфера карат директорите да вземат непопулярни решения. Така например в началото на археологическото лято стана ясно, че лиценз за археологически разкопки могат да вземат само лица с магистърска степен. Археолози с 20 годишна практика не получиха такъв лиценз, просто защото тази степен не е съществувала. Аз също бях принуден да сваля от ръководния му пост един от най-опитните археолози /Ивайло Кънев/ от разкопките на крепост в околностите на Ивайловград. Може би случаят с Владимир Руменов е същият, може би той няма магистърска степен на образование.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7751

11

Big Smile

11.07 2016 в 20:01

Интересно от къде знае тарифите?
Колко дават за вампирски гроб?
Всъщност Историческия музей наистина прилича на
вампирско сборище...
Viva Georgi Jordanov!

8881

10

Иван55

11.07 2016 в 19:37

В дискусията за "културата" на "културните дейци" заставам на страната на разграждането на монопола на НИНКН.

Божо по този въпрос: "„Положителното мнение за проект за ремонт или реставрация в този институт се получава само срещу подкуп. Има разработена тарифа: за ремонт на стара къща – 5000 евро, за яхт пристанище в старинен морски град – 200 000 евро. ..."

novinite.bg/articles/87822
"Рашидов праща на прокурор сигнал от Божидар Димитров за корупция в НИНКН, искали 200 хил. евро за яхт пристанище" /http://viaranews.com/

8884

9

Nimart

11.07 2016 в 17:50

Подкрепа от Хърбел за Щърбел...

8002

6

maistro

11.07 2016 в 16:22

"Аз съм близо 20-тина години директор на Националния исторически музей (НИМ) и през това време две дузина министри и зам.министри са оглавявали Министерството на културата (МК)." Ето на, дори само това обстоятелство е достатъчно основание за оставка! Защо досеге не е проведе конкурс за нов директор, а се търпи това корумпирано сенило ченге?! Да не говорм за калrнката, която години наред е и.д. на НИКН! Престъпно безобразие! ОСТАВКА и за Директора, и за Министъра, и за всичките зам. "културни" миностърки и министри!

12154

4

поп Дръвчо

11.07 2016 в 15:34

От трън, та на глог.

13898

3

кикимора

11.07 2016 в 15:32

Подкрепа от Божо си е сигурно падане в реката.