Издатели към Рашидов: Къде са милионите за литература, за които говорите

ОFFNews 11 юли 2016 в 14:53 7951 7

Снимка Булфото/Стефан Марков

Рашидов по време на 83-ия рожден ден на Светлин Русев.

Скандалите, породени от писмото на Вежди Рашидов до БНТ от 4 юли, продължават, като към тях се включи и асоциация "Българска книга", която осъди държанието на министъра и го попита къде са отпуснатите от държавата пари за литература.

Писмото е адресирано от Веселин Тодоров, председател на асоциацията, и е до Рашидов и Бойко Борисов.

Текстът може да намерите по-долу без редакция:

1. Като независима и единствена организация на българските книгоиздатели, книготърговци и литературни агенти, чиито членове дават на България близо 95% от нейната книжна продукция, ние заявяваме твърдата си и непоколебима подкрепа в полза на свободата на словото в обществените медии. Обсъждането, дебатът, несъгласието и критиката към закони, респ. проектозакони, както и към действия и решения на политиците и правителството, са част от естествения процес на консултация с обществото и следва да се приемат като такъв и с подобаващ респект от целия политически елит. Като представител на правителството, заклело се да служи на българския народ, всеки един министър, вкл. министър Рашидов, е длъжен да се вслушва във всяка изява на критическо мислене и считаме за недопустими намеците за финансова зависимост на обществените медии от същото това правителство, както и саморазправата с изразителите на обществените нагласи, журналистите.

2. Категорично не приемаме говоренето "ангро" от страна на овластени политици, което води обществото до заблуждения. В отговора на министър Рашидов четем следното:

"А колкото до това, че се налага едно мнение, че държавата е абдикирала от сферата на българската култура, то аз ще напомня на водещия, че по време на моето управление парите за театрите са станали от 48 на 70 милиона лева, че средствата за българското кино по време на тежка криза са вече близо 15 милиона лева, че сесиите за книги, за музика, за независим театър са повече от преди, че само през 2016 г. парите за музеи, галерии и библиотеки са увеличени с 10 млн. лева".

Като представители на издателския бранш, не считаме, че сме компетентни и че е в нашите правомощия да вземаме отношение по въпроси на финансирането на останалите сфери на културата. Но относно книжовността и библиотеките, най-масовата културна институция и гръбнакът на културата във всяка една страна, институция, призвана от ЮНЕСКО да бъде центърът за равен и свободен достъп до знание и информация по места за всички граждани на държавата - от деца до пенсионери - истината е съвсем друга. Няма да обсъждаме средствата за комплектуване на библиотеките, по-точно липсата на такива, през изминалите години и ще се спрем само на настоящата 2016 г., която обсъжда министър Рашидов.

Ще си позволим да опишем случая по-подробно, защото той поставя доста генерални въпроси за прозрачността на извършените действия.

През 2015 г. - с шест години закъснение - бе приет Стандартът за библиотечно-информационно обслужване към Закона за обществените библиотеки. По силата на този стандарт в българските библиотеки трябва да влизат книги на стойност 8 222 000 лв. (по ок. 1,13 лв. на човек от населението) и периодични издания на стойност 2 756 000 лв. (Искаме да отбележим в скоби, че за първата година приетият брой книги на глава от населението, формиращ тези стойности, е 2,25 пъти по-нисък от минималния, даден от ЮНЕСКО). Министерството на културата реши (по неясни и досега критерии) да поиска от бюджета сумата 3 милиона. Но дори тези три милиона "изчезнаха" от бюджета между първо и второ четене на Закона в Народното събрание. Досега ресорното на министър Рашидов министерство не е дало официален отговор къде са били пренасочени тези пари.

И така, пари за книги и периодични издания за библиотеките за 2016-а няма - нито в бюджета на Министерството на културата, нито в централния бюджет. Не знаем какво е имал предвид министър Рашидов, споменавайки "пари за библиотеките" - дали е визирал мизерното увеличение на заплатите на библиотекарите, извоювано в съвместна битка с други служители на Министерството, или е дал израз на своето желание да поправи "грешката". Ако е второто, ще го призовем да го направи по-скоро с оглед на технологичното време, необходимо на библиотеките да изготвят своите проекти. А отговор на въпроса къде са били пренасочени парите за библиотеките Министерството на културата и неговият титуляр дължат на цялото ни общество, защото ощетените са всички негови членове

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11751

7

Big Smile

11.07 2016 в 19:54

Мисля, че всяко читалище трябва има поне един екземпляр от "Винету" - както всяка община има поне една луксозна "Тойота".

12881

6

Иван55

11.07 2016 в 18:54

"Обсъждането, дебатът, несъгласието и критиката към закони ..." - Принципната правота не гарантира правота по принцип. Ако авторът не е гледал предаването и пише - лошо, ако го е гледал и пак пише същото - още по-лошо.

Предаването: http://imedia.bnt.bg/predavanyia/denyat-zapochva-s-kultura/protest-sreshtu-promenite-v-zakona-za-kulturnoto-nasledstvo

Правото на отговор: http://imedia.bnt.bg/predavanyia/denyat-zapochva-s-kultura/mezhdunaroden-kinofestival-v-moskva?608443

11509

5

kilgore trout

11.07 2016 в 18:37

Не мога да разбера защо все като дойдат на власт и изведнъж стават незаменими и ако не са те, разбираш ли, сме загубени без тях. Ми ако не е той да "дава" парите за култура, друг ще ги "дава" ако това наистина е политиката на правителството.

Дали "дава" или "недава" незнам.

Само един неоспорим факт имаме към момента - не разбира и не зачита основни демократични принципи, като независимост на медиите. За подобно нещо обикновено се излиза от политиката.

Освен ако и това не е част от политиката на правителството...

10902

4

Мариян

11.07 2016 в 18:24

Пияндето да не е щипнало въпросните милиони, та да има да си цоца след всяка простотия, която сътвори или която каже?

12584

3

сдг

11.07 2016 в 17:25

"През 2015 г. - с шест години закъснение - бе приет Стандартът за библиотечно-информационно обслужване към Закона за обществените библиотеки."

Ми защо не го приеха този закон всички други министри на културата,след като Рашидов е лошия министър?А и да разбирам,че книгоиздателите се надявате да лапнете тези милиони от библиотеките,като закупят от вас книги?
Ами след що пък да не станете дарители на библиотеките,нали много милеете за културата?