Габровският театър представя 'Свекърва' на сцената на Народния театър

OFFNews 04 ноември 2019 в 11:27 3286 0

Габровският драматичен театър „Рачо Стоянов“ ще представи най-новата си постановка „Свекърва“ на режисьора Петринел Гочев на голямата сцена на Народен театър „Иван Вазов“. Представлението ще бъде на 12 ноември 2019 г., вторник, от 19.00 часа. Това не е първа изява на габровската трупа на сцената на Народния театър. След дългогодишно прекъсване, партньорството между двата културни института беше възобновено през миналия театрален сезон. Тогава габровци представиха друг хитов спектакъл на режисьора Петринел Гочев – „За Първото българско царство: Отшелника“, който беше посрещнат с огромен интерес от софийската публика и театралната общност у нас.

Премиерата на „Свекърва“ се състоя на 25 юни тази година на сцената на ДТ „Рачо Стоянов“ и от тогава до сега гастролира по българските и чуждестранни театрални сцени. Спектакълът е носител на две награди – „за постижение в театралното изкуство“ и „за сценография и костюмии“, от XI-я Открит театрален фестивал „Хомо луденс“ в украинския град Николаев, който се проведе от 9 до 12 октомври 2019 г. Участието на габровската трупа беше по покана на Николаевския академичен художествен руски драматичен театър.

В най-новия хит на Габровския театър, режисьорът Петринел Гочев предлага нов прочит на класическия текст от Антон Страшимиров, като извежда темата за родствените отношения през погледа на различните поколения. Това е шестият спектакъл, който той създава заедно с габровската трупа. С нея работи като щатен режисьор от началото на сезон 2018/2019. В постановъчния екип влизат художникът Даниела Николчова, композиторът Ян Руменин, хореографът Светлана Цвяткова, фотографът Росина Пенчева и помощник-режисьорът Гинка Дичева. Успешното партньорство между режисьора Петринел Гочев и композитора Ян Руменин започва още през 2015 г., когато съвместните им музикални търсения родиха едно от култовите заглавия на габровския театър „Жана д’Арк“. Следва работата им по един от последните хитове „За Първото българско царство: Отшелника“ през 2018 г.

Ролята на свекървата Костанда изиграва Надежда Петкова, която работи с Петринел Гочев от 2013 г. насам. В неговия спектакъл „Ромео и Жулиета“ тя игра Дойката, което ѝ донесе номинация за „Икар“ през 2014 г. за поддържаща женска роля. Друг познат на публиката актьор – Димо Димов, пресъздава образа на Баба Неделя. Подобно режисьорско решение зрителите срещат и в постановката „За Първото българско царство: Отшелника“, където мъже-актьори играят някои от женските персонажи. Съвместната работа на Петринел Гочев с актьорите Надежда Петкова и Димо Димов натрупа завиден шестгодишен опит и може да бъде проследена в четири негови постановки: „Ромео и Жулиета“, 2013 г., „Жана д’Арк“, 2015 г., „За Първото българско царство: Отшелника“, 2018 г. и „Свекърва“, 2019 г.

Актьорът Стоян Руменин пресъздава образа на Велчо-Свилен – син на Костанда. Като негова съпруга – Дечка, играе Велислава Маринкова. Живко Гущеров влиза в ролята на Павел Кереков – брат на Дечка, а Госпожа Керекова е пресъздадена от Тони Христова. Адриана Димова играе Дафинка – дъщеря на Баба Неделя, а Ангел Калев се превъплащава в образите на Поручик Дойчинов и Доктора. Гинка Дичева освен като помощник-режисьор на спектакъла, се изявява на сцената в ролята на Слугинята.

С новия прочит на комедията, режисьорът Петринел Гочев и габровската трупа закачливо намигват към традиционни теми за различията между поколенията, липсата на диалогичност и желание за разбиране на другия. Към тях се прибавя горещият въпрос дали понякога възрастните не пречат и не ограничават правото на избор на младите, как се понася тежестта на родството когато семейното неразбирателство се вихри като на истинско бойно поле. В по-дълбок план тук ще намери място и темата за свободната воля. Всеки от нас я има, но дали всеки от нас успява да я упражни свободно? Публиката се озовава в познати комични ситуации, които могат да се случат на всеки когато попадне във водовъртежа на войната между снаха и свекърва, когато се замесят чужди меркантилни интереси и когато едно дете ще се окаже носител на семейния мир и щастие. Звучи ли ви познато или пропуснахме нещо?

Екипът на Габровския театър пое за втори път предизвикателството да постави популярната комедия „Свекърва“ от Антон Страшимиров. От първата постановка, играна на габровска сцена в сезон 1952/1953 г., до сегашното представление са изминали 67 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови