Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Филмите в Международния конкурс на София Филм Фест

OFFNews 21 февруари 2014 в 22:23 4070 0

Кадър от филма
Кадър от филма "Падаща звезда".

Представяме филмите, които ще се състезават за наградата на Международния конкурс на София Филм Фест (СФФ) 2014.

Редица кинопродукции с награди за първи и втори филм от всички континенти са кандидатствали за тазгодишното издание на СФФ.

От тях са избрани 12 заглавия:

„Задънена улица“ („Trap Street”, 2013) на режисьорката Вивиан Цю е трилър, който ни пренася в интригуващия свят на Китай, разделен на две: на компютърно грамотните, живеещи в съвременния свят, и тези, които не могат да забравят времето, преминато със скоростта на светлината от Културната революция в Китай до днес.

В бездната между двете части цензурата и укриването на истината малко по малко унищожават свободата.

„Срещи на сляпо“ („Blind Dates”, Грузия, 2013) на Леван Когуашвили е впечатляваща трагикомедия за тихото отчаяние от ергенството и непрестанното търсене на истински стойностно общуване.

40-годишният учител Сандро и приятелят му Ива решават да прекарат уикенда на дъждовното крайбрежие, където се запознават с фризьорката Манана.

Но съпругът на Манана излиза от затвора и скоро Сандро се оказва забъркан в схема, която ще го принуди да избира между любовта и честта.

В „Късметът на лъжеца” („Liar's Dice“ - Индия, 2014) Гиту Мохандас проследява историята на младата Камала и дъщеря й Маня.

Камала напуска родното си планинско село, за да търси изчезналия си съпруг – строителен работник на опасен градски терен. Двете с Маня се отправят първо към окръжния център Шимла, а след това до Делхи.

По време на пътуването си те срещат загадъчния Науазудин, който неясно защо става техен неохотен водач и защитник.

„Жирафада” („Giraffada”, Палестина - Италия - Германия - Франция, 2013) на Рани Масала комбинира сърцераздирателна драма и хаплива ирония във филм, вдъхновен от действителна история.

Десетгодишният Заид е самотник, който предпочита компанията на жирафите Рита и Брауни пред тази на грубите си съученици.

По време на израелска ракетна атака Брауни изпада в паника и се наранява, а след това умира.

Заид отива с баща си до израелски зоопарк, за да откраднат жираф и да го вкарат незаконно в Палестина...

„Отрова за мишки” (България, 2014) на Константин Буров ще има своята световна премиера в програмата на София Филм Фест.

Разказана е историята на четири момчета от ТВУ, попаднали там за различни престъпления.

„С „Отрова за мишки” се опитваме да погледнем към годините на прехода от по-различен и неочакван ъгъл. През очите на главните герои – крадци, това е време без никакви ценности и идеали, време, в което всичко може да се открадне, купи и продаде”, споделя режисьорът.

„Лоното” („The Fold”, Великобритания, 2014), с участието на Катрин МакКормак, Дакота Блу Ричардс и Марина Стоименова, е игралният дебют на Джон Дженкс.

Англиканският пастор Ребека Аштън (Катрин МакКормак) заминава за Корнуол, за да превъзмогне смъртта на дъщеря си.

Там тя среща българката Радка (Марина Стоименова), която спи в църквата й.

Майчиният инстинкт на Ребека я кара да защити момичето и тя започва да преподава английски в местен център, където двете се сближават. 

„Дубровски” („Дубровский”, Русия, 2014) на Кирил Михановски и Александър Вартанов е съвременна интепретация на класическата повест на Александър Пушкин.

Владимир е успял банкер и редовен посетител в нощните клубове, Маша – старателна възпитаничка на английски колеж и примерна дъщеря.

По всичко изглежда, че двамата ги очаква прекрасно бъдеще, но неочаквана вражда между ексцентричните им бащи ще принуди наследниците да изживеят драмата на Пушкиновите герои.

Испанският филм „Падаща звезда” („Stella Cadente”, 2014) ни пренася в Испания в началото на 1870 г., по време на управлението на Амедей VI Савойски.

В режисьорският дебют на опитния продуцент Луис Миняро по необикновен начин се усеща държавната криза като източник на вдъхновение и съпротива.

Кралят се затваря в себе си, за да избяга от самотата и проблемите си. Ситуацията извън двореца е несигурна и зад защитните стени Амедей и слугите му се отдават на игри, любовни авантюри, пиршества и меланхолия.

В този подобен на лабиринт кино разказ историческият филм скоро се превръща в мюзикъл с френски шансони и замечтана мелодрама.

„Ментол” („Menthol”, САЩ, 2014) на Мика Ван Хоув е мрачен и разголващ портрет на американския младежки нихилизъм през XXI век.

Забавлението с наркотици, видеоигри и алкохол на четирима двайсетинагодишни приятели приключва по ужасяващ начин, когато те прегазват и убиват млада жена...

Дебютът на Мина Джукич „Непослушните” („The Disobediant“, 2014) e очарователен филм за абсурдите в любовта.

Естетски и романтичен, бунтарски, визуално лиричен и в същото време игрив, даже леко развратен, „Непослушните” среща отново двама бивши любовници Лени и Лазар, все още млади и изтъкани от наивност и страх.

По повод филма на Мина Джукич критиката възкливка: „Тя е един млад и вълнуващ талант, чийто филми си заслужава да гледате!

Ще ви изненада един нестандартен кинопоглед с леко намигване към ранните филми на Милош Форман.”

„Губя себе си” („Lose My Self”, 2014) на немския режисьор Ян Шомбург разказва за невъзможността да спреш или предотвратиш неизбежното, за една диагноза и начинът, по който хората се справят с нея.

Лена се разболява от менингит. Следва ретроградна амнезия, което означава, че тя не разпознава никого, включително и самата себе си.

Това е втори филм за режисьора, който по интригуващ начин предава фундаменталните въпроси за свобода, избор и изграждането на самоличност.

Италианско-словенската копродукция „Зоран, моят племенник идиота” („Zoran My Nephew the Idiot”, 2013) участва като проект на София Мийтингс преди години и е разказ за една неочаквана среща.

Паоло Бресан е 40-годишен неудачник, циничен мизантроп, професионален пияница и лъжец.

Неочаквано в  живота му се появява 15-годишният му племенник Зоран, „наследен” от далечен словенски роднина, който е ужасно добър на дартс, а ежегодният шампионат е с награда 60 хиляди евро...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews