Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Филми и видеоинсталация на Ромео Кастелучи ще видим от днес до 2 октомври в Топлоцентрала

Венци Мицов 29 септември 2022 в 10:06 1203 0

Кастелучи - Божествена комедия - Чистилище

Снимка Кастелучи

Кастелучи - Божествена комедия - Чистилище

С филмите “Театрон” и “Божествена комедия” и видео инсталацията-пърформанс “Третия райх” Регионалният център за съвременни изкуства Топлоцентрала ни кани да съпреживеем света на Ромео Кастелучи, знаменитият “майстор на въображаемото” в съвременните сценични изкуства.

Обединени в цикъла “Света на Кастелучи”, между 29 септември и 2 октомври в РЦСИ Топлоцентрала ще бъдат представени биографичният филм за Ромео Кастелучи “Театрон”, запис на трилогията му “Божествена комедия”, създадена за фестивала в Авиньон през 2008г. и изиграна в Папския дворец там, и видео инсталацията-пърформанс “Третия райх”,
която ще ни изправи пред образа на наложената комуникация и нейната репресивана езикова машина - ще са ни нужни тапи за уши и силна психика, за да не се огънем под нейната брутална сила.

Режисьор, сценограф и костюмограф, италианецът Ромео Кастелучи е познат на света като създател на театъра като тотално изкуство за цялостно преживяване. Спектаклите му са поставяни на сцените на най-престижните театри и опери в света и представляват истинско упражнение по културен шок: в тях винаги се преплитат екстремно насилие и парадоксална нежност, алхимията между които оставя трайна следа в психиката на зрителя - “Зрителят трябва да бъде разтърсен из основи.”

ТЕАТРОН - 29 септември, 19:30 ч., Зала 1 на РЦСИ Топлоцентрала
Премиера за България

Биографияният филм “Театрон”, който ще видим следващия четвъртък в Топлоцентрала, е създаден от Джулио Боатро, филмов и театрален режисьор, роден във Венеция. Документалната лента е представена за първи път в Segal Center в Ню Йорк през 2018 г., а по-късно същата година е наградена за най-добър документален филм на фестивала New Renaissance в Лондон. Премиера за България. След прожекцията ще се състои лекция на проф. д.н. Камелия Николова върху творчеството на Ромео Кастелучи.

Ромео Кастелучи е сложен артист, един от главните герои на съвременния театър. През последните тридесет години Кастелучи и неговата театрална трупа Socìetas Raffaello Sanzio поставят представления в цяла Европа и се превръщат в един от лидерите на авангардния театър. ТЕАТРОН рисува портрета на един уникален творец: имената на Ромео и Клаудия Кастелучи се свързват със свидетелствата на драматурзи, композитори, хореографи, критици и актьори, които са си сътрудничили с тях.

БОЖЕСТВЕНА КОМЕДИЯ - 30 септември, 19:30 ч., Зала 1 на РЦСИ Топлоцентрала
Премиера за България на заснетия спектакъл

"Божествена комедия" е епична театрална трилогия, която Ромео Кастелучи представя на фестивала в Авиньон през 2008 г. Ад, Чистилище и Рай са три отделни творби, признати по целия свят. За Кастелучи пренасянето на "Божествена комедия" в театрална среда е начин да отрази текста в неговата собствена зрелищна природа, като улови визуалното, слуховото и обонятелното измерение на Дантевите перипетии. Изследването на Кастелучи се върти около понятието за хоризонт: докато трагедията се занимава с неговите граници, комедията дори не го забелязва. “Божествена комедия” на Данте е един от най-важните текстове на западната цивилизация и един от стълбовете на европейската идентичност още от Средновековието. Нейното историческо и символично значение тежи върху творчеството на Кастелучи, който създава калейдоскоп от визии чрез събуждане на емоции, които винаги са напрегнати и отворени.

Продължителност на прожекцията – около 120 мин. с 10-минутен антракт.

ТРЕТИЯТ РАЙХ - 1 и 2 октомври, Зала 1 на РЦСИ Топлоцентрала от 19:30 и 21 ч.
Премиера за България

Видео-инсталация и пърформанс с 50-минутна продължителност, които ще можем да видим 4 пъти в два последователни дни. Инсталацията представя спектър от всички съществителни имена, открити в италианския речник (и преведени на други езици). Те се прожектират последователно, една по една, на голям екран и представляват всички обекти в реалността, които имат собствено наименование. Бързината на тази прожекция е определена спрямо способността на ретината и паметта ни да разчетат дума, която се появява за миг, с продължителност една двадесета от секундата. Това свива погледа ни, който скоро достига критичната точка, в която настъпва сливане точно преди възприятието ни да се изгуби съвсем. В резултат на бързината вече не е възможно да се разграничат отделните думи. Някои от тях ще оставят следа в паметта на наблюдателя, докато повечето ще бъдат изгубени и забравени. Зрителят, беззащитен пред това темпо, е подчинен на човешкото слово като въпрос на количество. Не какво, а колко. Този яростен сноп от съществителни не оставя място за избор.

Звук: Скот Гибънс, хореография и интерпретация - Глория Дорлигуцо. Инсталацията съдържа силни звукови ефекти и премигващи светлини. Не се допускат хора с епилепсия и фоточуствителност, както и за посетители под 12-годишна възраст.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews