Азия идва на 'Моста на влюбените'

17 държави представят културата, бита и природата си във фотоизложбата 'Магията на Изтока'

ОFFNews 10 май 2019 в 10:40 2330 0

С официално събитие, в присъствието на кмета на София – г-жа Йорданка Фандъкова и ръководителите на дипломатическите мисии на участващите във фотоизложбата азиатски държави, ще се открие изложбата „Магията на Изтока“ на 13-ти май, от 15 ч. на „Моста на влюбените“, НДК.

17 държави представят културата, бита и природата си с уникални фотографии, правени в различни райони на екзотична Азия: Бангладеш, Виетнам, Емирство Кувейт, Индия, Индонезия, Иран, Ирак, Китай, Монголия, Обединени Арабски Емирства, Пакистан, Палестина, Република Корея, Саудитска Арабия, Тайланд, Филипини и Япония.

Фотографиите ще бъдат на разположение за свободно разглеждане от столичани и гости на града на „Моста на влюбените“ до 26-ти май. Изложбата е част от предварителните събития по повод предстоящия Фестивал на азиатската култура, който ще се проведе за трети пореден път на сцена „Лятната естрада“ и прилежащите ѝ алеи в Борисовата градина на 15-ти юни, от 10 ч. до 20 ч.

Превърналият се вече в традиционен празник на културите от азиатския континент и тази година ще предложи на посетителите си повече от богата и разнообразна програма: множество сценични танцово-музикални и театрални изпълнения, бойни изкуства, дефилета, традиционни ритуални изпълнения, кулинарни предложения, ателиета за малки и големи по танци, йога, настолни игри и ръкоделия, сувенирни кътове и кътове за отдих и почивка.

Освен представянето по запомнящ се начин на мноогообразната азиатска култура, събитието се обявява за втори път в полза на благородна кауза на фондация „За Нашите Деца“ – тази година - сигурна семейна среда за всички деца и подкрепа на родителите още от първия миг. Средствата от събитието организацията ще инвестира в подкрепа на уязвими семейства в риск от раздяла и ще спаси от изоставяне поне 15 деца в ранна възраст.

Фестивалът е с вход свободен, но насърчава посетителите да участват в благотворителната томбола като закупят билетче, с което помагат за това по-малко деца да бъдат изоставени от своите родители и да прекарат първите години от своя живот в самота и изолация, далеч от пълноценна грижа и обич. Посетителите, закупили билети, ще имат възможността да спечелят награда от многобройните партньори-дарители на фестивала, сред които и най-голямата награда – двупосочен билет за двама до азиатска държава по избор, предоставен от дългогодишния партньор на събитието – Turkish Airlines.

Събитието се осъществява и тази година в партньорство с Държавен културен институт към Министерството на външните работи, Министерство на туризма, Министерство на културата и Столична община.

Фестивалът на азиатската култура в София се провежда за първи път в България през 2017 г., благодарение на взаимното сътрудничество между дванайсет азиатски посолства и почетни консулства, както и благодарение на любезната подкрепа на Държавния културен институт към Министерството на външните работи, Министерство на туризма и Столична община на Република България. Фестивалът има своето успешно второ издание през 2018 г. под името „Цветовете на традициите“, когато събира 16 453 лв. в подкрепа на деца в приемни семейства. Предстоящото трето издание „Магията на изтока“ (15.06.2019 г.) има за цел отново да обедини дипломатическата общност в България, да служи като мост между култури, да създава среда на партньорство, приятелство и спомагателство.


Фондация “За Нашите Деца” е българска неправителствена организация, която от 1992 година подкрепя уязвимите български деца и техните семейства. Наше вярване е, че животът в семейство е ключов фактор за развитието на всяко дете особено в ранна възраст, защото само в сигурна семейна среда, с топлина и обич, то може да развие пълния си потенциал. Отдадени на тази кауза, вече 27 години ние развиваме механизми и обучаваме специалисти, които да подкрепят родителите емоционално и психологически още в първите моменти, когато най-силно се нуждаят от това, така че да не изоставят своето дете. Управляваме и развиваме услуги и програми, фокусирани върху превенция на изоставянето и подкрепа на родните семейства. Водещи принципи в нашата работа са навременната подкрепа и ранната интервенция – основи за развитието на всяко дете. От създаването си фондация „За Нашите Деца“ е подкрепила повече от 12 800 деца и семейства, като само за изминалата година те са 1600. През 2018 г. екипът на организацията е предотвратил изоставянето на 298 деца в ранна възраст.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови