Книги: 5 заглавия, които препоръчваме през юни

OFFNews 05 юни 2020 в 08:44 6795 0

Снимка Pixabay

Как изглеждат днес и утре през погледа на Иван Кръстев, истински разказ на нобелист за границата между нормалността и лудостта, ново заглавие от майстор на криминалета Джон Гришам - OFFNews подбра някои от интересните нови заглавия след месеците на затишие на книжния пазар.

Покъртителен разказ от носителката на Нобеловата награда за литература за 2015 г. Олга Токарчук, изследващ размитите граници между здравия разум и лудостта, между желанието да въздадеш лична справедливост и вкоренения навик да спазваш обществените норми.

Когато в отдалечено планинско село е намерен труп на мъж, заобиколен от дивечови следи, сякаш няма съмнение, че човек е станал жертва на животинско изстъпление… 

Прецизно омесен от различни съставки – трилър, криминална мистерия, хроника на унищожаването на природата от човека, философски трактат за естеството на битието и почит към английския поет романтик Уилям Блейк – този роман трудно подлежи на категоризиране.

„Да се напише книга само за да се разобличи убиецът, е загуба на време и на хартия“, споделя Токарчук. Тук разкриването на убийствата със сигурност е само плъзгане по повърхността на сюжета.
Поканени сме да стигнем толкова навътре в тази дръзка и мрачно-красива мистерия, колкото ни стигат силите – емоционални и читателски.

Издателство ICU. Преводач: Силвия Борисова

Както писателите могат, Георги Господинов сякаш е предусетил онова, което само допреди месеци беше немислимо. „Времеубежище“ ни кани да поговорим за света от вчера и света утре. За дома и клиниката на този свят. Ще срещнем отново познатия ни герой Гаустин, който тук взема нещата в свои ръце. Героят, който прекосява времената като река, се е посветил на една мечта - да лекува чрез минало. Неговата клиника за минало се превръща в убежище за губещите памет. Докъде може да се разрасне тази мечта или обсесия? Колко минало може да понесе човек? В началото залогът е една клиника, в краят на романа – един континент. Ще видим как се живее във възстановка, какво става, ако се вдигне априлско въстание в Борисовата градина или осъмнем, марширувайки пред мавзолея. Къде в София обучават „статисти за революции“? Романът ни води из Цюрих, София, Виена, Сараево, Бруклин и други места и времена. А страшното и смешното в тази книга вървят ръка за ръка. Има страници, които разсмиват и стряскат едновременно.

Издателство "Жанет 45"

Завършена в началото на май 2020, книгата излезе на български на 28 май. Предстои премиерата ѝ на още 18 езика през юни.

Как ще изглежда светът след пандемията? Какви ще са последиците от нея за демокрацията? Какво ще стане с Европейския съюз? Как ще се промени начинът ни на живот? Тези въпроси са в основата на новата книга на Иван Кръстев. Авторът описва защо кризата, предизвикана от коронавируса, се различава фундаментално от всяка друга, която е преживявал светът през последните 30 години.

"Главната особеност на това да разполагаш с абсолютна власт е свободата да решаваш сам коя криза заслужава реакция, а COVID-19 отнема тъкмо тази свобода. Нищо чудно, че четиримата лидери, които най-упорито отричат съществуването на пандемия, са авторитарни: бразилският президент Жаир Болсонаро, беларуският тиранин Александър Лукашенко, автократичният президент на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов и никарагуанският диктатор Даниел Ортега. Тези четиримата, които Оливър Стюнкел, преподавател по международни отношения във фондация „Жетулио Варгас“ в Сао Пауло, нарече „Щраусов алианс“, са най-доброто доказателство, че COVID-19 не е мечтата на диктатора. За тях четиримата пандемията е по-скоро заплаха и ограничение, а не възможност. Характерът ѝ на глобална криза, на която всички правителства по света трябва да реагират, всъщност ограничава властта на авторитарните управници", пише Иван Кръстев.

Издателство "Обсидиан"

На 4 юни излиза най-новият роман на Джон Гришам „Ветрове над Камино“, който вече оглави класацията на "Ню Йорк таймс". С това вълнуващо лятно четиво Гришам ни отвежда в рая за малко слънце, пясък и криминална загадка. 

За втори път в своята кариера освен големия трилър, който излиза традиционно в края на годината, Джон Гришам пише и един по-ведър роман – пак с криминална загадка, но без адвокати, прокурори и съдебни процеси.

Брус Кейбъл, собственик на книжарница и търговец на редки издания, се подготвя за гостуването на Мърсър Ман, чийто втори роман е станал бестселър. Но ето че ураганът Лио се насочва към острова. Когато губернаторът на Флорида разпорежда незабавна евакуация на жителите на Камино, повечето от тях бягат на континента. Брус обаче решава да остане. Лио е опустошителен: доста къщи, хотели и магазини са разрушени, наводнени са улици, загиват десетина души. Изглежда, че една от жертвите е Нелсън Кер, приятел на Брус и автор на трилъри. Но раните на главата му подсказват, че по-скоро става дума за убийство.

Издателство "Обсидиан"

По крайбрежието на Брайтън кипи нестихващо веселие. Ала вгледаш ли се отблизо, се разкриват пукнатини, които отвеждат към мрачен и подземен свят. Там бушува гангстерска война, а престъпният живот е издигнат на пиедестал. Седемнайсетгодишният Пинки извършва безмилостно убийство, а в опита си да избяга от правосъдието се запознава с невинната и добродетелна Роуз. Двамата бързо затъват във водовъртежа на местната мафия и в противоречивите си чувства един към друг. Тя е готова за нов живот с него, a той изпитва омраза към всичко естествено и човешко. Реални убийства в Брайтън тласкат Греъм Грийн да напише „Кеят на злото“. Така английският град се превръща в декор за една от най-зловещите книги на автора, който с цялото си творчество повдига въпроса за морала в човешката природа. Безспорна класика в модерната литература, романът превежда през деветте кръга на ада, за да покаже, че след тях невинаги има изкупление.

Издателство "Кръг"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови