Новата сглобка в НС: Kак още преди година започнаха опитите за елиминиране на машинното гласуване

Хартиената коалиция се разшири до конституционно мнозинство от 177 гласа два дни преди местния вот

Йорданка Веселинова 27 октомври 2023 в 18:11 2767 1

Архив

Снимка БТА/Владимир Шоков

Десислава Атанасова и Делян Пеевски

По-малко от 40 часа преди вота за местна власт в парламента се роди нова сглобка, която бавно и полека още преди една година започна опитите за пълно елиминиране на машинното гласуване.

Днес, след поредица от политически маневри, фалшиви скандали, псевдо искане на вот на недоверие, протести и обвинения, се случи ново преконфигуриране в Народното събрание, в което влязоха пет от шестте парламентарни групи - ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП, ИТН, че и напусналият две партии и претендент за кмет на столицата Радостин Василев. Така хартиената коалиция се разшири до конституционно мнозинство от 177 души, които в един тон поискаха пълно премахване на машините за местните избори тази неделя. Паралелно с това се чуха и призиви за арести, обвинения в изборни манипулации и дори държавен преврат.

Подготвянето на почвата за пълното премахване на машинното гласуване обаче не започва днес с въпросния доклад на ДАНС, който предизвика спомени за аферата "Костинброд" отпреди 10 г. Напротив, всичко започна преди повече от година с внесените от БСП поправки в Изборния кодекс.

Първо действие: Връщане на хартиената бюлетина

Датата е 19 октомври 2022 г. - първият ден на 48-ото Народно събрание. Парламентът не успя да си избере председател цели три дни. За сметка на това, още в първия ден лидерът на БСП Корнелия Нинова и редица червени депутати внасят проектозакон за промени в Изборния кодекс, с които се предлага връщането на хартиената бюлетина. Това е вторият път, в който левицата опитва да прокарва промените, като първият опит бе бламиран с гласа на Крум Зарков, който се противопостави на собствената си група. 

Впоследствие Радомир Чолаков от ГЕРБ, тогава председател на правната комисия в парламента, вкарва текстовете на БСП като първа точка в първото заседание на комисията. Текстовете минават без проблем. На 2 ноември председателят на НС Вежди Рашидов предлага промените в ИК да се гласуват и на първо четене в пленарната зала. Следва яростен отпор от "Продължаваме промяната" и "Демократична България", но БСП се съюзи с ГЕРБ-СДС и ДПС, и трите партии формираха "хартиената коалиция", с чиито гласове започна прекрояването на изборните правила. 

След точно седем дни - на 16 ноември, проектозаконът за промени в Изборния кодекс влиза в правната комисия. Изненадващо първоначалните идеи на БСП са разширени с над 100 предложения на ГЕРБ и ДПС, които излизаха извън обхвата на текстовете, но въпреки това влязоха за гласуване в пълен разрез с правилата на НС. И така гласуването започна... и продължи до зори. Това бе и въпросното 18-часово заседание на правната комисия, което започна следобед на 16 ноември и приключи в 07:56 ч. на 17 ноември. През това време хартиената коалиция на практика ликвидира машинното гласуване, превръщайки машините в обикновени принтери, премахна район "чужбина" и заличи критичния Обществен съвет към ЦИК. 

След протести, редица критики и пълен бойкот от страна на ПП и ДБ хартиената коалиция отстъпи от някои от прокараните текстове, но пък остави осакатеното машинно гласуване. На новия прекроен Изборен кодекс президентът Румен Радев наложи вето, което не бе уважено. Впоследствие ПП и ДБ сезираха Конституционния съд, но решение по това дело до днес няма.

Важно е да се отбележи, че паралелно с гласуването на промените, вървеше и опорката "машините могат да се манипулират, а резултатът - изкривяван". Тогава се появи за първи път и идеята на ДПС за пълно премахване на машинното гласуване и въвеждане на сканиращи машини, които само сканират хартиената бюлетина. Тази идея не бе подкрепена, но впоследствие стана любима на всички.

Второ действие: Дискредитирай машинния вот с фалшиви герои и фалшиви новини

В началото на септември, точно седмица преди старта на предизборната кампания, хартиената коалиция се възроди и си създаде комисия срещу машините. Инициативата отново дойде от БСП и отново бе поета от ГЕРБ и ДПС като начин за елиминиране на машинния вот. Тоест, сценарият отпреди година се повтори.

Левицата продължава да обяснява срива в резултата си на изборите с удобното машинно гласуване, като в защита на тази теза се подхвърлят опорки за раздаване на кодове, "ала-бала с президента" и прочее. 

За сравнение, на вота на 2 октомври 2022 г., преди промените в Изборния кодекс, БСП получава 232 958 гласа, или 9,30%. На вота на 2 април 2023 г., след промените в Изборния кодекс, партията на Нинова се срива до 225 914 гласа, или 8,93%. Но кой ти помни.

Всичко върви нормално, като комисията е създадена с намерението да проверява дали машинното гласуване е сигурно. Изненадващо обаче в средата на предизборната кампания, в период, в който депутатите са във ваканция, се свиква първото извънредно заседание на комисията, на което депутатите ще изслушват... Станислав Цанов. Гостът бе представен на сайта на НС като "поддържащ свой ютуб канал". Изслушването му, както се и очакваше, се превърна в панаир, по време на който се чуха какви ли не обвинения и истории и нищо съществено за машините.  

Панаир в парламентарна комисия заради гостуването на ютубъра Станислав Цанов

Станислав Цанов бе поканен да говори за негов експеримент с машините и предполагаеми заплахи от Алексей Петров. Но в хода на заседанието се разбра, че той изобщо не е провел такъв експеримент и няма какво да каже за машините, освен общи приказки. Но заседанието на органа се превърна в лакмус за преконфигурирания политическия пейзаж. 

"Има такъв народ", която през 2021 г. в навечерието на Великден въведе изцяло машинно гласуване, се отрече трижди от него и заяви, че заради машините са изпаднали от Народното събрание (не заради двата последователни отказа на Слави Трифонов да състави кабинет - първият път, когато ИТН е втора политическа сила, и втория - когато спечели изборите с над 600 000 гласа при машинен вот - б.а.)

Обрат дойде и от страна на "Възраждане", която в онова 18-часово заседание защитава машинното гласуване и искаше видеонаблюдение. Днес обаче депутатите на Костадин Костадинов рязко смениха посоката и поискаха само хартиени бюлетини.

Трето действие: Втори Костинброд

Третото действие на пиесата на хартиената коалиция наблюдаваме днес, броени часове преди вота. Сценарият, макар и леко освежен, е дежа вю на т.нар. афера "Костинброд". 

Костинброд 2: ГЕРБ, ДПС и ИТН видяха измама в нещо, което всъщност гарантира честността на изборите

Всичко започна на така и несъбралото кворум пленарно заседание днес, на фона на което ИТН заговори за манипулация на вота, базирайки се на доклад на ДАНС. Основната теза е че, два дни след като ЦИК направи публично генериране на т.нар. хеш код - един от ключовете за защита на машините, зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов влиза в залата, повтаря цялата процедура, снима с телефона си и сваля информацията на флашка.

В този дух Тошко Йорданов настоя на тези избори да не се гласува с нито една машина. Сценаристът лансира и гръмкото обвинение за държавен преврат. На свой ред санкционираният по "Магнитски" неформален лидер на ДПС Делян Пеевски атакува кабинета, който... крепи. Той поиска от ПП-ДБ да се откажат от машинното гласуване и Михаил Стоянов да бъде уволнен, защото в противен случай ще свали доверието си от правителството. Председателката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова пък настоя ДАНС да сезира прокуратурата по най-бързия начин. Тя намекна още, че след изборите ще има основание да се иска касиране на вота. Атанасова също призова в неделя да се гласува само с хартия. Без никаква изненада "Възраждане" поиска оставка на кабинета заради пробив в националната сигурност, както и арест на зам.-министър Стоянов. Към общия хор в новата коалиция се присъедини и червената лидерка Корнелия Нинова, която обаче не даде категоричен отговор на въпроса как се манипулира принтер, само съобщи, че можело машината да разпечата грешен резултат, а избирателят да не види.

Можеш ли да хакнеш принтер и защо е тоя зор да върнат хартията?

На този екзистенциален въпрос дали обикновен принтер, каквито днес са машините за гласуване, благодарение на хартиената коалиция, отговор даде министърът на електронното управление Александър Йоловски.

"На машините не може да се сложи софтуер, който да променя резултатите. Хеш кодът е публичен. Машините работят като принтер. Те отпечатват разписка, на която може да бъде видян гласът, подаден от всеки гласоподавател", обясни той.

На свой ред на извънреден брифинг ПП-ДБ определиха акцията срещу машините като "фалшива новина и предизборна манипулация".

OFFNews припомня, че с промените на хартиената коалиция паметта на машините не влияе на крайния резултат. С прекрояването на изборните правила за действителен глас се счита онова, което секционната коалиция е преброила - машинни разписки и хартиени бюлетини. Разписките и това, което те са отчели, не са нещо закодирано и скрито - след гласуването всеки избирател проверява какъв глас е отчела машината. Важно е да се отбележи, че невалидни бюлетини с машинно гласуване няма.

Именно невалидните бюлетини обаче са един от начините за манипулация на вота. В Ютуб дори има насоки на доскорошния шеф на пловдивската организация на ГЕРБ Иван Тотев, който обучава партийния актив как да правят невалидни бюлетини.

Разследване на OFFNews от 2015 г. пък показва защо ГЕРБ, ДПС и БСП толкова мразят машините. 

Изборите от 2015 г. са исторически за българското политическо мошеничество. Те надграждат и надхвърлят завета на Сталин - няма човек, няма проблем. Не само е (меко казано) съмнително дали много от комисиите са преброили правилно гласовете в урните. Съмнително е дали изобщо протоколите на комисиите са стигнали до ЦИК или някой ги е преправил по пътя.

Защо е тоя зор да върнат хартиените бюлетини? Нека си припомним изборите от 2015 г.

Нещо като епилог: Нов Изборен кодекс и ново правителство?

Дали след изборите правителството ще падне е въпрос с незвестен отговор. Днес Делян Пеевски заплаши, че ДПС ще свали кабинета, ако зам.-министърът на електронното управление не бъде уволнен, а ПП-ДБ не се откаже от машинното гласуване. На свой ред съпредседателят на коалицията Кирил Петков обяви, че нямат никакъв проблем да се гласува само с хартия, но това решение е на ЦИК, а не на партиите. Така от ПП-ДБ не отговориха на искането на Пеевски. 

Не само машините, но и резултатът от вота ще пренаредят позициите на партиите в коалицията. Именно от резултатите ще зависи дали сглобката ще продължи да съществува и в какъв формат, или ще имаме нова некоалиция. 

Почти сигурно обаче е - машините си отиват. Още преди изборите редица депутати от ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ коментираха, че имат готовност да прекроят отново изборните правила, но след изборите. Партиите обсъждат въвеждането на скенерите на ДПС и връщането на изцяло хартиено гласуване.

Машинно гласуване, ама друг път: ГЕРБ и ДПС не отстъпват от хартиената бюлетина

Местните избори са важни, може би най-важните в държавата, тъй като вотът се контролира на най-ниското държавно ниво - чрез работещите в администрацията по места, социални помощи, безплатни дърва за огрев и прочее, за които отговорни са кметовете. Поредният скандал, който изцяло дискредитира машинното гласуване, цели да опорочи изцяло гласуването и да прати избирателя за гъби. Ниската избирателна активност пък дава сила на контролирания и купения вот.

Кой ни кара да ходим за гъби

Призив за активно гласуване дойде и от бившия правосъден министър Надежда Йорданова:

"ГЕРБ, ДПС, БСП, ИТН и Възраждане атакуват демокрацията като се опитват да спретнат Констинброд - 2, но този път за гласуването с машини. Излезте и гласувайте на 29 октомври. Вашият глас е най-силното оръжие срещу тези манипулации. Вашият глас е най-силната защита срещу страха, който се опитват да сеят.Вашият глас е най-силния отпор, който може да дадете на това безобразие", написа тя във Фейсбук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4038

1

Moirae

27.10 2023 в 18:32

Непосредствена е връзка между днешната постановка на антиевропейската сбирщина, краденето на гласове и корупцията по високите етажи. ДАНС пък се прояви като диригент, който зададе тона на цялата корумпе-сбирщина. Контрапункт на самата себе си.
 
X

Да помогнем на украинските деца!