ПП коментира обвинението за злоупотреба с кодовете за машините за вота (видео)

Кристина Минчева, Десислава Колева 27 октомври 2023 в 14:10 8889 3

ПП-ДБ

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Продължаваме промяната - Демократична България

На извънредна пресконференция "Продължаваме промяната-Демократична България" коментираха обвиненията на ГЕРБ-СДС, "Има такъв народ" и "Възраждане" към заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнев, че е копирал кодовете за машините за гласуване, като е заснел с телефона си процеса по неговото генериране. 

OFFNews излъчи изявлението на живо.

ГЕРБ губят изборите в София и други големи общини и заедно с ДПС измислиха тази фалшива новина, всичко тръгва от тази митична справка на ДАНС. След изборите трябва да се провери, но най-добре е ДАНС да не се занимава с изборите, така че нека ЦИК да решават. Изборите по закон се организират от ЦИК, те трябва да решат дали да има машини или не, заяви ген. Атанас Атанасов, ДБ.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков също подкрепи думите на Атанасов и обяви, че "не се страхуват да излязат на хартиен вот".

"Ние знаем, че те губят изборите в София. Даже знаем, че ГЕРБ могат да са трета политическа сила. Чудят се какво да измислят. Въобще не ни е страх да излезем на хартиен вот, голяма работа. Това, което е важно, е да излезем и да гласуваме, за да покажем, че вотът на българите е по-силен от всякакви манипулации", коментира Петков.

Христо Иванов (ДБ) обясни, че машините не отчитат изборния резултат и не могат да бъдат използвани за манипулация "такава, каквато се описва". Той посочи, че всеки ще си понесе отговорността, ако има нередности, но това не трябва да се отразява на провеждане на изборите. 

Божидар Божанов също обясни, че не може да се говори за манипулации, защото "накрая хората броят гласовете".

"Машините са принтери и кодът не отчита резултата. Не може да се твърди за каквито и да било манипулации, при положение че накрая хората броят гласовете. Всичко, което има в Министерството на електронното управление и предоставено за удостоверяване на тези машини, беше показано официално по реда на закона на партиите и коалициите, които се регистрираха, да го наблюдават. Тоест техните твърдения, че нещо е било снимано, се разпадат, защото всички партии сме имали достъп до това и то се случи в понеделник и миналия петък, и го има официално документирано в присъствието на ЦИК", каза Божанов и добави, че  единственото тайно нещо в целия процес са трите пароли, които членове на ЦИК са написали на един лаптоп.

Той обясни още, че изходният код не е два-три-пет реда, а около половин милион реда.

По отношение на управлението и дали то ще се запази след местния вот, Кирил Петков каза, че ПП-ДБ ще продължат да държат на принципите си и ако те се нарушават, няма да бъдат част от нещо, в което те не вярват.

"Не ние сме тези лидери, които всеки ден се появяват от някъде и започват да атакуват управлението. Ние ясно разбираме отговорността, която сме поели. Докато това управление е възможно, колкото и да е тежка цената, която плащаме, ние ще трябва да носим тази отговорност. Ако някой смята, че ежедневно ще атакува това управление, искам да предупредя, че това може да изглежда добро на тактическо ниво, но стратегически ще се плати висока цена", коментира Христо Иванов.

И призова държавните органи да направят проверка по случая.

"Ако зам.-министърът или някой друг е направил нещо нередно, да се носи отговорност, но това трябва да се случи след изборите", добави още Иванов.

Божидар Божанов обясни и процеса по удостоверяване, като посочи, че той се извършва от няколко екипа - два от тях са от Министерството на електронното управление.

"В този процес се проиграват всички варианти и те се документират. Кодът стои на флашки в ЦИК и за целите на удостоверяването в Министерството на електронното управление. Процесът на удостоверяване не е завършен поради това, че ЦИК твърде късно сключи договор със своя изпълнител. Министерството късно започна процеса и той все още не е довършен. Изходният код е превърнат в изпълним код, който е разпространен на машините, но постфактум процесът се довършва. Няма риск за вота", уточни още той.

Това, което виждаме, е, че ДАНС е използван като маша, за да се опитат да вдигнат интригата, смята Кирил Петков. 

За аферата първо съобщи председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. Той обяви, че е дошъл доклад от ДАНС, в който пише, че на 25 октомври, два дни след като ЦИК генерира хеш-код за защита на машините, зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнев е снимал цялата информация на личния си телефон и я е качил на флашка.

Думите му бяха повторени от ГЕРБ. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов също е бил на председателския съвет. Според него трябва да излезе решение на ЦИК, с което машинното гласуване да се обяви за невъзможно.

На извънреден брифинг министърът на електронното управление Александър Йоловски обясни, че кодът няма влияние върху изборния процес. Той добави, че е упълномощил зам.-министър Михаил Стойнев да изпълнява функциите, свързани с машинното гласуване. Машините отпечатват разписка, която удостоверява как е гласувал гласоподавателят, и тези разписки отиват в ЦИК, поясни Йоловски.

Именно публичното генериране на кода гарантира честността на машинния вот. На неговото генериране по традиция се канят всички партии, всички участници в изборите, медии, граждани. ДБ например от години призовава за публикуване на кода и настояваше партиите, неправителствените организации и учените ще имат пълен достъп до изходния код от софтуера на машините за гласуване, както повелява Изборният кодекс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

4

pisnamiotmutri

27.10 2023 в 20:29

Докато управляващите се оправдават, тези които не управляват решават вместо тях :D :D :D

900

3

нещото

27.10 2023 в 18:35

Навярно доклада до ДАНС е писан под диктовкатаа на хората на Пеевски .....

4038

2

Moirae

27.10 2023 в 15:27

За пръв път виждаме такива твърдения за машинния вот. Направо да се изненадаш и да започнеш да ревеш.

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика