Машинно гласуване, ама друг път: ГЕРБ и ДПС не отстъпват от хартиената бюлетина

Идеята на ДПС за сканиращи машини най-вероятно ще се сбъдне, но за европейските избори догодина

Йорданка Веселинова 21 юли 2023 в 06:00 4600 4

Надежда Йорданова

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Надежда Йорданова, ПП-ДБ

"Разбрали сме се за машини, да помислим как да направим изборния процес чист - дали чрез сканиращи устройства, дали да се четат. Поел съм ангажимент по тази тема да изчистим така нещата, че да няма зачерквани протоколи, да няма фира, която да срамува избирателните комисии."

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов преди почти два месеца, на 22 май, когато на заседание на парламентарната си група обясняваше защо партията му се отказва от първия мандат и ще подкрепи мандата на ПП-ДБ, с който бе избрано ротационното правителство "Денков-Габриел".

"Надежда всяка тука оставете"

Два месеца по-късно обаче, когато кабинетът е готов и политическите саги се разиграват около назначения и обяснения, че ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС не са в коалиция, Борисов се отмята от думите си. Местните избори вече чукат на вратата, а с това се подновиха и разговорите за отварянето на Изборния кодекс. Това бе потвърдено от съпредседателя от ПП-ДБ Христо Иванов в сряда.

Въпреки обещанията за връщане на машинното гласуване, протестите и делото в Конституционния съд, връщането на машинното гласуване, което познавахме допреди "хартиената коалиция" между ГЕРБ, ДПС и БСП, е по-скоро илюзорно. Представители на ПП-ДБ, с които OFFNews разговаря, потвърждават, че ГЕРБ и ДПС няма да върнат нито машинното гласуване, нито протоколите. Това е и причината, поради която коалицията работи по нов законопроект с компромисни предложения.

Машини, броене и скенери

Основна идея в законопроекта, по който се работи, е връщането на машинния протокол. Очаква се той да се използва за сверяване на резултатите от машинното гласуване с тези от ръчното броене. При грешки и несъответствия ще се пристъпва към ново ръчно броене. Ако отново има несъответствия, ще се взема резултатът от преброяването от членовете на избирателните комисии, но във финалния протокол ще се отбелязва къде и какви са разминаванията. Това е работната идея, а дали ще я видим реализирана ще зависи от волята на ГЕРБ и ДПС.

Двете партии категорично възразяват срещу идеята за връщане на машинно гласуване като единствено в големите секции с над 300 избиратели. Възражения има и около ролята на машинния протокол и дали той ще се разпечатва в СИК, или направо ще се изпраща в РИК, така че членовете на секционните комисии да нямат достъп до него.

Друг потенциален препъникамък е идеята на ДПС за нов тип машини - скенери, с които движението искаше да премахне ръчното броене, а и старите машини. Засега нагласите са скенери наистина да бъдат въведени, но за европейските избори догодина. Причината e недостатъчното време за изпълнението на обществена поръчка за покупката на новите устройства. 

На този фон представители от ДПС и ГЕРБ-СДС, с които OFFNews говори, са на мнение, че Изборният кодекс няма да се отваря преди местните избори. От ДПС дадоха заявка, че отново ще направят предложение за сканиращите устройства, като единственият въпрос е тяхното въвеждане. От движението смятат, че новите устройства могат да бъдат въведени за евроизборите. От ГЕРБ също коментираха, че ще подкрепят идеята за сканиращите машини. Още преди месеци, когато Борисов заговори за промени в ИК, той лансира предложението на ДПС.

Законопроект за скенерите обаче вече има

Докато депутатите се чудят как и кога да реформират Изборния кодекс, група експерти, сред които и бившият зам.-министър на електронното управление Благовест Кирилов, изготвиха законопроект, с който се въвеждат въпросните сканиращи устройства.

Днес Кирилов организира и публична дискусия по законопроекта. В проектозакона е заложено, че се запазва възможността за машинно и хартиено гласуване. Резултатите обаче ще се отчитат със скенери. Това ще става с QR код, който ще се отпечатва на бюлетините. След гласуването бюлетините се поставят в плик и се пускат в скенера. В края на изборния ден устройствата ще отпечатват протокол с резулатите.

Този законопроект се различава от лансираната от ДПС идея за премахване на машинното гласуване и въвеждането на скенери. Това предложение бе представено миналата есен, когато "хартиената коалиция" прекрояваше изборните правила. Тогава идеята не мина, но получи принципната подкрепа от всички партии. 

Надежда Йорданова не изключва споровете около ИК да скарат коалицията. Чака се мнозинство за поредното прекрояване

OFFNews разговаря с бившия правосъден министър Надежда Йорданова, за да потърси отговор на въпросите за бъдещите промени в Изборния кодекс:

- Г-жо Йорданова, къде се разминахте с ГЕРБ и как си обяснявате обрата в позицията на Борисов, който преди два месеца даде заявка за връщане на машинното гласуване, а сега бяга от думите си? Възможно ли е ИК да се превърне в пореден подводен камък за управляващото мнозинство, тъй като промените бяха част от споразумението, с което бе избран кабинетът?

- Разговори за това какви са възможните промени в Изборния кодекс са на масата и се водят. Към настоящия момент това, което чуваме от колегите от ГЕРБ, е, че те са на позиция, че машинно преброяване на резултатите за тях е неприемливо. Ние имаме предложения, които целят да минимизират грешките, които биха се получили при ръчно преброяване, а от друга страна - да създадат максимални гаранции, че вотът и резултатът няма да бъдат манипулирани. 

България е в сложна ситуация, в труден геополитически и вътрешнополитически момент и се надявам всички парламентарни групи да проявят разум и един или друг спорен момент да не се превърнат в залог за бъдещото управление.

- ПП-ДБ работи по свой законопроект. Какви са основните промени в него? Ще се отбелязват ли несъответствията между резултатите от ръчното броене и машинния протокол?

- Идеята, която ние, от парламентарната група на ПП-ДБ, имаме сега за местните избори, защото технологично време няма за големи промени, е резултатите от ръчното преброяване на машинните гласове да бъдат въвеждани в машината за контролно сверяване на това, което СИК е отчела и това, което е преброила машината. Ако има разминаване - секционната комисия ще направи ново преброяване. Ние предлагаме, ако се получи второ разминаване в резултата, то това да се отрази в протокола, за да може после ОИК да обърне внимание, да провери разминаването и да вземе решение. По този начин грешките в броенето ще се отстраняват максимално рано, а не всички разминавания да се струпват в ЦИК, която, съгласете се, трудно може да реагира на всичко. Нашите изчисления са, че при този подход 90% от грешките ще бъдат отстранени. Колкото по-малко грешки има, толкова ще бъде по-голямо доверието в избирателния процес и крайния резултат. 

- Обсъждате ли Вашите предложения с други парламентарни групи?

- Идеи са коментирани на концептуално ниво. По-скоро сме информирали други парламентарни групи за тях, но съгласуване на конкретен законопроект на този етап няма.

- Какво е мнението Ви за предложените от ДПС скенери? Запознахте ли се със законопроекта на Благовест Кирилов и какво е мнението Ви за него? Кога най-рано могат да бъдат въведени новите устройства? 

- Въвеждането на нов тип машини, например този тип скенери, е възможно. То е възможно решение на създалото се мнение в обществото, че с машина се гласува по-лесно, защото на практика изчезват невалидните бюлетини, а от друга страна - че ако е включена машина, може да има манипулации.

Но, за да бъде включен нов тип машини, е необходимо време. Най-ранният хоризонт, в който това може да се случи, е европейските избори. Трябва да се пренапише Изборният кодекс и да се доставят машините, но трябва да бъде проведена и много сериозна информационна кампания към избирателите, защото това ще промени и начинът на гласуване - с какъв знак отбелязваме своя вот, а и много други елементи. Освен това, ако преминаваме към нов тип машини, е необходимо да бъде след широк обществен консенсус, за да не се окаже, че след една година правим нещо тотално различно. Това става не само заради големите разходи, които България прави: купува един тип машини, десетки милиони разходва, после спира да ги ползва и прави същото упражнение и отново харчи милиони за друг тип машини... Трябва да сме сигурни, ако се стигне до това, че това е устойчиво решение, с обществен консенсус, за да не се налага след две години отново да го преразглеждаме и отново да харчим милиони.

- Да предположим, че скенерите са въведени. Мислите ли какво ще правите със старите машини? Питам Ви с умисъл, защото Благовест Кирилов предлага свой законопроект, в който се запазват старите машини, но се купуват и скенери. Това се различава от идеята на ДПС, които предлагаха отпадане на старите устройства и замяната им със скенери.

- Този вариант не е обсъждан. На мен обаче ми се струва, че той няма да реши основния проблем, който имаме, а именно - има недоверие към това машината да отчита резултат, независимо от това каква е, а и трудностите, които създава обстоятелството, че в една секция има повече от един тип гласуване. Това във всички отношения създава проблем при отчитането на крайния резултат.

- За да се реши този проблем, мислите ли отново да предложите преброителните центрове? (Идеята на ДБ бе отхвърлена при прекрояването на ИК миналата година - б.а.)

- Към настоящия момент, за съжаление, не срещаме подкрепа за преброителните центрове. Те биха решили доста съществени проблеми и биха отговорили на редица притеснения на избирателите. Засега няма индикации за подкрепа.

- Кога най-рано ще бъде отворен ИК? 

- В първия момент, в който има яснота за кои решения има мнозинство.

- Вие лично, както и колегите Ви от ПП-ДБ, редица неправителствени организации, а и Общественият съвет към ЦИК сте изказвали критики към прекрояването на ИК непосредствено преди избори. В този смисъл какви са аргументите Ви, за да се приемат нови изборни правила преди местния вот? 

-  Предложенията, по които работим, не засягат начина, по който избирателите упражняват правото си на глас. По никакъв начин. Промените, които предлагаме, са по-скоро организационни за начина, по който СИК ще проверява дали правилно е преброила резултата. От тази гледна точка ми се струва, че тези промени не са проблем.

- Реалистично ли е ИК да се отвори през септември? Към момента ДПС и ГЕРБ отричат ИК да е приоритет преди изборите. Ако изборните правила не се променят, то какви са рисковете за местния вот? (На предходните избори видяхме много сгрешени протоколи, неработещо видеонаблюдение, проблеми с хартията за машините - б.а.)

- Проблемите с хартията бяха от организационно-техническо естество. Надявам се този път ЦИК да подходи по-прецизно при избора на хартия. Промяната, която коментирахме, касае малка доработка на софтуера на машините и организацията на работата на СИК след края на изборния ден, при преброяването на резултатите. Струва ми се, че за нея все още има технологично време.

- В началото на годината сезирахте Конституционния съд за промените в Изборния кодекс. Кога очаквате решение и възможно ли е, ако такова има през септември, Народното събрание да няма достатъчно време, за да поправи ИК и по този начин машинното гласуване изобщо да отпадне? (заради Решение №3 от 2020 г. на КС, според което, ако част от закон се обяви за противоконституционна, то не влиза в сила предишният текст, а остава законодателна дупка - б.а.)

- Аз очаквах КС вече да се е произнесъл. Мина много време от образуването на конституционното дело и произнасянето по допустимост на подадената от нас жалба. Дали и кога ще се произнесе КС не знам. Предстои да видим. Не мога да спекулирам в една или друга посока, защото ние не знаем какво ще е решението. Така че, докато не го видим, не мога да правя каквото и да е било предположение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

4

Човека

21.07 2023 в 08:45

"Бойко каза (излъга)" - играта ще я играем още дълго явно.
Хартийката да изтика местните избори - това най-важното. После пак от същото.

2550

3

alfakentavur

21.07 2023 в 08:31

Повече от сигурно е, че с хартиената бюлетина правят фалшификации.

870

2

Constanza

21.07 2023 в 08:13

Явно големи измами се правят, след като горепосочените партии така отчаяно защитават хартиената бюлетина.

Каква ли би била конфигурацията в Парламента при едно изцяло машинно гласуване?

-1650

1

ob1

21.07 2023 в 07:41

Май пак ще има магнитни полета... да се освести една тиква

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки