Иван Таков: Винаги съм се целил в десетката

OFFNews 24 март 2017 в 08:42 7254 1

Иван Таков е член на БСП от 2003 година. Председател е на РС на БСП "Възраждане" и на комисията за "Връзки с бизнеса и синдикатите" към Градския съвет на БСП-София. Общински съветник един мандат в периода 2011-2015 година. От 8 години е член на НС на БСП. В момента е кандидат за народен представител в листата на Коалиция „БСП за България“ с №10 в 24-и МИР в София.

Г-н Таков, помага ли или пречи фамилията Ви в БСП, а и изобщо в България?
Горд съм с историята на моята фамилия, знам я още от времето на първите социалисти в България. Тя минава през пет смъртни присъди. Едва ли ми е служила за трамплин, но не ми е пречила. Гордея се с моите родители и с моите баба и дядо. 

Като ходите сега по срещи с избиратели - кой е по-известен: баща Ви Янчо Таков или дядо Ви Пеко Таков?
Зависи от възрастта на хората, с които разговарям. Вече имам собствена биография - от доста години работя в партията, а в професионален план съм постигнал не малко. Не мога да кажа кой е по-известен - баща ми или дядо ми. Радва ме, че хората, които са ги познавали и срещали, говорят с добро чувство за тях.

Споменахте успехи в професионален план, говори се, че сте милионер?
Не съм милионер и не мисля, че успехът трябва да има непременно материален израз. Имам самочувствие с постигнатото като общински съветник в София за районите, за които отговарях. „Легендата” за фамилията е в употреба от бая години. Такива опорни точки има и сега - малко се говори за програми и платформи - разговорът отново се върти около децата и внуците на номенклатурата в листите на БСП. За кръвопийци някакви, за актьори, за журналисти...

Номерът ви в листата е 10, съвпада с този на БСП - очаквате ли "феноменът 15/15" да ви помогне?
Винаги съм се целил в десетката, но не разчитам на този „феномен”, а на собствените си сили и на това, което съм показал до момента.

Няма да играете за преференции, така ли?
Стремя се да събирам преференциите за мен от приятели и хора, които ме познават. И не само от гласуващи за БСП. Имам добри познати от всички партии и безпартийни, които ме подкрепят не защото съм в БСП, а заради мен самия.

Като столичанин - какво най-много Ви харесва в София, виждате ли положителни промени в града?
В последните години центърът придоби по-приветлив вид. Но в крайните квартали нещата са страшни.

Вие какво бихте променил в управлението на София?
Винаги съм бил против философията на бюджета на СО. В него няма определена политика, няма приоритети. Един и същи бюджет се върти от 7-8 години, актуализира се само според очакваните пари от европрограмите, или събираемост на приходите. Бюджетът е един и същ. Въпросът с яслите и детските градини продължава да виси. Столична община отрича, но ако питате родителите, ще ви кажат друго. Транспортът - един от важните въпроси на града, мръсният въздух и чистотата. Непрекъснато се увеличават парите за чистота, но градът не става по-чист. Много политици сега скачат срещу Европа на две скорости - аз отдавна говоря, че София се развива на две скорости - център и крайни квартали. Хвърлят се огромни пари за центъра, а за крайните квартали остават трохи. Давам пример - за пространството около НДК, което не беше чак толкова зле, се похарчиха 20 млн. лева. За вътрешнокварталните улици, които са в безобразно състояние, бюджетът за тази година е около 35 млн.! Винаги в програмата има големи инфраструктурни проекти - като кръстовището на две нива на бул. "България" и "Гешов", което за шести път е включено в капиталовата програма. Всеки път казвам, че няма готовност да се започне, но се залагат едни 25-30 млн. лева, вместо да се насочат за улици, детски градини, училища...
Особен проблем е управлението на общинските дружества. Те притежават активи буквално за милиарди. А всяка година дивидентите, които разпределя СО, са от порядъка на 3-4 милиона. Ако това е частна фирма - не казвам, че общината трябва да е частна фирма, но въпреки това - с един 0.1 процент дивидент годишно никой няма да ви търпи и минута. Градският транспорт е с много сериозни проблеми. Една „тикет система” - за електронно таксуване, вече седем години се бави. Говореше се за цена от 15-20 млн. лева за внедряване на системата. Сега са направили задание - вярно с 10-годишна поддръжка, но с максимално определена цена от 88 млн. лева. 7 години нищо не се прави, затова пък цената е 5 пъти по-висока.

За хората и проблемите с парното не са малко?
Преди да се смени ръководството на "Топлофикация", 3-4 години имаше временно изпълняващ длъжността директор. Дружеството загуби 95 млн. лева в КТБ и едва тогава ръководството на Столична община го смени. Много пъти съм питал, защо като СО е мажоритарен собственик в Общинска банка, Топлофикация не държи парите там. Не че могат да ги задължат - Топлофикация е търговско дружество и сама преценява. Но след като управляваш публични финанси и това е дружество с дълг около 600 млн. лева, да си държиш парите само в една банка е безотговорно.

Като депутат какво бихте могъл да направите, за да се подобри нещо в избирателния ви район?
Разумни законодателни инициативи за доброто на гражданите и града. Да се започне с образованието и здравеопазването. В София има около 30 ДКЦ общинска собственост. Миналата година бюджетът отделен за капиталови разходи, беше милион и половина за всичките. Това е скандално, защото с тези пари могат да се оправят покривите на две-три болници и нищо повече. Материалната база се разпада. Необходима е друга форма на финансиране и управление на тези дружества.
Образованието също - с делегираните бюджети на училищата финансирането е сбъркано. Училища, сравнително по-известни, получават голямо финансиране, а други, полупразни остават с минимални възможности за подобряване на материалната база. Трябва ново разпределение на парите за образование. БСП и в миналия парламент беше против финансирането на частни училища. Получава се двойно финансиране, защото и родителите плащат високи такси. 


Нали идеята беше парите да следват ученика и родителите да плащат по-ниски такси?
Не знам в някое частно училище да са паднали таксите.

Какво ви казват хората на срещите с тях, кои са основните им проблеми, освен доходите?
От 15 години се занимавам с избори в София и в район "Възраждане". За първи път хората се интересуват от това, което им предлагаме. Много не само питат какво предлагаме, но и как ще го изпълним. По-възрастните се интересуват за пенсиите, питат за 3-ия метродиаметър, оплакват се от вътрешнокварталните улици, от разбитите тротоари. Във "Възраждане" се интересуват, кога ще бъде готова втората част на парка. Всичко ги интересува.

Ако дядо ви беше жив, какво щеше да ви посъветва, ако станете депутат?
Докато беше жив, прекарвах много време в разговори с него. Знам и съвета - бъди сред хората и бъди съпричастен с техните проблеми. Виждал съм как се отнасяше към хората в нужда. Помня и тяхното отношение към него.
В парламента много от избранниците забравиха откъде са дошли... 

Материалът е публикуван съгласно договор от 10.03.2017 г. между БСП и "ОФФ Медия" АД за медийно представяне по време на предизборната кампания на "БСП за България" за изборите за народни представители, насрочени за 26.03.2017 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови