ЦИК реши видеонаблюдение да има във всички секции

OFFNews 28 май 2024 в 21:33 847 0

ЦИК

Снимка Архив

Централната избирателна комисия обяви, че видеонаблюдение в реално време и видеозаснемане ще има във всички секции след края на изборния ден. Изключение се прави за секциите за гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора, затворите и избирателните секции извън страната.

Техническото и логистичното осигуряване на видеонаблюдението и видеозаснемането се извършва от Министерския съвет, а устройствата се предават на секционните избирателни комисии в изборния ден.

Запис от преброяването и съставянето на протокола трябва да има дори когато по технически причини е прекъснато онлайн излъчването, реши още ЦИК.

Устройството за видеонаблюдение се включва от председателя на СИК след обявяване на гласуването за приключило и се изключва от същия след подписване на протоколите от всички членове на СИК.

От Министерски съвет трябва да осигурят публичен достъп до страница, различна от тази на ЦИК, на която всеки гражданин у нас да може да наблюдава чрез картина и звук преброяването на гласовете и съставянето на протокола на СИК. Устройствата трябва да позволяват разчитането на номерата в хартиената и бюлетината от машинното гласуване, както и начина, по който е гласувано. Трябва са е възможен и запис на произведеното видеонаблюдение върху технически носител.

След подписване на протоколите на СИК и изключване на устройството за видеонаблюдение, СИК опакова устройството и техническия носител на видеозаписа и го предава на Районната избирателна комисия, гласи още решението на ЦИК.

Записите се публикуват на място, определено с решение на ЦИК, за срок от една година.

Данните от видеозаснемането се съхраняват до следващите избори за членове на Европейския парламент от България, става ясно още от решението.

На втория тур на местните избори през 2023 г. общо 6600 от 6899 изборни секции, които попадат в изискванията за осигуряване на видеоизлъчване, са предавали на живо броенето на бюлетините в нощта на втория тур на местния вот, съобщиха от пресцентъра на Министерството на електронното управление.

За всяка секция е използвано устройството от първия тур, а за секциите с установени от секционните избирателни комисии проблеми, "Информационно обслужване" АД е предоставяло нови устройства.

Така излъчването на живо е било осъществено в над 95% от изборните секции. Подобен висок резултат бе постигнат и на първия тур на изборите, когато в реално време излъчваха 11 103 от общо 11 654 секции, или над 95%, уточняват от министерството.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    За и против Гей парада